Bloemen houden van mensen en mensen houden van bloemen. Buiten het houden van, kan je ze ook eten.
Maarts viooltje of Viola odorata, geurend viooltje zoals de officiële naam luid, heeft altijd tot de verbeelding gesproken. Zijn het de tere, blauwe bloemen die zo vroeg al het frisse voorjaar trotseren of de zo zoete, fijnzinnige geur die onze hersens vertederd en ons aanzet tot romantiek? Het is dan ook met een zekere schroom dat ik hier voorstel om die kleine, fijne bloemen ook eens op te eten.
In de Middeleeuwen
gebruikte men viooltjes om gevogelte te vullen, strooide men viooltjes over kippensoep en in salades. Men liet ook de bloemetjes trekken in honing en dat vind ik nog steeds een zeer goed idee. Honing en viooltjes gaan goed samen, het is niet alleen lekker maar kan ook als hoestsiroop gebruikt worden.
Hoe klein, bescheiden en verstopt het viooltje ook leeft, toch is het ook in het verleden de lievelingsbloem geweest van koningen en keizers. Zowel Mohammed als Napoleon zouden het Maarts viooltje bewonderd hebben. Was dat een vorm van valse bescheidenheid? In elk geval willen wij het nog altijd wel met bloemen zeggen. En dan verkies ik ook de frêle schoonheid van viooltjes boven de protserigheid van tulpen en gladiolen. Zeg het dus met wilde bloemen!
Idee van Apicius, 2000 jaar geleden
Drie maal achter elkaar liet hij 7 dagen lang viooltjes trekken in wijn, daarna werd de wijn gefilterd en gezoet met wat honing.
Enkele voorbeelden:
Viooltjes-ijs en sorbet
Neem een goede handvol viooltjes en wrijf ze fijn. Los 125 g suiker op in 1 liter warm water, voeg er de fijn gewreven viooltjes aan toe en laat dit ongeveer een uur staan. Zeef , breng het over in een ijsbakje en laat het bevriezen, waarbij het ijs af en toe wordt omgeschept. Het is de bedoeling dat het nog half vloeibaar blijft.
Schep viooltjes-ijs in een hoog glas, vul bij met goed gekoelde champagne of mousserende wijn, bijvoorbeeld Clairette de Die..
Gecandeerde viooljes
Was voorzichtig de viooltjes. Gebruik alleen de mooie paarse bloemhoofdjes. Droog ze voorzichtig tussen een zachte doek. Klop eiwit los en schuimig maar niet stijf. Bestrijk met een zacht kwastje voorzichtig de viooltjes aan alle kanten met eiwit en haal ze dan door fijne vruchtesuiker, zodat ze daarmee goed aan alle kanten bedekt zijn. Haal daarbij voorzichtig met een cocktailprikker de blaadjes uit elkaar zodat de bloemnvorm behouden blijft. Laat ze op keukenpapier op een warme plaats door en door droog worden en bewaar ze in een goed gesloten glazen pot.
Gebruik deze beeldschone, zacht van suikerkristallen glinsterende viooltjes als garnering van ijs en andere nagerechten.
Viooltjessiroop
Leg in een kom 50 g viooltjes, giet er een 1/2 liter heet water op, dek af met een doek en laat dit 24 uur op een warme plaats staan. Zeef dit door een doek, waarbij u de viooltjes goed uitdrukt. Voeg aan de viooltjesthee 400 g suiker, zet dit au bain marie en laat de suiker zo al roerend in de vloeistof oplossen. Daarna laten afkoelen en in goed gesloten fles bewaren.
|
|
Gilde-competitie kaarsen
Deze week hadden we de eer om een drietal nieuwe producten te mogen begroeten, te verstaan Gerookte Vis, Lampolie en Kaarsen. De laatste is misschien maar tijdelijk maar word wel gelijk het meest geproduceerd, het is namelijk het product voor de gildecompetitie.
Maar voor kaarsen hebben we bijenwas nodig, wat is dat nu weer zal de gehaaste lezer gedacht hebben. Nou, dat is de tijdelijke naam voor honing, want van honing kan natuurlijk geen goede kaars gemaakt worden.
Dus voordat begonnen kan worden met het maken van kaarsen zal er eerst bijenwas gemaakt worden, maar daar heb je weer 5 kruiden voor nodig. Zo te zien een boerderij intensief product dus, want er is ook nog vlas voor benodigd, en een niet boerderij-gerelateerd product, de werktuigen, maar deze zullen niet tekort komen aangezien het KMB altijd een enorme mega-voorraad heeft.
Toch ben je niet de hele tijd bezig met de benodigde producten te maken, aangezien er maar hele kleine porties gevraagd worden. Als het doorberekend word heb je maar 1 kruid nodig voor een kaars. Maar toch zal de eerste dag bij elk gilde in het teken hebben gestaan van productie vorming.
De tweede dag kon dan eindelijk begonnen worden met het kaarsen maken, omdat het product er niet was voordat de gildecompetitie begon is het niet te zeggen hoeveel de prijs is gestegen, maar dat er met een prijs van boven de 4000cT een mooie winst te behalen valt, kan niemand ontkennen.
Op moment van schrijven ziet het ernaar uit dat de hegemonie van mhw eindelijk doorbroken zal worden, want ze staan niet eens in de top 3! Daar waar ze eerst altijd in de top 3 stonden staan ze nu op een 5de plek, met al een achterstand van over 300k op nummer 4, het AKG, wat ook buiten de boot zal vallen als het zo doorgaat.
Het ziet er namelijk uit dat de prijzen verdeeld zullen gaan worden over de ronde tafel (3de met 1.07miljoen) het LBG (1.16miljoen) en fier aan kop gaat het Hof der Prinsen, met al meer als alle andere gildes bij elkaar, maar liefst 5.6miljoen!
Maar zoals we gezien hebben kan alles zo maar veranderen, dus laten we elke dag de tussenstand bij houden en aan het eind kunnen we zien wie de nieuwe bekers in ontvangst mag nemen!.
|