Inhoud
18 oktober 2009,
Alweer editie 102... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde)Competitie, en de Troubadour
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen, de Kookhoek en competitie stukje.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Het interview met onze vliegende reporter Malinwa25
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie
| |
Ome Kilo's Beursbabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Gegroet kapiaanse edellieden,
De hele week stond in het teken van de competitiekaarsen en de diverse benodigdheden vlas, kruiden en bijenwas, het voormalige honing.
De kruiden bleven ongekend hoog genoteerd op de grote markt. De prijzen daalden niet of nauwelijks onder de honderd kapiaanse daalders ondanks het grote aanbod. Maar veel opmerkelijker was het aanbod op de locale markten, ook daar kunnen immers kruiden worden verkocht. En dat werd, opvallend genoeg ook nog steeds gedaan. De prijzen van die kruiden, die we dagelijks kunnen bewonderen in de statistieken, na het middernachtelijk bezoek van de vrijwel altijd trouwe monnik, varieerden van zo'n ¢τ60,00 tot zo'n ¢τ75,00 in combinatie met een aanbod van vele honderdduizenden stuks. Opmerkelijk omdat men zou verwachten dat de kruidenhandelaren zouden inzien dat de productie van q0 soms wel bijna het dubbele op kan leveren.
Het vlas, dat natuurlijk zorgt voor de lont in de competitiekaarsen, was in de afgelopen maanden al hard bezig met een inhaalrace. In eerste instantie natuurlijk vanwege de immer populaire vissenproducties waarvoor zij tot netten kunnen worden omgezet. Maar nu de competitie in volle gang is en de boerderijen van Kapi-Regnum enorme hoeveelheden vlas op de markt brengen zien we de prijs langzaam dalen. Inmiddels is de prijs tot ruim onder de ¢τ40,00 gedaald en is het voor de kapiaanse boeren lucratiever om zich op de kruiden te storten. Maar dan natuurlijk wel q0 voor de verkoop op de grote markt.
Bijenwas is natuurlijk de grootste kruidenverbruiker op dit moment. Per pot zijn er 5 zakken kruiden nodig en dat laat de voorraad kruiden flink slinken. De kapiaanse boeren die dit product normaal gesproken aanbieden zijn echter wel massaal overgestapt op de productie van kaarsen. Normaal gesproken staat de prijs van bijenwas rotsvast op ¢τ181,00 in de statistieken maar de afgelopen week daalde deze tot ¢τ116,78. Ook op de grote markt daalde de prijs, al bleef deze natuurlijk vele malen hoger dan de prijs die op de locale boerenmarkten werd behaald. Van een gangbare ¢τ2.000,00 per pot bijenwas daalde de prijs zo'n 30% naar ¢τ1.400,00. Nog altijd fors meer dan wat er normaal voor betaald wordt.
De competitiekaarsenmarkt zelf lijkt ook in te storten. Waar er tot voor enkele dagen geleden nog met het grootste gemak ¢τ4.000,00 per kaars werd betaald lijkt het erop alsof de kapiaanse daalders op raken en de prijs daalde dan ook tot bijna ¢τ2.300,00. Maar ongetwijfeld zullen we in de laatste dagen van deze spannende competitie weer een opleving krijgen in de prijs. Veel gildes wachten immers tot op het laatste moment met het doneren van de kaarsen en de plotselinge toename van de donaties zal andere gildes er weer toe aanzetten om de laaggeprijste kaarsen alsnog op te kopen om zo toch een gooi naar de zeer begeerde gouden beker te doen.
Ten tijde van een competitie, hetzij een individuele hetzij een gildecompetitie, zien we altijd een sterke toename in het aanbod van coins op de veilingen. Een markt waar we eigenlijk niet of nauwelijks iets over horen. De drie musketiers waren eigenlijk de enigen die er tot nu toe openlijk in handelden en zetten dan ook de gangbare prijsstelling als marktleiders. Als we echter in de gesloten veilingen kijken, dan zien we dat de gangbare prijs van coins sterk is toegenomen. Van zo'n ¢τ12.500.000,00 steeg de prijs met bijna een half miljoen naar ¢τ13.000.000,00 per coin.
Een goede zaak voor ons allemaal! Ten eerste natuurlijk omdat de coins worden aangekocht en niet geproduceerd. De firma Upjers, van onze deutsche Freunde, verdient zo dus een paar extra euro's waardoor zij meer geneigd zullen zijn om ons mooie Kapi-Regnum van wat extra inzet te voorzien met betrekking tot spannende dingen zoals nieuwe bezoeken van de duistere gedaante, de man die we zowel haten als liefhebben om de diverse geschenken die we moeten leveren en ontvangen. Of verliezen natuurlijk....
