Editie 154 | Bladzijde 5 16. jan 2011 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


16 01 2011,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je de verhalen van Veghea.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je "wist je dat.." en het recept van de week.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je alles over de competitie

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het dankwoord.



Wist je dat..

  • De sterkste spier van het menselijk lichaam is de tong.
  • Rechtshandige mensen leven gemiddeld 9 jaar langer dan linkshandige.
  • Een mier kan 50 maal zijn eigen gewicht tillen, 30 maal zijn eigen gewicht slepen en valt altijd op zijn rechterzijde als hij vergiftigd is.
  • IJsberen zijn altijd linkshandig.
  • Een meerval heeft ruim 27.000 smaakpapillen.
  • Een vlo kan 350 maal zijn lichaamslengte springen. Ter vergelijking: een mens zou dan over 7 voetbalvelden springen
  • Een kakkerlak kan 9 dagen in leven blijven zonder zijn hoofd. Daarna sterft hij door verhongering.
  • Vlinders proeven met hun poten (dat is bijna net zo erg als die meervallen).
  • Het oog van een struisvogel is groter dan zijn hersens.
  • Een zeester heeft geen hersens.
  • Wist je dat je niet aan je elleboog kan likken?
  • Het oudste dier ter wereld een schildpad is? Haar naam is Harriet en ze is wel 172 jaar oud! Ze werd in 1830 van de Galapagos eilanden meegenomen door Charles Darwin. Harriet maakt het goed en kan nog zeker 30 jaar ouder worden.
  • De kokoi het giftigste diertje ter wereld is? Het leeft in de regenwouden van Colombia. De kokoi is niet groter dan 3 cm en weegt amper een gram. Het diertje scheidt een hele giftige stof af. Eén gram van ervan is genoeg om 1000 mensen te doden







Deze week stuurde rood licht me dit overheerlijke recept toe:

Kip - Scharrelkip met sinaasappelvulling

Ingrediënten:
  • 2 kleine struisvogelbiefstukken
  • 20 gram boter
  • 2 sinaasappels
  • 1 deciliter gevogeltefond
  • 3 eetlepel gehakte verse koriander
  • 3 eetlepel notenolie.
  • 100 gram veldsla
  • 100 gram rucola
  • 25 gram pecannoten
  • peper
  • zout

    Bereidingswijze:
    Schil de sinaasappels dik (het wit meeschillen) en snij de partjes tussen de vliezen uit. Vang het sap op en pers het resterende sap uit de sinaasappels. Doe het sap met de fond in een steelpan en laat dit 3 minuten inkoken. Af laten koelen. Hak de pecannoten grof. Voeg de koriander en notenolie toe aan de afgekoelde dressing. Breng de dressing op smaak met peper en zout. Vermeng de veldsla en rucola met de helft van de dressing. Bak de struisvogel biefstukken in de boter in 4-5 minuten van buiten bruin en van binnen rosé. Haal ze uit de pan, bestrooi ze met peper en zout en snij ze schuin in plakjes. Schenk de rest van de marinade bij het bakvet en roer de aanbaksels los. Leg de salade op de borden. Verdeel de partjes sinaasappel en de struisvogel plakjes over de salade. Schenk de warme dressing erover en bestrooi tot slot met de gehakte pecannoten.


  • <<< vorige Weekblad Archief volgende >>>