Editie 111 | Bladzijde 4 20. dec 2009 AD
<<< vorige volgende >>>

Welkom bij de speciale kersteditie van de krant. Namens het team alle schrijvers, dichters en mensen die op een andere manier hebben meegewerkt, Bedankt hiervoor!





Inhoud


20 december 2009,
Kersteditie!!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (gilde) competitie en de troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een nieuw raadsel van de week.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je het verhaal van de kerstman en de Kookhoek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de kerstrubriek van Niecke.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Het interview met een elf.

- Bladzijde 8
Op de achste pagina vind je: Kerst en Wetenschap.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je: De Redactie.





Kerstgeschiedenis

Waar komt de kerstman eigenlijk vandaan?
De kerstman, wie kent hem nou eigenlijk niet? Deze kindervriend is overal geliefd en zijn reputatie is van mythische proporties. Hij is een mengelmoes van verschillende culturen en is pas echt doorgebroken in de Verenigde Staten. En wie hebben hem in dat land geïntroduceerd? Juist! De Nederlanders.

Dus waar wij angstvallig vasthouden aan onze Sinterklaas en roepen dat de kerstman niet te vroeg getoond mag worden, zijn we eigenlijk zelf verantwoordelijk voor het ontstaan van de kerstman. Laten we eens teruggaan naar het begin. Aanvankelijk liep de ontwikkeling van de kerstman synchroon aan die van Sinterklaas. Dat wil zeggen, tot de negentiende eeuw waren ze een en dezelfde persoon. Deze heilige Nicolaas was bisschop van het Turkse plaatsje Myra. Zelfs als kind was Sint Nikolaas gul en wilde hij God tevreden stellen.

Goed heilig man
Zijn vader was een rijke handelaar en omdat hij zoveel kreeg, voelde Nicolaas een sterke drang om aan anderen te geven. Hij verrichtte vele goede daden en men zei dat hij ook magische krachten bezat. Hij stierf in 340 na Christus en werd begraven in Myra. Aan het eind van de elfde eeuw namen soldaten uit Italië zijn overblijfselen mee met zich naar Italië. Ze bouwden een kerk ter ere van hem in de stad Bari, in Zuid-Italië. Al snel bezochten christelijke pelgrims uit de hele wereld deze kerk van Sint Nicolaas. Deze pelgrims verspreidden de legende van Sint Nicolaas in hun eigen landen. Al snel begon de legende van Sint Nicolaas zich over de hele wereld te verspreiden.

Hollandse import
De Nederlanders, die een zeevarend volkje waren, vereerden Sint Nicolaas het meest van alle heiligen. Hij is de beschermheilige van de scheepvaart en aan de scheepvaart hadden de Hollanders veel te danken. Toen de Hollanders voor het eerst in Amerika kwamen en Nieuw Amsterdam stichtten, namen ze dan ook hun legende - Sinterklaas, een bisschop die een rood bisschopskostuum droeg en op een wit paard reed - mee. In 1773 werd de naam Santa Claus voor het eerst genoemd in de pers. Dit kwam voort uit het feit dat de Engelstalige Amerikanen het woord Sinter Klaas niet konden uitspreken. Zo verbasterde de naam tot Santa Claus.

In 1804 werd de New York (Nieuw Amsterdam) Historical Society opgericht met St. Nicholaas als beschermheilige. Haar leden namen de Nederlandse gewoonte van het cadeaus geven met kerst over. In 1809, schreef Washington Irving onder het pseudoniem van Diedrich Knickerbocker, over Sint Nicolaas in zijn boek ’A History of New York’. Hij werd beschreven als iemand die de stad inreed op een paard. Drie jaar later veranderde Irving zijn boek en noemde Nicolaas weer maar nu in een wagen waarmee hij over de bomen reed. William Gilley schreef een gedicht over ’Santeclaus’ die in bont gekleed ging en een slee bestuurde die door een rendier getrokken werd.

There Arose Such a Clatter
Tandarts Clement Clarke Moore heeft volgens velen in 1822 het gedicht ’An Account of a Visit from Saint Nicolas’, geschreven dat bekend raakte onder de naam ’The Night before Christmas’. Santa wordt beschreven als een elf met een miniatuurslee die is uitgerust met acht rendieren met de namen Blitzen, Comet, Cupid, Dancer, Dasher, Donner, Prancer, en Vixen. In 1860 tekende striptekenaar Thomas Nash plaatjes van een stevige, ronde, vriendelijke Santa Claus voor een tijdschrift. Deze afbeelding van Santa Claus was hoe de Amerikanen hem begonnen te zien. Na verloop van tijd reisde deze afbeelding van Santa Claus de wereld over, terug naar Europa, naar Zuid Amerika en andere oorden. Deze afbeeldingen bleven doorgaan tot het eind van die eeuw.

