Inhoud
10 10 2010,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de producten rubriek van Niecke.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over de Competitie
.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de middeleeuwse rubriek
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de beursbabels van Ome Kilo
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het raadsel van de week
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina Dankwoord
| |
Ome Kilo's Beursbabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo
Gegroet lieve Kapianertjes van ome Kilo,
wat was het allemaal weer spannend met de competitie zeg! Hoewel de deelnemers er in eerste instantie als de kippen bij moesten zijn om enige voorraad competitiemateriaal binnen te kunnen halen, waarbij de prijzen per kip soms wel opliepen tot ruim boven de [ct]15.000,00, zagen we aan het einde van de looptijd de prijzen dalen tot soms onder de [ct]4.000,00. Verkopers die er vanaf het begin bij waren konden hun kapiaanse schatkisten dus aanzienlijk sneller vullen dan de laatkomertjes, waartoe ook jullie ome Kilo helaas behoort....
Verrassend was dat we in de top van de competitielijst de laatste tijd enige veranderingen kunnen waarnemen. Zo zijn het niet langer dezelfde kapiaanse edellieden die zich bovenin bevinden. Ook kleinere steden laten zich, met behulp van hun gildeleden, meer en meer van hun beste kant zien. Leniehaha voorop. Met een nettowaarde van nog geen miljard kapiaanse daalders wist zij heel knap de vijfde plaats te bemachtigen. Dikke proficiat vanuit "De Bankzitter." En ook natuurlijk aan New Zwolle die met de eerste plaats eeuwige roem wist te behalen en alle andere deelnemers die allemaal hun beste beentje voor hebben gezet.
Doordat de kapiaanse veeboerderijen natuurlijk allemaal volop aan de kippenproducties waren gezet, zou men denken dat er een tekort zou kunnen ontstaan aan andere belangrijke zaken zoals ganzen en geiten. Ganzen en geiten die we natuurlijk verwerken tot schrijfveren, geroosterde ganzen en leer voor vanalles. Maar ook die we natuurlijk op de locale boerenmarkten kunnen slijten aan de kapiaanse bevolking of aan andere edellieden om daarna alsnog te verwerken tot een eindproduct. Onze vriend uit Exact was daar een absolute ster in. Al is hij de laatste tijd even in retraite om de mogelijkheden van zijn stad te overwegen.
Maar denken we aan geiten, dan denken we natuurlijk ook aan Kilo's vriend Arend. Arend is een bijzonder geschikte kerel die altijd wel in is voor een grapje, geiten noemen we dat. Maar ook is hij, samen met Exact, de koning van de geitenhandel. Nouja geitenhandel, eigenlijk is hij zo'n beetje succesvol handelaar in alles wat los en vast zit. En jullie ome Kilo mag hem daar zo nu en dan graag mee plagen. Het was dan ook een beetje jammer dat afgelopen week een van de minder begaafde medegildeleden van Arend dacht dat het grapje van jullie ome Kilo een rechstreekse belediging was voor Arend. Gelukkig zag Arend dat zelf anders. Ach ja, niet iedereen heeft de kapiaanse school afgemaakt zullen we maar zeggen.
De geitenhandel zelf had overigens weinig te lijden onder de competitie. Vrijwel dagelijks bleven er tegen de twee miljoen geiten worden verkocht aan de locale bevolking. En redelijk effectief, want alhoewel de geiten traditioneel getrouw een echt product zijn voor de startende kapiaanse ondernemer, zien we dat de gemiddelde kwaliteit schommelt rond de 24. Er worden dus ook aanzienlijk hogere kwaliteiten dan dat verkocht als we ervan uitgaan dat al die startende ondernemers toch echt met hun geiten q1 en q2 aan komen zetten en zo, zonder enige blaam te treffen, de gemiddelde kwaliteit van de geiten in de statistieken van ons wijnminnende monnik, die zoals we weten al lange tijd gelukkig niet meer zover is doorgezakt dat hij de statistieken niet meer kan berekenen voor ons, ietwat naar beneden bijstellen.
Opvallend deze week was vooral dat de graanhandel via de locale markt gewoon doorliep. Terwijl de vraag naar graan met de kwaliteit negen enorm toenam en er werkelijk ver boven de prijs in de statistieken voor werd in de buidel getast, bleven een aantal vastberaden graanboeren doorgaan met de locale verkoop. Nu is het natuurlijk zo dat zijn met de gemiddelde kwaliteit van bijna veertig aanzienlijk meer kapiaanse daalders kunnen krijgen dan de miezerige [ct]133,33 die het graan noteert in de statistieken van onze vriend, maar toch had niemand verwacht dat de locale verkoop in deze omvang zou doorgaan. Tenzij er nog een voorraadje aanwezig was natuurlijk.
Het hebben van een voorraad goederen kan uitermate goed van pas komen. Zo kan men zich voorstellen dat sommige kapiaanse edellieden op sommige momenten hun prioriteiten ergens anders moeten stellen dan bij het dagelijks bestuur van hun steden en dorpen. In dat geval is het makkelijk als u de locale markten en productiegebouwen de opdracht kan geven om voor bijvoorbeeld 48 uur of misschien wel 168 uur non-stop te kunnen doordraaien.
Nu zijn er natuurlijk verschillende manieren om een voorraad op te bouwen. Het meest eenvoudig is door simpelweg niet uw volledige dagelijkse productie ter verkoop aan te bieden. U houdt dan een gedeelte van uw goederen achter om in tijden van nood deze eveneens aan te bieden op uw locale markten zodat u het enkele dagen kunt uitzingen. Ook de inkoop van goederen van een andere stad kan een voorraad creeeren in uw stadsmagazijnen. Zo zijn er enkele grote aanbieders van ham te vinden voor diegene die zijn oogjes niet toe heeft.
De keuze voor de eerste optie is vaak, hoe eenvoudig het ook lijkt, een zeer lastige. Door de immer toenemende omvang van de locale marktgebouwen, waardoor deze met zeer grote eenvoud enorme voorraden kunnen wegwerken tegen meer dan constructieve prijzen, kunt u snel door uw voorraad heengaan. Om dat te voorkomen kunt u uw prijsniveau naar boven bijstellen tot een punt waarbij u een kleinere voorraad tegen woekerprijzen in het door u gewenste tijdsbestek kwijt kunt zien te geraken.
Optie nummer twee vereist natuurlijk enig kapitaal. Maar gelukkig is dat voor de meeste stadhouders die zitten met het probleem van te weinig goederen op voorraad, niet bepaald een probleem. Daarnaast is het natuurlijk een investering die zich terugbetaald. De vissen die u bijvoorbeeld aankoopt tegen bedrag X zult u niet verkopen onder dat bedrag waardoor u uw investering weer snel terugverdient. Hier in Kapi-Regnum draait immers alles om het verdienen van harde kapiaanse daalders en niet om liefdadigheid. Al kan het helpen van een collega-Kapianer door bijvoorbeeld een schappelijke prijs te maken ten tijde van een competitie nooit kwaad.
Daarbij moet natuurlijk wel worden gesteld dat die hulp twee kanten op hoort te gaan en dus niet, zoals we bij Leentje uit Nature_Village en later Q4U zagen, eenrichting verkeer. En die vrienden, die ontmoet u natuurlijk op het forum, de chat en via de postduif. Veel plezier komende week met Kapi-Regnum en met elkaar!
Tot volgende week en natuurlijk een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"
jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo
|
|
|