Inhoud
25 oktober 2009,
Alweer editie 103... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde)Competitie, en de Troubadour
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen, de Kookhoek en een Competitie verslag.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Mijn competitie, de wethouder van de ronde tafel
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie
| |
Ome Kilo's Beursbabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Gegroet kapiaanse edellieden,
Wat een spannende, leuke, maar vooral ook interessante handelsweek was het weer in ons mooie Kapi-Regnum.
De kaarsencompetitie, die glorieus gewonnen werd door het Hof der Prinsen, waarmee een doorbraak is geforceerd in de reeks van overwinningen van het voorheen almachtige Gilde van de Meesterhandwerkers, is ten einde.
Honderden steden en dorpen hebben zich voor hun gildes ingezet en een evenzo groot aantal bood hun kaarsen aan op de veilingen en de grote markt. Zoals u allemaal weet wordt er op de grote markt een commissie van 10% op het totaalbedrag geïnd zodra u uw waar aanbiedt. Vele aanbiedingen van kaarsen, met prijzen tot soms wel ¢τ4.500,00 zijn nog terug te vinden op de grote markt, samen goed voor een bedrag van ettelijke miljarden Kapiaanse daalders. Dat betekent dat er voor honderden miljoenen Kapiaanse daalders commissie is betaald waar we waarschijnlijk nooit meer iets van terugzien. Zonde van het geld.
Om uw dure waar aan te bieden met een betrekkelijk klein risico, kunt u het beste enkele stuks aanbieden op de grote markt. Zodra er een stadhouder deze partij opkoopt, kunt u per postduif contact opnemen met deze persoon om zo over de prijs te onderhandelen. Zo kunt u een prijs overeenkomen, in de regel 8% lager dan de marktprijs, en uw waar per contract versturen. Dat scheelt u al snel vele miljoenen aan commissie, Kapiaanse daalders die anders mogelijk tot aan het einde der tijden verloren op de grote markt terechtkomen en waar u noch iemand anders iets mee kan.
In tijden van competities waarbij een stevige aanslag wordt gepleegd op de productiecapaciteiten van de boerderijen, zien we in de regel de prijzen van boerderijgerelateerde producten dalen. Dit komt doordat de ervaren steden hun productiecapaciteit natuurlijk volledig gebruiken om zich te richten op het competitieproduct en de verkoop van andere producten tijdelijk naast zich neerleggen om zo optimale winstmarges te kunnen behalen op hun kostbare werknemers.
In het geval van de afgelopen kaarsencompetitie waren dat natuurlijk de kruiden, het graan, en in mindere mate het brood. De kruiden, waarvan in de regel zo'n anderhalf miljoen stuks worden aangeboden kregen harde klappen. Gelukkig richtte een mede-Kapianer zich na de competitie weer op dit basisproduct en wist de prijs, die schommelde tussen de ¢τ45,00 en ¢τ60,00 op donderdag even op bijna ¢τ85,00 te krijgen. Waarschijnlijk een stadhouder die de markten wekelijks leegt in plaats van dagelijks want de prijs daalde daarna weer naar de gangbare ¢τ60,00. De potentie van het kruid is echter duidelijk en moet, ondanks de meer dan eenvoudige productie, niet worden onderschat.
Van een stad die tijdens de competitie het fenomenale bedrag van maar liefst 28 miljard in de schatkisten wist bijeen te schrapen, werd jullie ome Kilo gewezen op de recente successen van het graan. En voor attenties met betrekking tot de producten in de statistieken is jullie ome Kilo altijd erg gevoelig. Hoe meer mensen immers de statistieken bijhouden, hoe beter.
Het graan wist voor de kaarsencompetitie het bedrag van ¢τ133,33 te bereiken in de statistieken van onze vrijwel altijd trouwe monnik. Vanzelfsprekend daalde de prijs tijdens de competitie maar deze daling lijkt gekeerd. De graanprijs is bezig met een stevige opmars. Aan het einde van de week was de prijs in de statistieken dan ook met ruim 10 daalders gestegen tot bijna ¢τ130,00. Nog een paar daalders onder het voormalige record dus, en de mogelijke plafondprijs.
