Editie 130 | Bladzijde 3 16. juni 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


16 juni 2010,
Alweer editie 130... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een verhaal en de Kookhoek

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je niecke haar producten rubriek.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: De beursbabbels

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: het interview

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De middeleeuwse rubriek



BELEVENISSEN IN KAPI REGNUM


H.5 VROEG IN DE OCHTEND



Zo’n haan was wel wennen! Ik zat meteen rechtop in bed! Ik vond een torenklok toch echt aangenamer … Met mijn gebruikelijk wazige ochtendhoofd hees ik me blindelings in mijn kleren, en klom op de tast naar beneden, want op de trap was het nog donker. Ook beneden sijpelde er nauwelijks licht door het linnen voor de ramen. En fris was het ook! Ik legde wat stro en kleine takjes op de smeulende houtblokken in de haard, en daarna een grotere tak. Een geit mekkerde zachtjes. Ik schoot snel in Tiel’s klompen om buiten te plassen. Nog frisser. Een plens water uit de beek in mijn gezicht, ook niet fijn, en een spurt terug naar binnen, voor zover dat ging op te grote klompen. Onderweg schrok ik me te pletter van de haan, die precies kraaide toen ik langs kwam, zwikte uit een klomp en haalde een natte sok in de dauw. Leuk begin van de dag!

Terwijl ik binnensmonds mopperend mijn voet achteruit stak naar het vuurtje, stapte Trude de bedstee uit. “Hebben we melk bij het ontbijt?” vroeg ik. “We mogen ze nu niet melken,” antwoordde Trude, “jammer hè? Ze moeten sparen voor hun lammetjes. Daarom verkopen boeren hun zwangere geiten soms. Ze krijgen er dan toch geen melk van, en ze brengen meer op. Bovendien duurt het een jaar voordat een kleintje melk geeft. Twee weken nadat ze geboren zijn, kunnen we weer wat melk achterhouden voor onszelf. Ze eten dan al wat mee met mamma.” In het vooruitzicht nog een maand alleen bier en water te moeten drinken steeg mijn humeur niet echt. Trude zag wel aan mijn gezicht dat ik niet blij was en grinnikte. “Wacht maar even,” zei ze, “kook maar alvast water, als je wil.” En ze verdween naar buiten.
Ik schepte water uit de emmer in de kleine kookpot en hing hem boven het vuur. Ik scharrelde wat oud brood bij elkaar, zette de pot met vet op tafel, zoveel ommen als ik kon vinden en een kan met water. Toen ik me omdraaide, zag ik Trude iets in de kookpot gooien. Nieuwsgierig keek ik over haar schouder, terwijl ze roerde. Ik zag takjes en blaadjes ronddraaien en tuimelen in het water. “Kamille en zouthout,” zei ze, “de wortels van het zoethout moesten toch gesnoeid worden.” “Waar haal je dat allemaal vandaan?” vroeg ik verbaasd. “Oh, uit de moestuin. Er staat nog veel meer, ook andere kruiden.” “Nee, ik bedoel, hoe weet je dat allemaal?” “Van mijn moeder, en diens moeder, en diens moeder, en zo nog en tijdje door. Eén van mijn grootmoeders is nog verbrand als heks ….”

Ze schepte een kom van het brouwsel, en zette het voor me neer. Ik rook er voorzichtig aan. Zoethout kende ik wel, maar kamille? Het water was gelig en zag er onappetijtelijk uit. Ik besloot me niet te laten kennen en proefde. Dat viel niet tegen! “Oh,” zei ik, “dat is lekker!” “Ja, hè,” zei Trude een beetje trots, “drink maar lekker op!” Steeds meer mensen stommelden uit bed en kregen een beker kruidenmengsel. Zo met z’n allen aan tafel in het schemerdonker, gezichten boven de dampende kommen, het was een moment van rust. De kat zat voor het vuur een pootje te likken, en Zwarte lag onder tafel.
Millie, één van de kleine tweeling, doopte brood in haar drinken. “Millie, we hebben nog niet gebeden, even wachten.” “Maar mamma, ik heb zo’n honger!” “Nou, dat zal wel meevallen, kleintje,” glimlachte haar moeder, “en vanavond hebben we lekker vers brood, wat zeg je daarvan?” Zuchten en kreten van genot stegen op. Tiel bad een kort gebed, en we kauwden onze weg door het donkere, taaie brood. Een likje vet hielp wel wat, maar het werd echt wel tijd voor iets versers …

Wordt vervolgd

FarmhandJo

Wordt vervolgd

FarmhandJo










Het wordt weer mooi weer in ons land! Een goed moment om licht en gezond te gaan eten beste lezers! Als u nog aardappels over heeft stop deze dan ver weg in de kelder of beter nog stop ze in de grond! Nog veel wintergroente over? Geef het aan het varken, en als je geen varken hebt, op de composthoop!

