Editie 144 | Bladzijde 5 31. okt 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


31 10 2010,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de straffe verhalen

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je halloween special

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de beursbabbels van Adrem

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je "wist je dat.." en het recept van de week

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je alles over de competitie

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het raadsel van de week

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het dankwoord





Wist je dat....

  • Pompoenzaadjes kunnen geroosterd worden als snack.
  • Pompoenen bestaan uit 90 % water.
  • Pompoenen bevatten beta carroteen en vitamine A.
  • Pompoenbloemen kan je eten.
  • Pompoenen komen origineel uit Centraal Amerika.
  • Pompoenen worden ook gebruikt als voedsel voor dieren.
  • Pompoenen worden gebruikt voor soepen, broden en desserts.
  • Vroeger werden pompoenen gebruikt als korst voor een pompoentaart, niet als vulling.
  • Pompoenen werden vroeger gebruikt om sproeten tegen te gaan en tegen slangenbeten.
  • Het gewicht van een pompoen kan variĆ«ren van 1 pond tot wel 1000 kilo.
  • De naam "pompoen" komt van "pepon", het griekse woord voor "grote meloen".
  • "The Connecticut Field" variatie is de traditionele Amerikaanse pompoen.
  • Native Americans roosterde lange strippen van de pompoen in een open vuur.
  • Colonisten verwijderde het dekseltje; verwijderde de zaden en vulde de binnenkant met melk, specerijen en honing. Dit werd gebakken in hete as en is het originele recept van de pompoentaart.
  • Native Americans pletten strippen pompoen, droogde ze en gebruikte ze als matten.
  • Native Americans gebruikte pompoenzaden als voedsel en medicijnen.
  • Pompoenen zijn ook heel gezond: 250 gram bevat 180 caloriĆ«en, veel betacaroteen (die zit in de oranje kleur), calcium, vitamine C en uiteraard voedingsvezel.







En met halloween kan natuurlijk ook een recept geheel in halloween stijl niet achter blijven.

pompoensoep

Nodig: (voor 4 personen)
  • 600 gram pompoen (in blokjes, zonder schil/zaadjes)
  • 1 ajuin (fijngesneden)
  • 1 wortel (geschild, in blokjes)
  • 1 takje selder (fijngesneden)
  • 2 aardappelen (geschild, in blokjes)
  • 100 ml volle melk
  • boter
  • peper en zout
  • 2 Liter water
  • 3 eetlepels peterselie (fijngehakt)
  • 3 bouillonblokjes (kip)
Bereiding: Verwarm de boter in een soepketel en fruit hierin de ajuin. Voeg de wortel, selder, aardappelen en de pompoen toe en fruit alles nog even mee. Doe er het water en de bouillonblokjes bij en breng aan de kook. Laat 20 minuutjes doorkoken en mix de soep. Doe er de melk bij, breng op smaak met peper en zout, en werk af met de peterselie.

Nog een leuke tip voor halloween,

"Voor de kinderen maak ik dan speciaal gehaktballetjes voor de pompoensoep, maar voor die de soep ingaan worden ze doorprikt met stukjes spaghetti die er een eindje mogen uitsteken. Bij het koken worden die stukjes dus slap en dan is het net of er zitten spinnetjes met witte pootjes in hun soep, heel tof!"




<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>