|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
6 september 2009,
Alweer editie 96... op naar de 100!!!!
Een krant voor en door spelers!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het Onderschrift en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de (Gilde)Competitie, en de Troubadour
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Legendes en Sagen, de Kookhoek en Steden verjaardagen.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de producten rubriek van Niecke.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je: Het interview met onze vliegende reporter Malinwa25
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je: De week horoscoop
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je: Ome Kilo's Beursbabbels
- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je: Wie er hebben meegewerkt aan deze krant
| |
De sage van de scheve toren
Een Frans volksverhaal over een onmogelijke liefde.
In heel, heel oude tijden stonden in de Dordogne twee sterke kastelen. Het ene werd bewoond door de Baron La Tour met zijn enige dochter, de beeldschone Yolande, en het andere door de Baron de Lostanges, wiens vrouw gestorven was, hem geen andere kinderen nalatend dan hun zoon Amaury, een dappere jongeling en de oogappel van zijn vader.
Toen ze nog kinderen waren, hadden Amaury en Yolande dikwijls met elkaar gespeeld en zo was er tussen hen een innige liefde ontstaan die door niets was uit te roeien. Ze bleven elkaar trouw, ook toen er tussen hun vaders een hevige twist ontstond over een aan hun beider bezittingen grenzende strook land, welke twist aangroeide tot een onverzoenbare vete.
Ach, ze begrepen wel, dat geen van beiden ooit zijn toestemming zou geven tot een huwelijk van zijn kind met dat van zijn vijand en ze leden in stilte, zonder aan iemand iets van hun gevoelens te verraden. Hun enige troost bestond daarin, dat ze elkaar tenminste nog af en toe vanuit de verte konden zien. Yolandes vertrekken lagen namelijk in de linkertoren van haar vaders kasteel, vanwaar men alles kon zien wat op het voorplein van het kasteel van de Lostanges gebeurde.
En zo zat ze dan dag aan dag voor het raam van haar kamer, in schijn spinnend of bordurend, in haar gebedenboek bladerend of zich in de een of andere ridderroman verdiepend, maar in werkelijkheid voortdurend haar aandacht vestigend op het voorplein van het kasteel van de Lostanges.
Op dit voorplein vertoonde zich namelijk dikwijls de gestalte van haar geliefde, zijn paarden dresserend of spelend met zijn honden. En op zulke ogenblikken klopte Yolandes hart alsof het zou barsten. En hoe trots voelde ze zich, als ze hem uit de poort te voorschijn zag komen, gezeten op een vurig ros in zijn blinkend harnas en de helm met de vederbos op het hoofd! Hoe beefde ze als hij ten strijde trok en hoe gelukkig was ze als ze hem als overwinnaar zag terugkeren!
Eens, op een mooie herfstdag, zag ze hem 's morgens op jacht gaan te midden van een gezelschap vrolijke vrienden. Die hele dag volgden haar gedachten hem en toen hij eindelijk 's avonds alleen naar het kasteel van zijn vader terugreed, zag ze hem, bij het licht van de volle maan, al van verre aankomen, langzaam rijdend, als in diepe gedachten verzonken. Het was zo stil, zo stil! De maan goot haar zilveren stralen over het veld en de slapende rivier en van uit het bos vernam Amaury voortdurend het zachte geritsel van vallende herfstbladeren, die neervielen in het mos. Ja, het was een wondermooie avond en misschien deed de lieflijkheid van de natuur rondom hem de jonge ridder nog meer dan anders aan zijn schone geliefde denken. En Yolande, aan haar torenvenster gezeten, zag hem al nader en nader komen in de maneschijn...
Ze wist, ze voelde waaraan hij dacht, en ook haar verlangen ging zo sterk naar hem uit, dat hij eindelijk - in plaats van regelrecht naar Lostanges te rijden - de teugel wendde en nu zachtjes, zachtjes de toren naderde, waarbinnen zijn geliefde Yolande misschien lag te slapen.