Vandaag maken we een zomerse salade met gebakken vis!



Wat voor vis gaan we gebruiken;

Vraag aan de visboer bij je locale vissershaven of hij zeebaars file heeft, dorade file of rode mul mag eventueel ook. Het belangrijkste is dat de vis kakel vers is en dat de huid er nog aanzit. Nu hoor ik jullie denken; met huid? Net als bij groenten en fruit zitten de meeste voedingsstoffen bij vis tussen de huid en het vlees. En dat gaan we natuurlijk niet weg snijden! Als je zelf een vissershaven bezit dan bof je dit keer, stuur dan nu alvast je werknemers er op uit om voor jou verse vis te vangen!

Wat hebben we precies nodig voor deze salade (4 pers.):

  • - 4 Stuks verse zeebaars file met huid
  • - 1 Tomaat
  • - ½ Courgette
  • - 1 Rode paprika
  • - ½ Rode ui
  • - 500 gr Slamix. Kijk of je een mooi mix kunt samen stellen met bijvoorbeeld; veldsla, frisee, rucola en eikblad. Het liefst geen ijsbergsla!
  • - 1 Citroen
  • - Verse kruiden. Een mix van munt, basilicum, kervel, oregano en peterselie zal perfect zijn. Hangt er van af wat er bij jullie in de tuin staat. Gebruik geen gedroogd of hard kruid zoals rozemarijn en tijm.
  • - 1 Avocado
  • - Olijfolie
  • - Peper en zout
    Hoe gaan we beginnen;

    Zet eerst een steelpannetje met water op en breng dit ondertussen aan de kook. Begin met het wassen van de sla en pluk deze in kleine stukjes. Laat de sla goed uitlekken. Voor de dressing gebruiken we heel simpel het sap van een halve citroen een beetje olijfolie en peper en zout naar smaak. Meng alles goed door elkaar en zet de dressing opzij.

    Er moet nu aardig wat gesneden worden dus zorg voor een vlijmscherp mes! Snij de tomaat (zonder zaad) en de courgette in kleine blokjes. Kook (blancheer) de courgette heel even in het kokende water tot ze gaar zijn. Spoel ze daarna gelijk koud onder de kraan.

    Snij nu de ui en de paprika in hele dunne reepjes, en gooi deze alvast bij de slamix.

    Pak nu alle verse kruiden in een grote bos en snij ze heel erg fijn. Hak daarna nog een paar keer goed door de kruiden heen totdat je een hele fijn kruiden mix hebt. Meng nu in een grote kom de kruiden, tomaat, courgette en olijfolie tot een mooie salsa. Voeg peper en zout naar smaak toe!

    Snij de avocado doormidden en verwijder de pit. Gebruik nu een lepel om de schil van het vruchtvlees te scheiden. Snij elke helft in 4 gelijke stukken.

    Pak nu de verse visfilet en snij de huid heel voorzichtig een paar keer in, maar niet helemaal door! Dit doe je om te voorkomen dat de huid/vis zich gaat samentrekken tijdens het bakken en dat je van die gekke omgekrulde stukje vis krijgt. Strooi flink wat zout op de huid dit zorgt er voor dat de huid lekker krokant wordt tijdens het bakken.

    Zet nu twee ruime koekenpannen met een beetje olijfolie op het fornuis. Bak in de ene pan de avocado stukjes om en om licht bruin. Plaats in de andere pan de filets en bak ze tot de huid mooi goudbruin is. Haal nu de pan van het vuur, voeg peper en zout naar smaak toe, draai de filets nu pas om en laat ze nog even rusten in de pan!

    Tijd om de borden op te maken;

    Meng een beetje van de dressing door de sla, ui en paprika! Plaats dit in het midden van een bord en leg de filets er boven op. Leg op elke filet 2 stukjes avocado. Schep nu wat van de salsa over de vis en om de salade heen. Schenk een goed glas witte wijn of een rosé voor jezelf in en smullen maar!

    Mocht u nog trek hebben in een dessert dan is dit zeker een aanrader. Pluk wat aardbeien of haal deze bij u locale fruitplukkerij. Snij ze fijn en verdeel ze over een aantal (bevroren)glazen. Knijp hier het sap van een halve citroen overheen, die had je als het goed is nog over van het vorige recept! Strooi wat fijne suiker, geraspte citroenschil en wat fijngehakte munt over de aardbeien. Ook erg lekker met een scheutje proseco!

    Heel veel plezier bij de bereiding, geniet van de gerechten en vooral van de zon!

    Een vriendelijke groet van uw Meesterchef Greysheppard uit MEROVINGIAN MANOR.



  • <<< vorige Weekblad Archief volgende >>>