|
|
<<< vorige
Inhoud
Zondag 23 december.
Het dagblad staat deze keer in het teken van de naderende Kerst!
Op de voorpagina vind je de Zaragoza Review, Het Interview en Het Onderschrift (nieuw!)
- Voorpagina
Op de tweede pagina vind je De Troubadour (nieuw!), De schrijfwedstrijd en het nieuwste hoofdstuk van het verhaal
- Pagina 2
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week en ook een stuk over jaartellingen - Pagina 3
En tot slot staat op de vierde pagina Dahantes Rubriek (nieuw!), alles over de Competitie en Het Achterbladverhaal van Minsk
- Pagina 4
|
|
Dahantes rubriek
Kapianers, deze rubriek noem ik gewoon Dahante's rubriek omdat ik geen zin heb om er een bling-bling naam aan te geven. Waarover zal mijn rubriek gaan?
Wel, we spelen allemaal een economie-gerelateerd spel dat zich afspeelt in de Middeleeuwen en af en toe wordt er ook gealludeerd naar de Nieuwe Tijd. Als leerkracht geschiedenis vond ik het wel interessant jullie informatie aan te bieden die soms oppervlakkig voorkomt in het spel.
Vorige keer hebben we in vogelvlucht de standenmaatschappij en de laagste stand bekeken met betrekking tot de lijfeigene en de horige. Ik refereerde naar de afwezigheid (?) van de koopmannen of de tertiaire sector in het algemeen.
In de loop van de geschiedenis hebben wij, de kooplui, altijd een zeer vreemde functie gespeeld. In de vroege Oudheid, bij de Egyptenaren, waren we bijna zo goed als niet bestaand, omdat deze beschaving zich toelegde op de landbouw en nijverheid, ook was Egypte een beetje afgesloten van de wereld en was handel eigenlijk niet nodig.
Pas bij de Grieken doen wij onze intrede. De klassieke standenmaatschappij was hier ook van toepassing, al was er hier geen clerus. De adel had de titels en dus de hoogste privileges. Na de Griekse kolonisatie werd handel belangrijk en wij kregen geld en verlangden naar de macht die enkel voor de adel was weggelegd. Uiteindelijk kregen we die. Dit is een vorm van democratisering, weet je. Onze aanwezigheid zorgde ervoor dat geboorte niet meer een vereiste was voor bepaalde privileges.
Onder de Romeinen werden wij zeer machtig. Handelaren waren geldschieters, hadden genoeg geld om stemmen te kopen. Geld stond gelijk aan macht. Zo ver ging het dat in het Eerste Triumviraat met Julius Caesar, Pompeius en Crassus, het deze laatste was die een type van handelaar was en voor de financiën zorgde voor de andere twee.
Na de val van de Republiek en uiteindelijk het gehele Rijk, moet ik toegeven dat er geen nood meer aan ons was. We leefden in een volledig gesloten agrarische maatschappij, zonder overschotten, zonder munteenheid, zonder steden en dus zonder handel. De Vroege Middeleeuwen moesten het zonder ons stellen.
Maar vrees niet. Na de Karolingische Renaissance en de groei van de steden in Italië begon de hergeboren opkomst van de kooplui. Wij verbonden Ierland met Arabië en Spanje met Beieren. Florence en Venetië waren de gelijken van Brugge en Antwerpen. In Europa was er uitvoerige scheepvaart, in het Oosten de karavanserijen. Ook dan ontstond de basis voor het moderne bankwezen onder de Tempeliers. Steeds meer functies die eerst onder de clerus en de adel vielen, kwamen onder het gewone volk en hun handel.
Eerst waren handelaars paria's en werden minder dan lijfeigenen geacht. Maar zodra de samenleving zich openstelde werden we weer de machtigsten op aarde. Denk aan Columbus en Marco Polo: dit waren in de eerste plaats handelaren die nieuwe handelroutes zochten!
Volgende week bespreek ik wat clichés die bestaan over de Middeleeuwen, waaronder heksenverbranding, gewelddadigheid en christendom.
Groetjes,
Dahante
|
|
Competitie:
Gans K0 a 8 ct
24/12/07-31/12/07
Tussenstand competitie
Op dit moment zijn dit de tien gulste gevers:
1 35.525 Haulerwijk
2 30.316 City of Masters
3 22.602 Bergen op Zoom.
