Editie 146 | Bladzijde 3 14. nov 2010 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


14 11 2010,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de beursbabbels van Adrem

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je de producten rubriek van Niecke

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de straffe verhalen

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je alles over de competitie

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je "wist je dat.." en het recept van de week

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het raadsel van de week

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord





Dag beste lezers,
Opnieuw welkom in de productenrubriek van Niecke.
Na een tijdelijke schrijversblok terug een nieuwe start...
Het artikel over het pekelvlees blijf ik jullie nog even schuldig, dat komt op een later tijdstip.
Deze editie bespreken we de peperkoek.
Met de komst van Sint-Maarten, ook gekend als Sinterklaas, krijgen de snoepertjes onder ons terug het water in de mond.
Eens kijken of we ze ook echt kunnen laten kwijlen...


Kapi-Regnum
In de molenbakkerij kan je deze peperkoek produceren met Peperkoeken 2 zakken bloem, 0.1 zakken specerijen, 10 emmer water, 1 potten stroop en 0.1 potten honing.
Deze lekkernij kan je verkopen in de herberg.
Het kwaliteitsonderzoek gebeurd in de Hut van de Meestermolenaar.
On extra statuspunten te sprokkelen kan je deze doneren aan de kerker.


Algemeen
Peperkoek, in Nederland ook bekend als ontbijtkoek, en in België als 'zoetekoek', is een Nederlands/Vlaamse lekkernij, gemaakt van suikerstroop, eventueel in combinatie met honing.

Peperkoek (Ontbijtkoek) word in Nederland en België bij het ontbijt, bij de middagmaaltijd of als tussendoortje wordt gegeten.
In Vlaanderen en Zuid-Nederland spreekt men van peperkoek.

Ontbijtkoek (peperkoek) wordt gemaakt van roggemeel, waaraan suiker, glucosestroop, fructosestroop, kandij en rijsmiddelen (E-500 en E-450a) zijn toegevoegd.
Er kunnen ook stukjes noot en rozijnen en/of specerijen in verwerkt zitten.
Ontbijtkoek is lichtverteerbaar en niet vet.
In 100 gram koek zit ongeveer 1 gram vet.
Je vind deze meestal in een rechthoekig formaat, maar ook in vierkant of hartvorm is deze verkrijgbaar.

In het noorden van Nederland is "oudewijvenkoek" of "oal wief" populair.
Deze koek is lichter van kleur en heeft een anijssmaak.
Deze koek wordt niet specifiek bij het ontbijt gegeten


Bereiding
De bereiding is als volgt: eerst kookt men de suikerstroop, die vervolgens onder de roggebloem gemengd wordt, na afkoeling en rijping (best enkele dagen) kneedt men het deeg, ook opbraken genoemd, met de honing, kaneel en bakpoeders.
Na toevoeging van vruchten e.d. bakt men op 180° Celsius gedurende een uur.













<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>