Als handelaren van Kapi kom je op de markten van Kapi van alles tegen. Hoewel het in onze tijd nog niet zo is dat alles even vers is, mag dit, met dit mooie weer natuurlijk de pret niet drukken. Met een beetje creativiteit kom je al heel ver. Heb je niet alles in huis, donder dan alles in een grote pan en roeren maar.
Het fenomeen roerbakken is al zo oud als Hoe Lang is een Chinees?. (Chinees grapje). Het vuur moet hoog, de olie heet en je moet een plat geslagen pan hebben in de vorm van de maan, maar dan met een deuk er in.
Roergebakken biefstuk met aardappel
Ingrediënten:
400 gr. aardappel, gekookte
400 gr. Biefstuk
0.4 l. kokosmelk
1 el. Olie
1 el. Suiker
1 Ui
1 el. vissaus, Thaise
1 el. Currypasta
30 gr. pinda, drooggeroosterde
Bereiding:
De biefstuk in reepjes snijden. De aardappels in blokjes en de ui in ringen snijden. De olie verhitten en de kruidenpasta even meebakken.
De biefstuk, de vissaus, suiker, kokosmelk en de aardappel toevoegen en het geheel 4 minuten omscheppen.
Uiringen en pinda's door het vleesgerecht roeren en direct serveren.
Aangezien ik kook, zit er wederom geen groentes bij, maar het mag voor de dames natuurlijk wel. Wat veldsla, mini-mais, wat dressing etc. Als wij mannen het maar niet hoeven te eten.
Volgende week ga ik wat maken voor mensen die geen vleesgerechten eten. Dat is mij gevraagd, dus daar wil ik graag aan voldoen. Reken er wel op dat het verhaal dan langer wordt want een carnivoor weet niet wat een herbivoor het lekkerst vindt.
Bon appetite !
Lord Drink a Lot
![](http://www.tienfan.nl/Blog/wp-content/uploads/wie-is-de-chef.jpg)
Die ons helpt met het verzorgen van deze rubriek in de toekomst?
Een vaste columnist, of een enkel recept het kan beide.
Bijdragen mogen naar het account: Redactie Kapi-Krant (op forum)
|
|
Steden verjaardagen
Helaas geen stad jarig deze week,
De oogst- en hooimaanden.
Augustus, de maand genoemd naar de eerste Romeinse keizer, is de zomermaand, de maand van de inkomst waarvoor iedereen het hele jaar door hard heeft gewerkt. Het is de oogstmaand van onder andere het graan, wat al in de prehistorie het belangrijkste voedsel was, zowel voor het leger, de armen en de rijken. Zo ook in Portus Ostiae.
Soms, bij goed weer of snelgroeiende gewassen, begon de oogst al in midden juli.
Voor de boeren was de oogstmaand een maand die eindigde en voorafging met een feest. Het was immers de belangrijkste maar zwaarste maand van het jaar. Ervoor werd midzomernacht, de kortste nacht van het jaar, in juli gevierd, die nacht sliepen de boeren niet, in de plaats daarvan feestten en dansen ze. Augustus betekende hard zwoegen, en het begon met een groot volksfeest met eventueel een door de heer georganiseerd toernooi toegevoegd, zoals ons carnaval voor de vasten. Aan het einde van de oogst, indien deze gunstig was geweest, volgde een nog veel grote feest; het oogstfeest, zoals ons Pasen.
Ook voor de heren, herenboeren en grootgrondbezitters was de oogst de belangrijkste maand van het jaar, het kon verlies en honger, maar ook een overvloedige winst met zich meebrengen. Zo ook in Portus Ostiae en waarschijnlijk tal van andere steden. Bij een gunstige oogst zullen aan het eind van de maand vele miljoenen gouden kapi-daalders binnenstromen.
Juni, dat was de hooimaand. Al het gras op de weilanden werd toen gemaaid, dus ook voor de veeboeren zijn het belangrijke tijden.
Daarom wenst Portus Ostiae alle steden fantastische oogst- en hooimaanden toe!
Viert jouw stad ook bijna zijn 1 of 2 jarige Kapi bestaan geef je dan op voor deze nieuwe rubriek in het volgende forum topic. hier.
Geschreven door Rex uit “Portus Ostiae”
![](http://www.dutchteamdakar-archief.nl/upload/Image/QuickUpload/oase_dutch_team_dakar.png)
|