Editie 89 | Bladzijde 4 19. juli 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


19 Juli 2009,
Alweer editie 89... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Gilde Competitie

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je; Legendes en Sagen, De kookhoek en Steden verjaardagen.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de rubriek van Niecke.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je; Het interview en een ingezonden stukje van Tomstad.



De legende van het Solse Gat



Midden op de Veluwe - in het bos tussen Putten, Garderen en Drie - ligt het Solse gat, een grote kuil tussen de heuvels. Daar stond eens een machtig klooster met veel torens. Het werd omgeven door een gracht en een brede, statige laan leidde naar de poort.

Maar het was een boos klooster; de overste en alle monniken hadden hun ziel aan de duivel verkocht. Ze leidden een leven van overdaad en weelde. Midden in de nacht werd de zwarte mis gelezen waar alle heksen en spoken uit de omgeving aan deelnamen. Men dronk wijn uit emmers en de hele nacht werden er overvloedige maaltijden opgediend. De duivel zorgde ervoor dat de voorraad nooit opraakte en hij mengde zelf de wijn. Er werd gedanst, gezongen en gevloekt tot in de vroege morgen. Velen hadden 's nachts binnen het klooster vreemde en angstaanjagende geluiden gehoord en iedereen wist dat de hele nacht de vensters van alle zalen hel verlicht waren.

Dat heeft geduurd, tot in een stormachtige kerstnacht, nu al eeuwen geleden. De dorpelingen bleven tijdens die storm angstig in hun huizen en hoorden midden in de nacht plotseling één hevige donderslag. De volgende ochtend kwam een jongetje het dorp binnenrennen en vertelde dat het klooster in het bos geheel was verdwenen en er op die plaats een ijzingwekkend diepe kuil ontstaan was. De bomen er omheen lagen ontworteld ter aarde. Alle bewoners wilden het wonder zien. Men vond nog een met klinkertjes geplaveid straatje en de brede, statige laan; dat was alles wat van het klooster restte. De aarde had zich geopend en zich weer gesloten.

Sinds die tijd komt er om middernacht uit de diepte van het Solse gat een vreemd geluid. De klokken van het verzonken klooster beginnen onregelmatig en schor te luiden, alsof ze allen gebarsten zijn; eerst zacht, maar steeds harder en angstiger. Dan komen uit het duister van de brede laan de geesten van de monniken. Al klagend wandelen ze in een lange sombere rij: langzaam en gebogen gaan ze rondom het gat, waaruit een blauwe gloed opstijgt. Dan zweven ze allen rusteloos uiteen, om opnieuw uit de schaduw van de laan in een lange rij langzaam naar voren te treden. Dit gaat door tot aan het daglicht, dan vluchten ze plotseling jammerend weg in het diepste duister van de sombere kuil.

Zodra de zon schijnt, is het alsof er niets is voorgevallen. Alles is er rustig en men zou er haast aan twijfelen, dat even tevoren de schimmen verdwenen zijn in het water midden in de kuil van het Solse gat.

Kennen jullie nog interessante ‘legendes en sages’? Contacteer dan zeker Malinwa25!








Als handelaren van Kapi kom je op de markten van Kapi van alles tegen. Hoewel het in onze tijd nog niet zo is dat alles even vers is, mag dit, met dit mooie weer natuurlijk de pret niet drukken. Met een beetje creativiteit kom je al heel ver. Heb je niet alles in huis, donder dan alles in een grote pan en roeren maar.

Het fenomeen roerbakken is al zo oud als Hoe Lang is een Chinees?. (Chinees grapje). Het vuur moet hoog, de olie heet en je moet een plat geslagen pan hebben in de vorm van de maan, maar dan met een deuk er in.

Roergebakken biefstuk met aardappel

Ingrediënten:

400 gr. aardappel, gekookte
400 gr. Biefstuk
0.4 l. kokosmelk
1 el. Olie
1 el. Suiker
1 Ui
1 el. vissaus, Thaise
1 el. Currypasta
30 gr. pinda, drooggeroosterde

Bereiding:

De biefstuk in reepjes snijden. De aardappels in blokjes en de ui in ringen snijden. De olie verhitten en de kruidenpasta even meebakken.
De biefstuk, de vissaus, suiker, kokosmelk en de aardappel toevoegen en het geheel 4 minuten omscheppen.
Uiringen en pinda's door het vleesgerecht roeren en direct serveren.

Aangezien ik kook, zit er wederom geen groentes bij, maar het mag voor de dames natuurlijk wel. Wat veldsla, mini-mais, wat dressing etc. Als wij mannen het maar niet hoeven te eten.

Volgende week ga ik wat maken voor mensen die geen vleesgerechten eten. Dat is mij gevraagd, dus daar wil ik graag aan voldoen. Reken er wel op dat het verhaal dan langer wordt want een carnivoor weet niet wat een herbivoor het lekkerst vindt.

Bon appetite !

Lord Drink a Lot


Die ons helpt met het verzorgen van deze rubriek in de toekomst?
Een vaste columnist, of een enkel recept het kan beide.
Bijdragen mogen naar het account: Redactie Kapi-Krant (op forum)



Steden verjaardagen




Helaas geen stad jarig deze week,

De oogst- en hooimaanden.

Augustus, de maand genoemd naar de eerste Romeinse keizer, is de zomermaand, de maand van de inkomst waarvoor iedereen het hele jaar door hard heeft gewerkt. Het is de oogstmaand van onder andere het graan, wat al in de prehistorie het belangrijkste voedsel was, zowel voor het leger, de armen en de rijken. Zo ook in Portus Ostiae. Soms, bij goed weer of snelgroeiende gewassen, begon de oogst al in midden juli.

Voor de boeren was de oogstmaand een maand die eindigde en voorafging met een feest. Het was immers de belangrijkste maar zwaarste maand van het jaar. Ervoor werd midzomernacht, de kortste nacht van het jaar, in juli gevierd, die nacht sliepen de boeren niet, in de plaats daarvan feestten en dansen ze. Augustus betekende hard zwoegen, en het begon met een groot volksfeest met eventueel een door de heer georganiseerd toernooi toegevoegd, zoals ons carnaval voor de vasten. Aan het einde van de oogst, indien deze gunstig was geweest, volgde een nog veel grote feest; het oogstfeest, zoals ons Pasen.

Ook voor de heren, herenboeren en grootgrondbezitters was de oogst de belangrijkste maand van het jaar, het kon verlies en honger, maar ook een overvloedige winst met zich meebrengen. Zo ook in Portus Ostiae en waarschijnlijk tal van andere steden. Bij een gunstige oogst zullen aan het eind van de maand vele miljoenen gouden kapi-daalders binnenstromen.

Juni, dat was de hooimaand. Al het gras op de weilanden werd toen gemaaid, dus ook voor de veeboeren zijn het belangrijke tijden.

Daarom wenst Portus Ostiae alle steden fantastische oogst- en hooimaanden toe!



Viert jouw stad ook bijna zijn 1 of 2 jarige Kapi bestaan geef je dan op voor deze nieuwe rubriek in het volgende forum topic. hier.


Geschreven door Rex uit “Portus Ostiae”



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>