De productenrubriek van onze eigen mevrouw Niecke!
Dag beste lezers.
Welkom terug in de productenrubriek.
Deze week bespreken we het brood, de afkomst en de evolutie er van.
Brood en Kapi-Regnum
Voor de productie heb je 1 emmer Water en 2 Zakken graan nodig.
Je produceerd deze in de boerderij.
De boerenmarkt is de plaats bij uitstek om deze te verkopen aan een mooie prijs.
Het onderzoek gebeurd in de tuin van de Meesterherbalist.
Statuspunten kan je sprokkelen door deze aan het ziekenhuis of armenhuis te leveren .
Ook deze keer komt het donker gestalte over mijn schouder meelezen...neen ,ik verklap niets !
Algemeen
Brood is een meelproduct gemaakt door brooddeeg te bakken, te koken of te stomen.
Het is een belangrijk voedingsmiddel.
Het deeg dat als basis dient voor de broodbereiding, bestaat in principe uit meel en water waaraan gist of zuurdesem en meestal zout is toegevoegd.
Daarnaast worden voor speciale soorten brood nog andere toevoegingen gedaan, als noten of zaden.
In Nederland en België wordt meestal 's morgens bij het ontbijt en bij de middagmaaltijd brood gegeten.
Brood kan gesneden of ongesneden worden verkocht bij een speciale bakkerij, supermarkt of op de markt.
Tot in de 19e eeuw werd brood gemaakt, gebaseerd op bierresten waar gist in zat of op een starter.
Een starter maakten mensen zelf door meel met water te mengen en dit enkele dagen te laten staan.
Wilde gisten nestelden zich dan in het mengsel, waardoor het begon te rijzen.
Deze starters werden goed verzorgd, een goede starter was namelijk van belang voor de smaak van het brood.
Met deze manier van brood bakken wordt een deel van de starter of bierrest bij het nieuwe deeg gevoegd, net zoals nu gist gebruikt wordt.
Oorsprong
In het begin kauwden de rondtrekkende jagers op de graankorrels die ze op hun weg tegenkwamen.
Later werden deze korrels gekneusd met een steen, zodat er een soort pap van kon worden bereid.
Dit werd dan gedroogd in de zon of gebakken op stenen uit het vuur.
Egypte wordt meestal aangeduid als de oorsprong van gerezen brood.
De legende zeg dat Zo ’n 1.500 jaar voor onze jaartelling een Egyptische slaaf ontdekte dat brood kon rijzen.
Deze slaaf had als taak iedere dag vers brood te bakken.
Brood dat ouder was dan een dag was niet te eten.
Op een dag merkte hij dat hij een restje broodpap van de vorige dag had laten staan.
Dit restje was zuur geworden.
Om te voorkomen dat iemand dat merkte, deed hij het gauw bij de nieuwe broodpap.
De broden die hij daarvan maakte, waren veel luchtiger en smaakten veel lekkerder dan de broden die hij eerst maakte.
Hij kreeg veel complimenten over dit brood en hij bakte voortaan brood met een restje deeg van de vorige dag.
Naast gewoon brood, bakten de Egyptenaren ook luxe brood waarin lotusbloemen, honing, vijgen, amandelen en dadels werden verwerkt.
Romeinse bakkers zetten hun initialen in het brood zodat iedereen kon zien welke bakker het brood had gebakken.
De broden van toen leken op de pizza’s van nu.
De rijke Romeinen gebruikten de broden als bord.
Het beleg aten ze op en het brood gooiden ze weg.
De arme Romeinen aten de broden wel op.
Voor het bakken van brood werd rogge gebruikt.
Rogge was goedkoop en werd door de lagere standen, de boeren en de hongerigen gegeten.
De rijkere standen, de adel en de geestelijken, aten brood dat van tarwe werd gebakken (herenbrood of wit brood).
Het deeg voor het (zwarte) roggebrood werd met de handen en zelfs met de voeten gekneed.
Om het deeg te laten rijzen werd zuurdeeg, het deeg van de vorige dag of zure wijn gebruikt.
In de Middeleeuwen kwamen er pas bakkers in de steden en in 1856 is de eerste fabrieksbakkerij in Amsterdam neergezet.
Deze Amsterdamse broodfabriek kwam er op initiatief van Samuel Sarphati, een arts, hygiënist en sociaal bewogen persoon in samenwerking met de Vereniging voor Volksvlijt.
Dit kon na de afschaffing van de Wet op het Gemaal, die de komst van grootschalige productie tegen hield.
Met het ontstaan van broodfabrieken ging de prijs van brood aanzienlijk omlaag.
Nadat ook in andere steden fabrieksbakkerijen waren opgezet at mede hierdoor de Nederlander aan het einde van de 19e eeuw drie maal meer tarwebrood dan in het midden van die eeuw.
Doordat meer mensen zich voldoende brood, aardappels, vlees, melk en groente konden permitteren en door betere hygiëne, nam de gemiddelde leeftijd van de Nederlander toe van 35 à 40 jaar in 1870 tot bijna 50 jaar in 1900.
Soorten brood
Brood kan gemaakt zijn van diverse soorten graan en wordt vaak genoemd naar de graansoort.
In de Benelux wordt tarwebrood het meest gegeten, met als belangrijkste soorten wittebrood, bruin brood en volkorenbrood.
Witbrood is gemaakt van bloem "fijngezeefd meel", volkorenbrood van volkorenmeel.
Door de vele vezels is dit volkorenbrood beter voor de spijsvertering.
Bruinbrood is meestal hetzelfde als witbrood met toevoeging van kleurstof en een paar pitjes of vezels.
Veel mensen denken dat bruinbrood dus gezonder is dan wit brood, maar dat is alleen het geval als het een variant van volkorenbrood is.
Bakkers maken verder nog vele varianten brood met speciale deegsoorten, hele pitten in het deeg of pitjes, vooral maanzaad of sesam op de korst.
Naast algemene namen als grof volkoren en meergranenbrood zijn er ook vele eigen benamingen zoals Plaat of Knip, Casino, Waldkorn etc.
Ook zijn er veel invloeden uit andere landen zoals Frankrijk met het stokbrood en de croissant, Italië met de Italiaanse bol en de Ciabatta, Oostenrijk met de Kaiserbroodjes en Turks brood.
Wist je dat het voor professionele bakkers in Nederland wettelijk verplicht is om het zogenaamde bakkerszout te gebruiken bij de bereiding van brood ?
Bakkerszout bevat meer jodium dan keukenzout.
Deze maatregel werd getroffen om jodiumtekorten onder de bevolking te bestrijden.
Zelden wordt brood (om gezondheidsredenen) zonder zout gebakken.
Met vriendelijke groeten,
niecke
|