Inhoud
28 maart 2010,
Alweer editie 123... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en de Troubadour
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het raadsel van de week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Het leven in de middeleeuwen
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie
| |
'
Iedere week brengen we jullie een nieuwe rubriek. Samen met een fantasierijke edelman, ontstond het idee een stukje te gaan schrijven voor onze geliefde krant. We gaan het hier hebben over het dagelijkse leven tijdens de middeleeuwen. Er zullen verschillende zaken aan bod komen, denk maar aan muziek, mode, voeding,...Kortom " 't leven zoals het was" de middeleeuwen.
![](http://www.camperexperience.nl/dbimg/North%202%20Carcassonne.jpg)
Deze week: Middeleeuwse filosofie.
Iedereen doet aan filosofie, wellicht zonder zich daar bewust van te zijn. Filosofische vraagstukken zijn: Hoe is de wereld geschapen? Wat is de zin van ons bestaan? Is er leven na de dood? Hoe moeten we leven? Wat is verklaring voor alles om ons heen? Ga zo maar door. Het enige wat een goede filosoof nodig heeft, is het vermogen om zich te verwonderen.
In de middeleeuwen stond de wereld van de filosofie op een laag pitje. De middeleeuwen worden vaak gezien als een lange duizendjarige nacht die Europa in de ban hield tussen de klassieke oudheid en de renaissance. Tijdens de middeleeuwen werd het christendom door de filosofen als vanzelfsprekende waarheid aangenomen. De enige vraag was of de christelijke openbaring simpelweg moest worden geloofd of dat de christelijke waarheden ook met het verstand konden worden begrepen.
Filosofie in de Middeleeuwen was voornamelijk een zaak van kloosters en geestelijken. De kloosterlingen schreven de klassieke geschriften over en voegden er af en toe een eigen bespiegeling aan toe, meestal in de vorm van een commentaar. Ook de filosofisch ingestelde monikken liepen voor een belangrijk deel aan de leiband van de kerk. De kerk wilde dat zo, en veel verzet was er niet. Waar dat wel de kop op stak - soms kreeg een monnik de geest - klonken de bezwerende woorden van de machtige Petrus Damiani (1007-1072): Philosophia ancilla Theologiae (Filosofie is de dienstmaagd van de theologie).
Augustinus
Een samensmelting van het neoplatonisme en het christendom
De gedachtegang van Augustinus werd zowel beïnvloed door het Christendom als ook het Neoplatonisme. Hij was een "neoplatonische bisschop". Augustinus stelde dat God de wereld uit het niets had geschapen, dit is een Bijbelse gedachte. De Grieken neigden eerder naar de gedachte dat de wereld er altijd al was geweest. Echter, volgens Augustinus bestonden de ideeën al in Gods gedachten voordat God de wereld schiep. Op die manier plantte Augustinus de platonische ideeën in God en redde zo het platonische beeld van de eeuwige ideeën.http://www.vecip.com/images/augustinus.bmp
Thomas Van Aquino
Een samensmelting van Aristoteles en het christendom
Zoals Augustinus aan de ideeën van Plato een christelijke draai gaf, zo deed Aquino dat bij Aristoteles. Dit kerstenen zorgde ervoor dat de filosofen niet meer als een bedreiging voor de christelijke leer werden gezien. Aquino was van mening dat er geen tegenstelling hoefde te bestaan tussen wat de filosofie ons vertelt en wat de christelijke openbaring of het geloof ons vertelt. Volgens Aquino bestaat er maar één waarheid. We kunnen met ons verstand en onze zintuiglijke waarnemingen slechts een deel van de waarheid doorgronden. Hierbij doelt Aquino op de waarheden waar Aristoteles het over heeft als hij het planten- en dierenrijk beschrijft. Een ander deel van de waarheid heeft God ons in de Bijbel geopenbaard. Volgens Aquino kunnen we alleen met ons verstand al tot het inzicht komen dat alles om ons heen een eerste oorzaak (God) moet hebben. God heeft zich zowel in de bijbel als ook in het verstand van de mensen geopenbaard.
Wij wensen jullie veel lees-maar vooral,denk plezier
Tot volgende week
Blubbel en Leeds
|
|
|