Editie 120 | Bladzijde 7 8. mrt 2010 AD
<<< vorige volgende >>>

Welkom bij Kapi-regnum.nl! Wij zoeken extra schrijvers voor de krant!





Inhoud


7 maart 2010,
Alweer editie 120... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het raadsel van de week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Het leven in de middeleeuwen

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie


'





Deze week: Gezondheid en hygiëne

In de middeleeuwen nam men het niet zo nauw met de hygiëne. Men maakten zich niet zo druk over vuil dat er was en vieze luchtjes die daar hingen. De w.c. was een soort gat waar je op moest gaan zitten. Dit gat kwam uit op de gracht of een beerput (dit is een put waarin alle menselijke uitwerpselen opgevangen werden.) Zo rond de 15e eeuw werd dit gelukkig wel wat luxer, want echt fris en hygiënisch was het niet. Als wc-papier gebruikte men repen linnen en de vloer werd bestrooid met lekker geurende kruiden. Een heet bad was alleen voor de allerrijksten. Dit kwam omdat men natuurlijk moeilijk aan warm water kon komen. Daar ging heel wat aan vooraf. Hout moest het water verwarmen. Linnen werd gebruikt om de binnen kant van het bad mee te bekleden. Om het water een lekker geurtje te geven deed men badolie in het water. Voor dit alles moest geld betaald worden. Het geld dat betaald moest worden was evenveel als het bedrag waar een arbeider een hele week voor moest werken. In die tijd zaten overal ratten, in de kelder en keuken bij het eten en in de stallen. Deze ratten aten van het eten en verspreiden op deze manier allerlei ziekten. De vlooien in hun huid verspreidden onder andere de verschrikkelijke ziekte; de pest. Deze werd ook wel de zwarte dood genoemd. De zwarte dood heerste heel erg tussen 1347 en 1351. In Europa en Azië stierven door deze ziekten wel zo'n 25 miljoen mensen. Dit kwam natuurlijk omdat men nog niet wist dat deze ratten de ziekte verspreidden en dat men niet echt een schoon leven leidden.

In de Middeleeuwen speelden ziekte en gezondheid een grote rol in het leven van de mensen. Er waren wel dokters, apothekers, nonnen, vroedvrouwen en wijze vrouwen in de middeleeuwen die hun uiterste best deden om ongevallen en ziekten te behandelen, maar ondanks dat stierf de helft van de baby's voor hun vijfde levensjaar. En ook waren er nog veel ziekten waar geen geneesmiddel voor was. De middeleeuwse artsen en wetenschappers waren redelijk geleerd, maar waren ook zeer bijgelovig. Ze hielden vast aan magische theorieën, bijvoorbeeld dat ziekten werden veroorzaakt door de bewegingen van de planeten. Baby's stierven vaak door infectieziekten, veel vrouwen stierven bij een geboorte, en veel jonge mannen stierven door ongelukken of in oorlogen. En dan waren er natuurlijk ook nog verschillende epidemieën die soms uitbraken, en van vele mensen het leven eiste. Behalve door de ziektes, ongelukken en stommiteiten van de dokters, konden de mensen natuurlijk ook door ouderdom sterven. De rijkere bevolking liet voor zijn dood een testament opmaken. Daar stond in wie de spullen en evt. het land zullen erven.

Met dit gegeven in ons achterhoofd, wordt er een oproep gedaan om voortaan, zich niet meer te ontlasten in de stadsbeek. Kruiden worden namelijk te duur om ze zomaar in het rond te gooien, om de boel fris te houden...

Tot volgende week
Blubbel en Leeds


Deze rubriek werd mede mogelijk gemaakt door Blubbelstad en Leeds









<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>