Editie 124 | Bladzijde 6 5. apr 2010 AD
<<< vorige volgende >>>

Welkom bij Kapi-regnum.nl! Wij zoeken extra schrijvers voor de krant!





Inhoud


5 april 2010,
Alweer editie 124... op naar editie 125!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde) Competitie, en de Troubadour

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het raadsel van de week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen en de Kookhoek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Ome kilo's Beursbabbels

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: Het leven in de middeleeuwen

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: De redactie


'





Dag beste lezers, welkom in de productenrubriek van Niecke. Net als vorige week bespreken we deze week een "tussenproduct". Deze editie zijn we beland bij de kolen.

Kapi-regnum
Kolen produceer je in de houtmolen met 2 stammen hout en een beetje geduld.
Het onderzoek gebeurd in de Hut van de Meesterhandwerker. Kolen kan je niet verkopen op eigen markten, je kan deze ook niet gebruiken om statuspunten te sprokkelen.

Algemeen
Kolen of steenkool is een fossiele brandstof en bestaat uit afzettingen van plantenresten die in het geologisch verleden zijn gevormd. Het is bekend dat steenkool in de oudheid reeds gebruikt werd als brandstof, maar omdat hout toen nog veel gemakkelijker te krijgen was gebruikte men liever hout om aan warmte-energie te komen. Steenkool werd ook alleen gebruikt als het dicht aan de oppervlakte lag en zo gemakkelijk te delven was.
Toen in middeleeuws Europa de houtvoorraad slonk werd het economisch interessanter om de productie van steenkool op te pakken en werden er langzamerhand nieuwe mijnen aangelegd.
Engeland was het eerste land waarin, vanwege de schaarste aan hout, de steenkoolwinning een betrekkelijk grote omvang aannam . Omdat deze steenkool vanwege de hoge transportkosten hoofdzakelijk gewonnen werd in locaties dicht bij zee of aangevoerd werd over zee, stond het de eerste eeuwen ook wel bekend als "sea coal".

Oorsprong
De West-Europese steenkool ontstond in het Westfalien na langdurig aan hoge druk en warmte te zijn blootgesteld. Hierbij ontstonden tamelijk zuivere koolstof en vluchtige verbindingen , waarvan de laatste weer grotendeels zijn ontsnapt. De transformatie verloopt met toenemende blootstelling aan druk en temperatuur van veen via bruinkool naar steenkool en antraciet uiteindelijk naar grafiet. In steenkool-afzettingen zijn soms de afdrukken van de fossiele planten en bomen, waaruit het is ontstaan, nog herkenbaar.

Gebruik
Steenkool is een fossiele brandstof die in grote afzettingen wereldwijd verbreid te vinden is en het is een belangrijke energiebron voor industriële processen en elektriciteitscentrales. Bij opwekking van energie in een kolencentrale wordt veelal steenkool gebruikt. Ook wordt het na ontgassing als cokes gebruikt in hoogovens als koolstof- en energiebron bij de productie van ijzer. Hier wordt steenkool gebruikt als reductiemiddel . Voor energieopwekking is het de laatste decennia steeds minder in trek omdat bij de verbranding ervan veel meer kooldioxide ontstaat dan bij de verbranding van aardolie of aardgas. Deze is sterk verontreinigd met o.a. zwavel waardoor bij de verbranding ook het schadelijke zwaveldioxide als bijproduct ontstaat. Het blijft echter een van de goedkoopste fossiele brandstoffen.

Steenkoolwinning in Nederland
De steenkoolwinning in Nederland vond plaats in twee regio's, de Oostelijke Mijnstreek en de Westelijke Mijnstreek. Vanaf de 13e eeuw werd steenkool gedolven in de omgeving van het dal van de Worm nabij Rolduc. Bij octrooi van Maria Theresia ontving de Abdij Rolduc op 2 januari 1723 het recht tot het exploiteren van de steenkoolmijnen in het gebied van Kerkrade.
Bij wet van 24 juni 1901 werd beschikt dat in Zuid-Limburg van Staatwege kolenmijnen zouden worden ontgonnen. Naast de particuliere mijnen in Limburg ontstonden zo de staatsmijnen Wilhelmina (Terwinselen-Kerkrade, 1909), Emma (Hoensbroek-Heerlen, 1918), Hendrik (Rumpen-Brunssum, 1918), Maurits (Geleen-Lutterade, 1927).
In de jaren zestig werden deze mijnen steeds onrendabeler en onder het Kabinet-Den Uyl is in 1974 aan deze steenkoolwinning door de staat een einde gekomen. De staatsmijn Beatrix (Vlodrop) is daardoor nooit tot exploitatie gekomen. Het chemische bedrijf DSM (Dutch State Mines) is voortgekomen uit deze voormalige Staatsmijnen.

Steenkoolwinning in België
Men schat dat de winning van steenkool in Wallonië reeds begon in de Romeinse tijd. Vanaf 1229 vindt men sporen van reglementen over de uitbating van "carbonières". Met de invoering van de stoommachine begint de echte ontwikkeling van de mijnbouw in de Borinage en Luik. Henegouwen produceerde in 1810 meer dan 1 miljoen ton steenkool per jaar. Er waren op het hoogtepunt in totaal 149 steenkoolmijnen.
In 1901 vond André Dumont de eerste steenkool in As (Limburg), de start voor het Kempens steenkoolbekken. In 1917 startte de productie in de mijn van Winterslag,later volgden de mijnen van Beringen, Eisden, Waterschei, Zwartberg, Zolder en Houthalen. Ook in België werd de eigen steenkoolwinning langzaam minder rendabel in de periode na de oorlog. In de jaren 50 al sloot ongeveer een derde van de Waalse mijnen. Op 8 augustus 1956 vond de mijnramp van Marcinelle plaats, waarbij 262 mensen omkwamen. In 1964 fuseerde de mijn van Houthalen met die van Zolder, niet alleen bedrijfsmatig maar ook letterlijk, ze werden ook onder de grond met elkaar verbonden. In 1966 werd de mijn van Zwartberg gesloten, hetgeen gepaard ging met bloedige stakingen. In 1980 sloot de mijn van Blegny als laatste in het Luikse bekken. De site van deze mijn wordt thans toeristisch uitgebaat. De steenkolenproductie in Wallonië nam een einde met de sluiting van de Roton-mijn te Farciennes in 1984. In 1992 sloot Zolder als laatste Kempense mijnzetel.

Denk er aan om geen gloeiende kolen op iemands hoofd stapelen!









<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>