Editie 130 | Bladzijde 4 16. juni 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


16 juni 2010,
Alweer editie 130... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een verhaal en de Kookhoek

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je niecke haar producten rubriek.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: De beursbabbels

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: het interview

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De middeleeuwse rubriek


'





Welkom in de productenrubriek van Niecke
Deze week bespreken we een heerlijke drank die door de eeuwen heen niets van zijn goede reputatie verloren heeft.
Mede is en blijft door de eeuwen heen een drank die samen gaat met feesten en genieten.

Kapi-Regnum
Mede worden geproduceerd met 2 emmers water, 2 potten honing en 0.1 stuks vaten in de brouwerij.
Deze kan je verkopen in de herberg.
In de Tuin van de Meesterherbalist kan je deze onderzoeken.
Om extra statuspunten te sprokkelen kan je deze ook leveren aan het Ziekenhuis.

Algemeen
Mede is een alcoholische drank die gemaakt wordt door honing en water te laten vergisten, het wordt ook wel honingwijn genoemd.
Mede is een eeuwenoude drank die al minstens 8000 jaar gedronken wordt van Ethiopië tot Scandinavië.

Soorten mede
Aangezien er veel verschillende soorten honing bestaan, bestaan er ook verschillende soorten mede.
Honing die uit heidegebieden komt smaakt heel anders dan honing uit een appelboomgaard.
Ook de zoetheid kan verschillen.
Dit kan bijvoorbeeld komen door verschillende soorten gisten, of een andere hoeveelheid honing.
Wezenlijk afwijkend van de overwegend zoete smaken is bijvoorbeeld de mede uit honing van de kastanjeboom, waarbij eerder sprake is van een kruidige, pittige smaak dan een zoete.
Net als bij wijn kent mede een onderscheid in zoete mede en bijvoorbeeld halfzoete soorten uit heidehoning of lindebloesemhoning en halfdroge varianten als mede uit dennenhoning.
Eveneens net als bij wijn zijn er diverse soorten mede die in smaak verbeteren als deze enige tijd worden bewaard.

Ingrediënten
Mede hoeft niet alleen uit honing en water te bestaan, maar er kan ook fruit, kruiden of ander voedsel aan toegevoegd worden.
Enkele voorbeelden zijn kaneel, kruidnagel, lavendel, veenbessen, sinaasappels of rozenbottels.
Er bestaan kruidenwijnen waarin honing slechts een toegevoegd, doch overheersend bestanddeel is te midden van diverse andere later toegevoegde bestanddelen. Deze worden nog wel eens onterecht honingwijn genoemd of soms verkocht onder de naam mede.
Ook komt het voor dat mede wordt gemengd met andere alcoholische dranken als witte wijn en whisky.
Zolang de basis van de drank bestaat uit honing, water en gist, en alleen de honing het gistingsproces heeft doorlopen, kan men spreken van mede. Er bestaan naast deze basale samenstelling ook soorten die in meer of mindere mate versterkt zijn door middel van mutage, de techniek die bijvoorbeeld ook wordt toegepast bij de bereiding van port.

Het huidige gebruik van mede
Tegenwoordig is mede niet meer zo'n bekende drank.
Bij de slijterij 'op de hoek' zul je het niet snel aantreffen.
Bij grotere drankhandelaren is er meer kans dat het verkocht wordt.
In sommige kringen is het echter wel een algemeen geaccepteerde drank, zoals bij LARP- en reënactmentverenigingen.
Ook op de seizoensfeesten van 'heksen'kringen en Wicca-covens is mede een veelvoorkomende drank, al of niet zelfgebrouwen en soms aangevuld met rituele en soms geestverruimende planten en/of zwammen.
In het laatste geval wordt dan gesproken van 'Gespikete mede' of 'Bokkenrijdersmede'.
In sommige Belgische streken bestaat nog het gebruik van Wyten-donderdag.
Ter gedachtenis van het Laatste Avondmaal wordt 's avonds tarwebrood gegeten (weit = tarwe). Daarbij wordt mede gedronken.

Productie
Mede is eenvoudig zelf te maken.
Door 3 kilo honing met 10 liter water warm te maken of te koken ontstaat er most.
Als deze most afgekoeld is moet er gist bijgevoegd worden en moet het geheel in een afgesloten emmer gegoten worden.
Wanneer de gisting rustiger is geworden is het tijd om de drank in een gistingsfles of vat met een waterslot verder te laten gisten.
Wanneer er bezinksel in de fles is ontstaan moet de drank overgeheveld worden in een andere fles zonder dat het bezinksel wordt meegenomen.
Als de drank uiteindelijk helder geworden is, kan hij gebotteld worden.

Opgelet:
Mede is ook een drank met alcohol, dus ook voor mede geld: geniet maar drink met mate.











<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>