Inhoud
23 juni 2010,
Alweer editie 131... op naar editie 150!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie. En het raadsel van de week
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je: De beursbabbels
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je: Het interview
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je: De producten rubriek
| |
'
![](http://img97.imageshack.us/img97/3430/niecke.jpg)
Dag beste lezers,
Deze week bespreken we melk.
Dat melk lekker en gezond is weten we uiteraaard allemaal.
Hoe gezond melk is kan je hier leren...
Kapi-Regnum
Om melk te maken hebben we een veeboerderij, 0.1 emmer water, 0.1 geit en 0.1 zakken knollen nodig.
Op de boerenmarkt kan je deze met een mooie winst verkopen.
Het onderzoek van de melk gebeurd in de Boerderij van de meesterfokker.
Door deze te leveren aan het armenhuis ontvang je statuspunten.
Melk
Melk is een vloeistof (een emulsie van vetdruppels in water) die wordt geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren.
Het word door het lichaam geproduceerd en dient in de eerste plaats als voedsel voor die nakomeling.
Melk bestaat uit vetten, eiwitten, lactose en zouten.
De melk die mensen produceren heet moedermelk.
Voor de productie van melk voor de voedingsindustrie wordt meestal koemelk gebruikt.
Eén liter koemelk weegt 1030 gram.
Op veel kleinere schaal worden geitenmelk en schapenmelk gebruikt.
In Europa en Rusland wordt ook paardenmelk geproduceerd.
Buffelmelk wordt vrijwel uitsluitend voor de productie van kaas gebruikt.
Vroeger werd, omdat het qua samenstelling sterk overeenkomt, ezelinnenmelk gebruikt als vervanger voor moedermelk.
In het noorden van Scandinavië en Rusland wordt ook rendiermelk gebruikt, in Rusland zelfs elandenmelk.
Melk ?
Het woord melk is afkomstig uit het Middelnederlands .
In het Oudnederlands komt het woord mlechan voor – andere varianten hierop zijn: milch, mælk en mlec.
Soorten melk
* melk , de vloeistof die wordt geproduceerd door vrouwelijke zoogdieren na de bevalling om de nakomelingen te voeden.
o biest of colostrum ( de eerste melk die door het lichaam wordt aangemaakt)
o geitenmelk
o kangoeroemelk
o koemelk
o moedermelk
o paardenmelk
o schapenmelk
o schoolmelk
o wei (melk)
* melksap, melkachtig plantaardig vocht
* sojamelk, melk van sojabonen
* kokospalm (klapperwater, het vloeibare kiemwit van de kokosnoot, heet verkeerdelijk melk)
Melk is gezond
Hoogwaardige eiwitten.
Eiwitten zorgen in je lichaam onder meer voor de opbouw en het onderhoud van spieren en andere weefsels.
Zij spelen ook een belangrijke rol in de vorming en de werking van afweerstoffen.
Calcium
Melk is één van de voornaamste natuurlijke bronnen van calcium in de Westerse voeding.
De aanbevolen hoeveelheid melk en melkproducten voorziet in ongeveer twee derden van de aanbevolen hoeveelheid calcium.
Die is essentieel voor een optimale botontwikkeling bij kinderen en adolescenten maar ook voor een goed onderhoud ervan op volwassen en oudere leeftijd.
Magere en halfvolle melk bevatten minder vet maar wel ongeveer evenveel calcium als volle melk!
Zink
De dagelijkse aanbevolen hoeveelheid melk is een goede bron van zink, belangrijk voor de groei en de weerstand. Zink is ook nodig om goed te kunnen proeven.
Vitaminen B (vooral B2 en B12)
Melk is van nature een belangrijke leverancier van de vitaminen B2 en B12. Vitamine B2 houdt onder meer onze huid en haren gezond. Vitamine B12 helpt ervoor zorgen dat onze hersenen en ons zenuwstelsel goed functioneren. Een tekort kan het geheugen aantasten. Vitamine B12 komt quasi alleen voor in dierlijke producten, zoals melk.
Vitamine A
Vitamine A is niet alleen belangrijk om goed te kunnen zien en onze huid gezond te houden.
Het is ook essentieel voor een optimale groei en ontwikkeling van jonge kinderen.
Vitamine A is een vetoplosbaar vitamine en is daarom vooral aanwezig in volle en in mindere mate ook in halfvolle melk.
Vitamine D
Vitamine D zit in volle en in halfvolle melk, maar wordt vooral ook in onze huid aangemaakt onder invloed van zonlicht.
Zonder vitamine D kan calcium niet uit de voeding worden opgenomen.
Vitamine D is dus medeverantwoordelijk voor een sterk skelet en een gezond gebit.
Melk, de witte motor !
|
|
|