4 21.833 Kingdom of Heaven
5 11.659 Hover
6 8.808 Mycene
7 8.574 Ruychrock
8 8.099 Emparare
9 6.555 Port_Royal
10 5.515 Chanovila
|
|
De kerstdagen zijn ondertussen alweer achter de rug. Iedereen heeft weer zijn buikje vol gegeten. Het is alweer bijna ouwejaar en dan komen natuurlijk weer de oliebollen, appelflappen, salades en champagnes tevoorschijn. Vergeet echter niet de hongerigen! De competitie loopt nog steeds door!
De Kerk doet een smeekbede naar de rijke kooplui. Het aantal armen is drastig gestegen sinds vorig jaar en de Kerk heeft dit onderschat. Nu heeft ze veel te weinig voedsel om aan de armen te schenken.
Ze vraagt of de kooplui hun hart opnieuw willen openen voor de minderbedeelden en Ganzen willen schenken. Gewone Ganzen, geen geroosterde. De Kerk zal de Ganzen wel plukken en klaarmaken.
Ze heeft aangekondigd dat zij, die de meeste Ganzen schenken, een eervolle beloning zullen krijgen. Wat waren ook alweer de prijzen?
1e plaats--> Gouden medaile
2e plaats --> Zilveren medaile
3e plaats --> Bronzen medaile
4e plaats --> 5 Competitie oorkonde's
5e plaats --> 4 Competitie oorkonde's
6e-10. plaats --> 3 Competitie oorkonde's
11e - 20e plaats --> 2 Competitie oorkonde's
21e - 100e plaats --> 1 Competitie oorkonde
Dus nogmaals de voorwaarden om mee te doen:
- Sluitdatum 31 december 23:59
- Per contract versturen aan Competitie
- Kwaliteit 0, prijs 8 ct per gans.
|
Het achterbladverhaal
De ganzenhoedster
Op iedere hoeve in de wijde omtrek, heerst er een drukte van jewelste. Het lijkt wel of er een muizenplaag in de stad is uitgebroken, want het graan is niet aan te slepen. Boeren en knechten maken lange dagen en rijden dagelijks met karrenvrachten vol naar de grote markt. Rond de jaarwisseling breng ik altijd een bezoek aan mijn vaste leveranciers, spreek mijn dank uit voor de goede samenwerking en neem altijd een klein geschenk mee.
Nadat ik Salvatore, mijn gitzwarte Arabische paard had laten opzadelen, verliet ik de stad en ging op weg naar het platteland. De zon stond laag aan de hemel en gaf een adembenemende gloed over de akkers. Ik legde eerst een bezoek af aan enkele zwijnenboerderijen, om vervolgens aan te komen bij het landgoed van Atti de ganzenhoedster. Haar kinderen renden me tegemoet, wetende dat ik altijd een surprise voor hun meebracht. De vrolijk beschilderde ratels, die voor hun gekocht had, vielen erg in de smaak en hadden daarnaast een praktische waarde, omdat ze uitermate geschikt waren, om er kraaien mee te verjagen.
Voor Atti waren het gouden tijden, want de prijs van de ganzen was de afgelopen week fors gestegen. Ze had zelfs enige rollen zijde kunnen kopen, waarmee ze binnenkort kledij ging maken, voor de elite van de stad. Glunderend keek ze me aan en nodigde me uit, om gezamenlijk een pint mede te drinken. En koopman, hoe gaan de zaken, wilde ze weten. Het is hard werken, maar ik kan terugkijken op een bijzonder winstgevende periode, vertelde ik haar. Ik overhandigde haar een cadeautje en de tot mijn vreugde, was ze zeer gecharmeerd van het kleine Chinese beeldje, dat een ruiter te paard voorstelde. Nadat haar kinderen ons even alleen hadden gelaten, drukte ze een vluchtige kus op mijn wang en wenste me al het goede voor het komende jaar.
Ik dronk mijn beker leeg en nam afscheid van haar, wetende dat zeker geen jaar zou duren, voordat ik weer eens langs zou komen. In volle galop, bracht Salvatore mij naar huis en eenmaal daar aangekomen, spoedde ik mij naar mijn werkkamer, waar inmiddels weer talloze contracten ter ondertekening op tafel lagen. Het leven van een koopman is niet altijd even makkelijk, maar dankzij de fascinerende vrouwen, die dikwijls mijn pad kruisen, wordt het er en stuk aangenamer door.
Minsk
|
|
|