Inhoud
9 juni 2010,
Alweer editie 129... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een verhaal en de Kookhoek
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de Beursbabbels.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: Niecke haar producten rubriek
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: het interview
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De middeleeuwse rubriek
| |
'
Iedere week brengen we jullie een nieuwe rubriek. Samen met een fantasierijke edelman, ontstond het idee een stukje te gaan schrijven voor onze geliefde krant. We gaan het hier hebben over het dagelijkse leven tijdens de middeleeuwen. Er zullen verschillende zaken aan bod komen, denk maar aan muziek, mode, voeding,...Kortom " 't leven zoals het was" de middeleeuwen.
De boerderij
Het belangrijkste gebouw van de meesten hier is de boerderij, sommigen hebben er geen nodig, andere maar enkele en andere daar bestaat bijna ΒΌ of zelfs meer van de stad uit boerderijen. Maar hoe zat het eigenlijk in de middeleeuwen? Want hoe zag er eigenlijk een boerderij van toen uit?
Het uitzicht van een boerderij.
Boeren hadden lang niet allemaal hetzelfde huis. Het hing ervan af hoeveel geld ze hadden. Wie op zandgrond woonde of op onvruchtbare grond. Daar groeide maar weinig planten dus kon men niet veel aan de oogst meedoen. Dus hield de boer ook weinig over om te verkopen in de stad met de gevolgen van dien. Zijn huis moest hij maken van goedkope materialen die in de buurt te vinden waren. Dat was hout en vaak ook leem.
Steenrijk en onder de pannen
Maar je had ook nog andere soorten grond zoals de kleigrond. Deze is heel vruchtbaar dus kon men er veel op laten groeien. De boeren die daar woonden waren vaak rijk. Zij gingen hun huizen bouwen van echte bakstenen. Die boer was dus 'steenrijk'. Een rijke boer kon zelfs dakpannen betalen, in plaats van een dak van stro. Daar komt de uitdrukking 'onder de pannen' vandaan.
Wonen
Of je nu rijk of arm was, het boerenleven betekende hard werken. Wonen in een boerderij betekende dus eigenlijk ook meteen werken. 's Morgens vroeg op om de dieren te verzorgen, de rest van de dag werk en 's avonds op tijd naar bed. Als je zo hard werkte moest je natuurlijk goed eten. Maar een arme boer had niet zoveel te eten en daarom was voor hem het leven extra zwaar. Op de boerderij werkte iedereen mee. De boer, de boerin, knechten, meiden en kinderen. Hoe groter de boerderij, hoe meer knechten en meiden. Die woonden vaak ook op de boerderij. Iedereen had zijn taak. De mannen deden het 'grote' werk, zoals de akkers bewerken en de koeien naar het veld brengen en weer ophalen. De vrouwen moesten dus schoonmaken, koken en klussen rondom het huis. De kinderen werkten ook mee en deden allerlei klussen. Was het dan ook wel eens gezellig op de boerderij? Jawel, soms. Tussen de middag kwam iedereen die in de buurt van de boerderij werkte in de keuken warm eten. Er was geen gedoe met borden en bestek, je at gewoon met z'n allen uit een grote pan. Op zondag werd er kalm aan gedaan. Het geloof was heel belangrijk en in de Bijbel staat dat zondag een rustdag is. Een beetje naaien en sokken stoppen mocht wel en de dieren moesten natuurlijk ook eten. Maar verder mocht er niet gewerkt worden en deden ze hun beste kostuum aan en ging het hele dorp naar de kerk. Soms waren er wel eens feesten, zoals de kermis of oogstfeesten. Dan trok iedereen mooie kleren aan en ging flink feest vieren. De meeste feesten deden zich voor in de winter als er weinig werk was.
En als jullie soms eens vervelen en een echte boerderij willen zien uit de middeleeuwen, dan kan ik je aanraden om eens naar Bokrijk te gaan waar veel uit de middeleeuwen is nagemaakt en je kan dat daar bezichtigen.
( Met dank aan joville die zo vriendelijk was om mee te helpen )
Tot volgende week
Blubbel
|
|
|