Editie 141 | Bladzijde 2 10. okt 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


10 10 2010,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de producten rubriek van Niecke.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over de Competitie

. - Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de middeleeuwse rubriek

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de beursbabels van Ome Kilo

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het raadsel van de week

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina Dankwoord







Dag beste lezers,
Opnieuw welkom in dit hoekje.
Deze week bespreken we parels.
Deze gebruiken we op Kapi-Regnum om parelkettingen te maken.

Kapi-Regnum

Parels
Parels komen uit de vissershaven en kan je bekomen met 0.1 Boten en 0.2 Werktuigen per stuk.
Deze parels kan je niet verkopen op eigen markten.
Het kwaliteitsonderzoek gebeurd in de Boerderij van de Meesterfokker.
Parels kan je niet inleveren om extra statuspunten te sprokkelen.

Parelkettingen
Om deze parelketttingen te kunnen maken in de Edelsmederij heb je 20 parels, 0.1 Ons Goud en 1 Werktuig nodig.
Op de aflaathandel kan je deze vekopen.
Het onderzoek gebeurd in de Vesting van de Meestersmid.
Om extra statuspunten te sprokkelen kan je deze leveren aan de Kathedraal


Algemeen
Een parel is een hard, rond voorwerp dat door hoofdzakelijk oestersen soms slakken wordt gemaakt, en dat opgevist wordt om als sieraad te dienen.
De glans van parels hangt van de reflectie en de breking van het licht in de doorzichtige lagen af. Naarmate de laagjes dunner en talrijker zijn, is de glans fijner.
Parels worden verkregen door parelduikers en parelkwekers.


Vorm en benaming
Parels zijn vaak rond, maar soms ook onregelmatig van vorm.
Traanvormige parels worden vaak als hanger gebruikt.
Onregelmatig gevormde parels worden gebruikt in kettingen.
De herkomst van het woord parel staat niet vast, misschien is het afgeleid van schelpsoort Latijn voor perna of van ronde vorm sphaerula.


Samenstelling
Een parel bestaat uit parelmoer; dit is voornamelijk koolzure kalk (in de vorm van aragoniet) en organische hoornstof (conchyne) die de concentrisch om een middelpunt gerangschikte microkristallen aan elkaar kit. Ofschoon de hardheid slechts 2,5 tot 5 is, zijn parels buitengewoon vast. Het is bijna onmogelijk ze met de hand stuk te maken. De laagjes worden door een hoornachtige stof, het eiwit conchiolin, aan elkaar gekit. Het geheel is het parelmoer.


Ontstaan
Parels vormen zich in oestersachtige zeemossels, enkele soorten zoetwatermossels en soms ook in slakken. Ze ontstaan als reactie op binnengedrongen vreemde delen tussen de schelp en de mantel of zelfs in het inwendige van de mantel. De buitenhuid van de mantel, het mantelepitheel, die gewoonlijk parelmoer vormt aan de binnenzijde van de schelp, omsluit echter ook binnengedrongen vreemde voorwerpen. En uit deze inkapsels ontstaat de parel. Als de parel op de binnenkant van de schelp groeit, dan moet ze uit de wand worden gezaagd. De vorm is dan slechts halfkogelvormig. Deze parels heten 'blisters', Engels voor huidblaasje of schaalparel. In de handel worden deze parels wel met goed passende parelmoer gerepareerd tot ronde of bolvormige parels. Geschat wordt dat in 1 op de 15000 wilde oesters een parel zit.


Voorkomen
In deze tijd komen de meeste parels uit kwekerijen. In de natuur komen ze voor in Sri Lanka, Zuid-India (Golf van Mannar), de Perzische Golf, Saoedi-Arabië, Iran, Oman. Pareloesters groeien op Tahiti en voor de kusten van Japan, Mexico, Panama en Californië. De pareloester Pinctada maxima heeft een diameter van 30 cm en weegt 5,5 kilogram. Hij komt voor langs de kusten van Noord- en West Australië. De grootste pareloester is Tridacna gigas met een diameter van 1 meter en een gewicht van 225 kilogram. Minder bekend zijn de zoetwateroesters uit de Mississippi, en de historische vindplaatsen in Duitsland, Bohemen en het Russische Noorden.


Kweek
Bijna alle parels worden tegenwoordig gekweekt ('cultivéparels'). Hiervoor wordt in de oester een klein korreltje parelmoer gelegd en de parel kan dan na twee jaar geoogst worden. De teelt is door de Japanner Kokichi Mikimoto ontwikkeld en in 1896 gepatenteerd.


Omvang
De grootte van de parels varieert van een speldenkop tot een duivenei. De grootste tot dusver gevonden parel (naar een vroegere eigenaar Hope-parel genoemd is 5 cm lang en weegt 454 karaat (1814 grein). Deze parel wordt bewaard in het South Kensington Museum in Londen.


Sierwaarde
De sierwaarde van een parel hangt af van de glans, kleur, grootte, perfectie en symmetrie, waarbij de glans het belangrijkste is. Daarom is een kleine Japanse parel meer waard dan een grote parel uit de Grote Oceaan. Perfecte parels zijn zeldzaam en worden in ringen verwerkt.
Ook de kleur is van belang voor de prijs: roze en zwarte parels zijn het duurst.


Zwarte parel
Doorgaans is de parel licht van kleur, maar er zijn er ook met een donkere kleur, de zogenaamde zwarte parels. Deze worden door de zwartkleppige pareloester Pinctada margaritifera, die in de Grote Oceaan leeft, gevormd door de afzetting van een grijze tot zwarte parelmoerstof. Sinds 1963 worden deze oesters gekweekt. Jonge nog vrijlevende oesterlarven worden gevangen en opgekweekt op mosselgaas. Na drie jaar wordt in de dan volwassen oester een parelmoerkorreltje ingebracht, waarna het nog twee tot drie jaar duurt voordat te zien is of er een parel gevormd wordt. De bekendste zwarte parel is de Azra. Ze vormt het hart in een ketting van de Russische kroonjuwelen.












<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>