Editie 92 | Bladzijde 4 2. aug 2009 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


9 Augustus 2009,
Alweer editie 92... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!


- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Gildecompetitie

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen, De kookhoek en Steden verjaardagen.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de rubriek van Niecke.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Het interview van onze razende reporter Malinwa25.



De karnemelkbrug te Gent



Tot in de tijd der Fransen zag men elke middernacht bij de brug aan het Stendam een schim of een spook verschijnen. Juist om klokslag twaalf rees het op uit de Ottogracht, plaatste zich temidden van de brug en riep met heldere stem, tot driemaal toe: "karnemelk, karnemelk, karnemelk. Ik heb mijn arme ziel vergeten, want ik heb meer water dan melk gemeten." En toen verdween het spook tot de volgende nacht.

Men zei dat het de geest was van een boerin die, evenals tal van andere melkmeisjes, al die tijd haar melk met teveel water had gemengd en voor goede waar had verkocht.

Eindelijk erkende ze die onrechtvaardige handel en haar ontwaakt geweten riep haar gedurig toe: "Doe boete voor dit kwaad of ge zijt het helse vuur schuldig." Maar de boerin kon dit gestolen goed niet weergeven. Zij verviel tot wanhoop en wel zo dat zij op een keer over de brug van het Steendam in het water sprong en verdronk.

Haar lijk werd opgevist, maar haar geest zweefde nog geruime tijd op aarde, om te verkondigen hoe onrechtvaardig zij haar kleine handel had gedreven. De goede lieden die haar watermelk hadden gekocht en dus het slachtoffer van haar oneerlijkheid waren geweest, vergaven het haar uit ganser harte en zij vroegen zelfs dat God het haar ook zou vergeven. Hun gebed werd eindelijk verhoord, want na een tijdje kwam die ziel niet meer terug. Maar de brug waar de geest olang verschenen was, werd Karnemelkbrug genoemd.

Kennen jullie nog interessante ‘legendes en sages’? Contacteer dan zeker Malinwa25!








Helaas al onze koks zijn aan het genieten van een welverdiende vakantie.


Die ons helpt met het verzorgen van deze rubriek in de toekomst?
Een vaste columnist, of een enkel recept het kan beide.
Bijdragen mogen naar het account: Redactie Kapi-Krant (op forum)



Steden verjaardagen




Helaas geen stad jarig deze week,

De oogst- en hooimaanden.

Augustus, de maand genoemd naar de eerste Romeinse keizer, is de zomermaand, de maand van de inkomst waarvoor iedereen het hele jaar door hard heeft gewerkt. Het is de oogstmaand van onder andere het graan, wat al in de prehistorie het belangrijkste voedsel was, zowel voor het leger, de armen en de rijken. Zo ook in Portus Ostiae. Soms, bij goed weer of snelgroeiende gewassen, begon de oogst al in midden juli.

Voor de boeren was de oogstmaand een maand die eindigde en voorafging met een feest. Het was immers de belangrijkste maar zwaarste maand van het jaar. Ervoor werd midzomernacht, de kortste nacht van het jaar, in juli gevierd, die nacht sliepen de boeren niet, in de plaats daarvan feestten en dansen ze. Augustus betekende hard zwoegen, en het begon met een groot volksfeest met eventueel een door de heer georganiseerd toernooi toegevoegd, zoals ons carnaval voor de vasten. Aan het einde van de oogst, indien deze gunstig was geweest, volgde een nog veel grote feest; het oogstfeest, zoals ons Pasen.

Ook voor de heren, herenboeren en grootgrondbezitters was de oogst de belangrijkste maand van het jaar, het kon verlies en honger, maar ook een overvloedige winst met zich meebrengen. Zo ook in Portus Ostiae en waarschijnlijk tal van andere steden. Bij een gunstige oogst zullen aan het eind van de maand vele miljoenen gouden kapi-daalders binnenstromen.

Juni, dat was de hooimaand. Al het gras op de weilanden werd toen gemaaid, dus ook voor de veeboeren zijn het belangrijke tijden.

Daarom wenst Portus Ostiae alle steden fantastische oogst- en hooimaanden toe!



Viert jouw stad ook bijna zijn 1 of 2 jarige Kapi bestaan geef je dan op voor deze nieuwe rubriek in het volgende forum topic. hier.


Geschreven door Rex uit “Portus Ostiae”



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>