Op de grote markt is het graan, dat natuurlijk ook de basisgrondstof vormt voor kippen, die wederom enkele dagen de plafondprijs van ¢τ333,33 wisten te behalen, ganzen, die rotsvast de plafondprijs van ¢τ327,87 behouden, en het bier, het populairste product van ons mooie Kapi-Regnum, dat tegenwoordig ook vaker wel dan niet met de plafondprijs van ¢τ333,33 flirt, bezig met een stabilisatie van de prijs. De prijs van graan komt amper onder de ¢τ60,00, ongeacht de kwaliteit. Al kunnen we natuurlijk wel stellen dat het in het geval van de hogere kwaliteiten restpartijen betreft.
In de afgelopen week waren de oorlogsrossen ook weer in het nieuws. Ondanks dat het hier een redelijk complex product betreft, is er toch een harde kern Kapianers die zich toelegt op het strijdklaar maken van de paarden. De stad Aersegock mag men met recht de drijvende kracht achter dit product noemen. En alhoewel de prijs schommelt, hebben we deze week wel twee maal een prijs gezien die hoger is dan gangbaar. En dat niet alleen, nee het betrof ook verschillende kwaliteiten en hoeveelheden. Het kan dus zo zijn dat er sprake is van een plafondprijs, al zullen de oorlogsrossenproducenten dat nog wel even moeten bewijzen. Op zowel maandag als zaterdag was de gemiddelde prijs ¢τ4.210,53. Een groot succes voor de producenten van dit interessante product.
Veeboerderijen zijn bijzonder populaire gebouwen in Kapi-Regnum. De aldaar geproduceerde geiten, kippen, ganzen en varkens staan met grote regelmaat tegen plafondprijzen in de statistieken. Het wild, de paarden en de wol worden niet verkocht op de locale markten en zijn dus moeilijker om te koppelen aan een prijs. Maar er is nog een product dat uit dit gebouw komt, de melk.
Melk is zonder meer een product dat het meeste rendement haalt uit uw geiten. Het is echter ook het enige product uit de veeboerderij waarbij het maar niet schijnt te lukken om de plafondprijs vast te stellen. En dat is helaas niet omdat de prijs maar blijft stijgen in de statistieken. Nee, ondanks dat er deze week weer voor miljarden aan melk van eigenaar wisselde bleef de kennis met betrekking tot verkoopsprijzen achter. Het hoogtepunt van deze week was op dinsdag waarop de melk op een ruime ¢τ116,00 eindigde.
Nu is het zo dat we met de komst van de gerookte vis een extra impuls hebben voor het bouwen en onderhouden van de boerenmarkten. Wellicht dat deze gebouwen eindelijk de waardering krijgen die ze verdienen en de inwoners van Kapi-Regnum tijd en daalders gaan steken in de uitbouw van deze markten waardoor zij de mogelijkheid krijgen om de prijzen van hun waar,dat wordt verkocht op de boerenmarkten, waaronder dus gerookte vis maar ook melk, eindelijk naar het niveau te brengen waarop wij in de gelegenheid komen om ook voor melk de plafondprijs vast te kunnen stellen.
In de slachterijen is er eenzelfde situatie te ontdekken. Terwijl het pekelvlees stevig op ¢τ1.000,00 staat, opmerkelijk vanwege de complexe productie, het wildgebraad op de machtige ¢τ487,80 staat en ook de geroosterde ganzen inmiddels een plaatsje hebben bemachtigd bij de producten die stevig de plafondprijs vasthouden met ¢τ487,80 blijft de ham een beetje achter.
Ham is natuurlijk het meest toegankelijk product. De kruiden en de varkens kunnen immers ook eenvoudig los worden verkocht op, jawel daar istie weer, de boerenmarkten. De prijs van ham schommelt echter erg. Soms zelfs zo veel dat de prijs onder de ¢τ400,00 komt! Het is dus zaak aan alle steden die nog niet in staat zijn om hun ham tegen constructieve prijzen aan de Kapiaanse bevolking te verkopen, hun waar te onderzoeken terwijl zij de levensmiddelenmarkten uitbreiden en hun producties doorverkopen aan de handelaren die te vinden zijn op het forum bij "producten gezocht." Op die manier kunt u zowel uw schatkisten vullen alsook een constructieve bijdrage leveren aan de kapiaanse economie. En zo, lieve Kapianertjes, zullen de prijzen stijgen en kunnen we de schitterende successen snel teruglezen in een nieuwe editie van de door ons zo geliefde Kapi-krant.
Tot volgende week en natuurlijk....
een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"
julie eigen fijne trouwe ome Kilo.
|
|
|