Sliep ze? Nee, dat wist hij wel beter! Hij voelde het aan het kloppen van zijn hart dat ze nog wakker was! Meteen hief hij de ogen op naar het raam van haar kamer - en zie, daar stond ze, zich zo ver ze kon vooroverbuigend en hem met haar hand een groet toewuivend.
Bij het licht van de maan kon hij haar stralende blauwe ogen zien - haar zachte ogen, wier blik hem verried, hoe lief ze hem nog altijd had. Ja, thans durfde hij ook haar van zijn liefde te spreken en haar te zeggen hoe hij altijd, altijd aan haar dacht en naar haar verlangde.
Eén ogenblik waren ze volkomen gelukkig, nu ze eindelijk eens konden uitspreken wat er in hen omging en elkaar eeuwige trouw zweren, ook al zouden hun vaders nooit en te nimmer hun toestemming voor een huwelijk geven. Liever wilden ze allebei in een klooster gaan dan ooit met een ander voor het altaar treden, dat beloofden ze elkaar.
Amaury probeerde telkens weer, zich zo hoog op te richten in zijn stijgbeugels, dat hij haar handen, die ze vol verlangen naar hem uitstrekte, één ogenblik in de zijne zou kunnen nemen. Maar helaas, het raam van de toren was al te hoog - het ging niet! Ach, hoe verlangden ze naar elkaar! Hoe graag zouden ze met één enkele kus hun verbond hebben willen bezegelen! O, die marteling, zo dicht bij elkaar te zijn en elkaar niet te kunnen bereiken! Zo wanhopig waren die twee jongeren, dat eindelijk zelfs de oude stenen toren het niet langer kon aanzien.
Langzaam - langzaam - in al zijn binten krakend - boog hij zich voorover - net zover dat de geliefden elkaar de verlovingskus op de lippen konden drukken - de eerste en de laatste kus die ze ooit wisselden. Maar de toren had zijn krachten overschat! Wel had hij zich een eindje kunnen overbuigen, maar terug kon hij niet!
Groot was de verbazing van de kasteelbewoners, toen ze de volgende ochtend ontdekten, dat de linkertoren geheel scheef stond! Eerst werd er gedacht aan een verzakking en de baron liet de knapste bouwmeesters er bij roepen om de toren te herstellen en die weer recht te zetten. Maar het bleek dat er niets verzakt was. Hoe de toren zo scheef was komen te staan, begreep niemand - want hij bleek sterk genoeg te zijn om zelfs de eeuwen te kunnen trotseren.
En hem weer rechtop zetten? Nee, daar was geen sprake van! Dat kon niet! Scheef was hij en scheef bleef hij, en nog heden ten dage, nu van het hele kasteel niets over is dan een ruïne, staat daar nog altijd de 'scheve toren'.
Kennen jullie nog interessante ‘legendes en sages’? Contacteer dan zeker Malinwa25!
|
|
![](http://www.iensrecepten.nl/i/recepten/full/kookboeken/2009/gordon-ramsay-aardappelsalade-mosterddressing-medium.jpg)
Aardappelsalade met mosterddressing
De vakantiekilo’s. Menigeen heeft het er natuurlijk weer over. Ook ik word er mee geconfronteerd. Of het enig nut heeft om af te vallen? Ja, natuurlijk, maar niet extreem. Gewoon letten op wat je eet en hoeveel natuurlijk.
Laatst was er weer in het nieuws dat worst weer ongezond is en zeker voor kinderen. Daarom geen afslank menuutje, maar een lekkere salade deze keer. En die is van Gordon - vloek, vloek, vloek - Ramsay himself, dus moet het wel lekker zijn.