Ten tweede voorzien de coins natuurlijk veel steden van schatkisten vol met klinkende kapiaanse daalders. En die daalders worden weer geinvesteerd in onder andere de kaarsen die wij allemaal zo naarstig aan het maken zijn. De rijkdom wordt op die manier dus goed verdeeld. Met name kleinere steden kunnen op die manier een waanzinnig sterke groei doormaken. En mogelijk zet het hen aan om ook te investeren in coins om hun groei nog sneller te laten verlopen.
De derde groep profiteurs, in positieve zin, zijn natuurlijk alle premiumspelers die nu, ten koste van een dagopbrengst van de locale markten, de coins kunnen gebruiken om hun steden een maand lang te voorzien van 40 extra gebouwen. Een investering die zich dubbel en dwars terug betaald.
De diverse producten die deze steden immers produceren met hun 40 extra gebouwen worden namelijk vaak voor een bedrag verkocht dat de investering in de benodigde coins die zij kosten makkelijk terugverdienen. Veel producten staan al wekenlang aan de plafondprijs. Met name de veeboeren weten vrijwel alle producten die zij produceren aan de plafondprijs te verhandelen op hun locale markten. Alleen melk lijkt nog een beetje achter te blijven, alhoewel het ook daarmee eindelijk de goede kant op lijkt te gaan. Zo noteerde onze monnik afgelopen zaterdag een nieuw recordbedrag van ¢τ119,88 in zijn ozo belangrijke statistieken. Helaas daalde de prijs weer met ¢τ0,60 en weten we dus nog niet of we hier ook met een plafondprijs te maken hadden. Maar we zijn op de goede weg.
Ook op de haakbussenmarkt, de markt waar jullie ome Kilo zo van houdt, blijft het schommelen. Terwijl het allang bekend is wat de plafondprijs is, schommelt de prijs meestal zo rond de ¢τ3.500,00. Het hoogtepunt van deze week was ¢τ4.022,74 op de dag dat Zaagmans de week doormidden kwam zagen, bij velen van jullie beter bekend als woensdag. Nog altijd zo'n ¢τ800,00 onder de plafondprijs. De prijs daalde echter binnen korte tijd 25% en het mag dus duidelijk zijn dat er nog altijd veel stadhouders zijn die niet in staat zijn de resultaten van hun handelen in te zien.
Een van de nieuwste toevoegingen aan de mogelijkheden van de kapiaanse handelaren is gerookte vis. Met een plafondprijs van ¢τ317,46 voor een gangbare kapiaanse vis is dit een mogelijkheid die veel vissers met beide handen aangrepen om eens met de winsten van hun stad te experimenteren door hun waar een extra impuls te geven. Het aanbod nam deze week met bijna 500% toe tot bijna 150.000 stuks! De prijs die wij nu al bijna een week elke dag om tien over twaalf tegenkomen in de statistieken staat ook stabiel op ¢τ400,00. Zonder twijfel de plafondprijs dus. En met de inbreng van enkele extra producten om de kapiaanse vissen te roken ook zeer zeker enorm rendabel. En ook de voorheen zo inpopulaire boerenmarkten zullen van dit product gaan profiteren vanwege de unieke verkoopmogelijkheden van de gerookte vis. De gebouwenprijs zal flink toenemen.
Ook de lampolie staat al de gehele week op ¢τ200,00. Dit is verreweg het meest winstgevend op de vis. Er is immers slechts een honderdste vis nodig om een fles lampolie te maken. Uw vis van, laten we zeggen ¢τ14,00 aan productiekosten, kan dus in plaats van ¢τ350,00 op de locale levensmiddelenmarkt ook ¢τ1.400,00 opleveren. Mits u de bereidheid heeft deze verder te bewerken uiteraard. En van de huidige marktleider in gerookte vis heeft jullie ome Kilo vernomen dat we ook op deze markt in de nabije toekomst een stevige inbreng kunnen verwachten. Alhoewel de prijs in de statistieken dus niet hoger kan, kunnen we een zeer stabiele markt verwachten. De levensmiddelenmarkten zullen dus niet te lijden hebben onder de toegenomen populariteit van de gerookte vis. De lampolie wordt hier immers aan de man gebracht.
Om deze beursbabbels af te sluiten wil ik het nog even met jullie hebben over dons beddengoed. Nu zullen jullie denken wat dat nu voor een product is, vrijwel niemand produceert dat namelijk. Het is dan ook een hobby-product, net als haakbussen. Een product waarvan de investering hoog is tegenover een procentueel gezien lage winst. Maar dat zegt natuurlijk niets over de absolute winst, deze kan enorm hoog zijn. In ieder geval is, of zijn er een aantal producenten die de moeite nemen om dit product toch te maken. En zij, lieve Kapianers, weten al geruime tijd, ondanks een lage totaalproductie, de prijs aan het plafond te houden. Zeker gezien de dagelijks aangeboden hoeveelheid een enorm knappe prestatie. Een dikke pluim op jullie hoeden!
Tot volgende week en natuurlijk....
een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"
julie eigen fijne trouwe ome Kilo.
|
|
|