Coca Cola’s Santa Claus
In de jaren twintig begon de rood-witte kerstman het te winnen van de anders gekleurde kerstmannen. Dankzij Coca Cola is de rood-witte kerstman ingeburgerd geraakt. Sommigen beweren dat Coca Cola de roodwitte kerstman zelfs bedacht heeft, maar dat is niet waar. In de jaren dertig wilde Coca Cola meer van haar drankje verkopen in de winter. Ze lieten een tekenaar prenten maken van Santa Claus (in een rood-wit pak, dezelfde kleuren als het Coca Cola logo) die Cola dronk, cadeau gaf, kreeg etc. Jaar in jaar uit voerde Coca Cola de rood-witte kerstman als mascotte in haar campagnes waardoor iedereen gewend raakte aan de kerstman zoals we hem vandaag kennen. Met dank aan Coca Cola maar dus niet dankzij Coca Cola.






Gegratineerde schol met dillemayonaise (4 personen)

Ingrediënten:

  • 4 ontvelde scholfilets (ca. 500 gram)
  • 8 eetlepels mayonaise
  • 1 teentje knoflook
  • 2 eetlepels versgehakte dille
  • 2 eetlepels citroensap
  • 2 augurken
  • 40 gram boter
  • 2 sneetjes oud witbrood
  • 75 gram belegen geraspte kaas
  • zout en peper
Bereiding:

Meng voor de dillemayonaise mayonaise met 1 geperst teentje knoflook, versgehakte dille, citroensap en fijngehakte augurk. Verwarm de grill voor. Spoel de scholfilets af en dep ze droog. Bestrooi de scholfilets met peper en zout en leg ze naast elkaar in een lage ovenschaal. Verdeel de helft van de boter in kleine blokjes over de vis. Zet de visschotel onder de grill. Gril de scholfilets 3 minuten. Verkruimel het witbrood zonder de korsten. Meng het broodkruim met de kaas. Verdeel dit mengsel met de rest van de boter in blokjes over de vis. Zet het gerecht weer onder de grill en rooster het in 3 minuten goudbruin en gaar. Presenteer de dillemayonaise erbij.

Lekker met een aardappel-komkommersalade met bieslook of op een groentebedje van roergebakken reepjes wortel, prei en knolselderij.

Tot de volgende kook !

Dille

Dille (Anethum graveolens) is een plant uit de schermbloemenfamilie (Apiaceae). Uit dezelfde plantenfamilie komen venkel en kervel. Dille heeft fijne, naaldachtige bladeren. Het is een kruid met een heel verfijnde smaak. Het is de enige soort in het geslacht Anethum.

Het kruid speelt een belangrijke rol in de keukens van de Scandinavische en Baltische landen, Duitsland, Polen en Rusland. Dille wordt niet meegekookt en niet gecombineerd met andere kruiden, omdat het dan zijn smaak verliest. Dille wordt gebruikt in soepen en sauzen. Ook gaat verse dille bijzonder goed samen met zalm en andere vis. Het gedroogde dillezaad wordt gebruikt voor het wecken of inleggen van komkommers en augurken. Ook kan er azijn mee worden gearomatiseerd.

Dille kan het beste ter plaatse worden gezaaid, omdat het kruid zich bijna niet laat verplanten. Dit komt door het pinachtig wortelgestel. De beste zaaiperiode is april-mei, de optimale afstand tussen de zaadjes is 30 cm. De zaden zullen na na twee weken ontkiemen. Om ongestoorde groei te bevorderen kunnen de planten het best worden uitgedund op 20 cm. Volgens de biologische zaaitabel die wordt gehanteerd bij de biologische methode van tuinieren kan het zaaien van dille tussen tuinbonen goede afweer geven tegen zwarte luis op de bonen.

Dille is rijk aan vitamine C. Thee getrokken van dillezaadjes kan een (licht) slaapverwekkend effect hebben en kan daardoor een goede nachtrust bevorderen.


<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>