|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
09 01 2011,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de beursbabbels van Adrem.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over de competitie
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Tradities en gebruiken.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je "wist je dat.." en het recept van de week.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het raadsel van de week.
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het dankwoord.
| |
Wist je dat..
- Een kip maar 15 meter kan vliegen fladderen, dit komt omdat ze zo zwaar zijn
- Kippen het liefst in bomen slapen
- Alleen de haan kraait en dat je dit tot op 2 km afstand kan horen!
- Een haan niet kraait omdat de zon opkomt, maar om te laten weten aan andere hanen dat hij de baas is!
- Kippen met witte oorlellen witte eieren leggen en kippen met bruine oorlellen bruine eieren leggen
- Ze een pik orde hebben, de pikorde is een soort volgorde is van belangrijkste kip tot minst belangrijkste kip.
- De haan niet altijd bovenaan staat in de pikorde
- Een kip wel 15 jaar oud kan worden !
- Een kip ook graag in bad gaat , een stofbad wel te verstaan
- Een kip hele goede ogen heeft, je kan een kip onmogelijk benaderen zonder dat ze je ziet
- Mensen gemiddeld 184 eieren per jaar eten ( bij het ontbijt, maar ook in deeg of in een koek)
- Een mannetje kip een haan heet, een vrouwtjes kip een hen en een baby kip een kuiken. Een hen met kuikens heet een kloek. En een haan met meer dan 4 hennen heet een toom.
- Kippen leggen sterkere eieren als ze denken dat een dag 28 uren heeft. (hoe ga je dat een kip wijsmaken)
- Scharrelkippen lekker buiten kunnen scharrelen, maar dat de meeste kippen binnen willen zitten?
|
|
Deze week stuurde rood licht me dit overheerlijke recept toe:
Kip - Scharrelkip met sinaasappelvulling
Ingrediënten:
1 scharrelkip (ca. 1 1/2 kg)
75 g boter, op kamertemperatuur
1 el olijfolie
2 pakjes gerookt ontbijtspek (ambachtelijk, a ca. 125 g)
1 bakje tijm (15 g)
2 sneetjes oud witbrood
1 sinaasappel, schoongeboend
2 tenen knoflook, fijngesneden
Materialen:
bakpapier
braadslede
keukentouw
Bereidingswijze:
1. voorbereiden (U kunt deze stap al 1 dag van tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.)
Bestrijk de kip met 50 g boter. Bestrooi met peper. Leg hem met de borst naar boven in een met bakpapier beklede braadslee. Bedek de bovenkant met 1½ pakje ontbijtspek (barderen). Steek de helft van de takjes tijm tussen de kip en het spek, zodat de tijm goed aan de zijkant blijft zitten. Snijd de rest van het ontbijtspek fijn. Snijd de korsten van het brood en verkruimel het brood boven een kom. Rasp de oranje schil van de sinaasappel en pers de vrucht uit. Voeg het sinaasappelrasp, 2 el sap, het fijngesneden ontbijtspek, de knoflook, de rest van de boter en de olie toe en meng alle ingrediënten. Vul de holte tussen de poten van de kip met het mengsel en de rest van de tijm en bind de poten dicht met keukentouw. Bewaar de kip afgedekt in de koelkast als u deze niet meteen gaat braden.
2 afmaken
Laat de kip in ca. 30 min. op kamertemperatuur komen. Verwarm de oven voor op 175 °C. Bak de kip in ca. 50 min. in het midden van de oven gaar. Neem uit de oven, dek af met aluminiumfolie en laat 5 min. rusten. Lekker met ovenschaal zoete aardappel en met pecannoten en rozijnen* (koelvers).
|
|
|
|
|
|