|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
14 11 2010,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de beursbabbels van Adrem
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je de producten rubriek van Niecke
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de straffe verhalen
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Diana's intervieuw met..
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je alles over de competitie
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je "wist je dat.." en het recept van de week
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het raadsel van de week
- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord
| |
11/11/10 was het weer zo ver, het carnavals seizoen is geopend...
Vandaar dat deze pagina deze week in het teken staat van de carnaval
Wist je dat....
- Het carnavalseizoen op 11 november precies om 11:11uur begint?
- Het getal 11 het gekken en dwazen getal is?
- Carnaval vroeger een eetfestijn was? Iedereen at zoveel mogelijk, omdat ze de woensdag na carnaval moesten vasten.
- Niet alle plaatsen Carnaval vieren? De meeste dorpen en steden onder de rivieren, zoals in de provincie Noord-Brabant en Limburg vieren carnaval. Boven de rivieren wordt nauwelijks carnaval gevierd.
- Tijdens carnaval steden en dorpen tijdelijk een carnavalsnaam krijgen? Zo wordt bijvoorbeeld Tilburg Kruikenstad, Eindhoven Lampegat, 's-Hertogenbosch Oeteldonk en Sittard 't Marotte Riek.
- Er bij elke carnaval een prins gekozen wordt en een Raad van Elf?
- Er In veel plaatsen grote carnavalsoptochten gehouden worden met praalwagens, de optocht is de zegetocht van Prins Carnaval.
- Op de eerste dag van carnaval de prins een symbolische sleutel ontvangt zijn stad of dorp? De burgemeester draagt zo zijn macht drie dagen over aan de Prins Carnaval.
- Carnaval in Nederland begint op de zevende zondag voor Pasen? Dit valt dus elk jaar in een andere periode.
- Het woord carnaval is afgeleid van het Latijn? Carne vale' betekent 'vlees vaarwel'. Een andere verklaring voor het woord bestaat uit de afleiding van het Latijnse woord 'carrus navalis', een scheepswagen die in de vastenavondtijd door de straten werd getrokken met aan boord verkleedde mensen.
|
|
Carnavalsbroodje
Nodig:
- 200 gr rundergehakt
- Zout
- Peper
- 1 tl ketoembar
- 1/2 tl gemalen kardemom
- 2 kleingesneden bosuitjes
- 2 tl muntsaus (Colmans sweetened mintsauce is verkrijgbaar bij delicatessezaak of toko)
- 2 tl kappertjes
- 11 eetl havermout
- 1 teentje knoflook
- Bloem
- 2 eetl olijfolie
- 3 eetl biogarde roer
- 1 eetl muntsaus
- 2 witte lunchbollen
- Boter
- 1/4 komkommer in plakjes
- 1 rode ui in dunne ringen gesneden
- Materialen
Bereiding:
Maak het gehakt aan met zout, peper, ketoembar en kademom. Voeg bosui, 2 tl muntsaus, kappertjes en havermout toe en pers het teentje knoflook erboven uit. Kneed alles goed door elkaar. Vorm er 2 platte schijven van en bak ze in de hete olie in ong. 5 min. gaar en goudbruin. In een kommetje de biogarde en 1 eetl. muntsaus tot een sausje roeren. Snijd de lunchbol open en besmeer de helften dun met boter, beleg de onderste helft met plakjes komkommer. Leg de warme schijven gehakt erop en schep de saus erover. Garneren met de ringen ui. Klap het broodje dicht.
|
|
|
|
|
|