Ingrediënten
- 750 g nieuwe aardappelen van gelijke grootte, gewassen
- 100 g doperwten (vers of ontdooid)
- 150 g gedopte tuinbonen
- enkele takjes dille, voor de garnering
Voor de mosterddressing:
- 4 eetlepels extra vergine olijfolie
- 1 eetlepel wittewijnazijn
- 1½ theelepel dijonmosterd
- 1½ theelepel grove mosterd
- een handvol verse dragon en dille, gehakt
- een mespunt suiker (naar wens)
Bereiden
Kook de aardappelen 10-15 minuten in een pan water met wat zout, tot ze zacht aanvoelen wanneer u er met een spies in prikt. Klop intussen de ingrediënten voor de dressing (of doe ze in een pot met schroefdeksel en schud goed). Breng nog een pan water met wat zout aan de kook. Blancheer de doperwten en tuinbonen afzonderlijk 3 minuten, of tot ze zacht zijn. Laat ze uitlekken, dompel ze in een kom ijskoud water en laat ze weer uitlekken. Knijp de tuinbonen uit het velletje en gooi de velletjes weg. Laat de gekookte aardappelen uitlekken in een vergiet en laat ze enigszins afkoelen. Trek indien gewenst de schil eraf met een klein mesje; draag handschoenen om uw handen te beschermen. Leg de nog warme aardappelen in een grote kom en meng de dressing erdoor. Roer de doperwten en tuinbonen erdoor. Proef en voeg indien nodig peper en zout toe. Garneer met enkele takjes dille en serveer.
Tip:
'Vastkokende aardappelen zijn het best voor deze salade. Ik gebruik het liefst de enigszins nootachtige Charlottes, maar kleine aardappelen met een rode schil zijn ook goed. Om tijd te besparen kunt u de tuinbonen iets langer koken en het velletje laten zitten.' -Gordon Ramsay
Tot de volgende week!
Eet smakelijk en beweeg elke dag minstens 30 min. Dan blijf je lekker fit en gezond.
Uw topchef uit Amsterdam Westerpark
|
|
Gilde competitie Boeken
Daar was hij dan, weekblad 95 alweer. En wat verscheen daar in ons oogveld, een derde gildecompetitie, wat zou het deze keer wezen? Gelijk verder bladeren om erachter te komen wat het deze keer was.
Het waren boeken q4, een keer iets van de drukkerij. Het lijkt niet zo'n extreem moeilijk product, maar als je verder kijkt is het toch nog lastiger dan verwacht. Voor boeken q4 te maken heb je namelijk een boekenonderzoek q16 nodig, en naar mijn schatting zullen niet veel mensen dat gehad hebben. Of je had een som van 16 nodig met de benodigdheden, en aangezien water en hout niet in kwaliteit verhoogd kunnen worden, waren dus de werktuigen van q16-19 een gewild object om zo zonder onderzoek toch boeken van kwaliteit 4 te kunnen maken.
De werktuigen lijken zich enigszins rond een normaal peil te onthouden, aangezien er ook maar een tiende werktuig nodig is om één heel boek te maken. Dit is niet extreem veel en de werktuigenproducten lijken dat gemakkelijk bij te kunnen houden. De prijs van boeken echter is ruim gestegen. Aan de stand te zien van andere kwaliteit boeken hadden ze rond de 200-300 geschommeld. De boeken (q4) vliegen nu echter over de toonbank en gaan met boven de 4000 van hand tot hand.
Laten we nu even kijken hoe de tussenstand eruit ziet. Op moment van schrijven (2-09-'09) kan gezegd worden dat de Limburg België Gilde de ruime koploper is met 85001 ingestuurde boeken. Daarachter zit een flink gat naar het Alternatief Kapi Gilde, met bijna 30k boeken in de juiste kwaliteit. Op de voorlopig laatste plek die een beker opleverd staat Hof der Prinsen, met ruim 14k boeken. Daarachter bungelen een paar gildes, met als meest in het oogspringende naam mhw, ze zitten nog wel in de buurt maar samen met DG3, NLD en r-t hebben ze toch een gevoelige eerste tik gehad lijkt het.
Geschreven door TM van "Trading Centre"
|
|
|
|