Editie 155 | Bladzijde 2 6. feb 2011 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


06 02 2011,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de geschiedenis van..

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de beursbabbels van Adrem.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de "Geroosterde ganzen proeverij" en het recept van de week.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het dankwoord


De geschiedenis van... Kersenboogert-2

In de oudheid deelde de rivier het Flehi, die in de Waddenzee uitmondde, Friesland in een oostelijk en westelijk deel. Door kustafslag van het Almere verdween een deel van de gouw Westflinge. In Nederland is Friesland de benaming voor de provincie Friesland en West-Friesland een regio in de provincie Noord-Holland. In Duitsland is Oost-Friesland een sociologische regio zonder administratieve betekenis en Friesland en Noord-Friesland twee Landkreise.
In het begin van de zevende eeuw worden de Friezen voor het eerst genoemd. Het is niet zeker dat er een verwantschap is met de Frisii, die voor het laatst genoemd worden aan het begin van de vierde eeuw. Het begrip "Friezen" had sinds de Grote Volksverhuizing vooral een politieke inhoud, en niet zozeer een etnische. De bevolkingsgroei in deze periode bestond waarschijnlijk deels uit Angelen en Saksen - Angelsaksen of 'nieuwe Friezen' - vermoedelijk via Texel of het huidige Friesland. Hiermee vond ook een taalvernieuwing plaats tot het Noordzee-Germaans, ook wel Inguaeoons genoemd.
De Friese koning Radbod beheerste tot 689 een gebied, Fresia citerior, dat mogelijk tot Sincfal reikte. De Franken begonnen in deze periode aan een opmars naar het noorden en in 689 won hofmeier Pepijn II van Herstal de Slag bij Dorestad en veroverde zo het gebied ten zuiden van de Oude Rijn op Radbod. Ter bezegeling van de nieuwe verhoudingen trouwde de zoon van Pepijn, Grimoald II, met Theudesinde, de dochter van Radbod. Toen hij echter hoorde dat hij zijn ongelovige voorvaderen niet zou terugzien na zijn dood, liet Radbod zich niet bekeren tot het christendom. Zodra Pepijn van Herstal in 714 overleed, barstte een opvolgingsstrijd uit. Radbod maakte hiervan gebruik en wist in 716 Karel Martel te verslaan in de Slag bij Keulen. Radbod overleed in 719 en rond 720 wist Karel – de winnaar van de successiestrijd - het Frankische gezag rond Utrecht te herstellen en viel het gehele gebied ten westen van het Vlie in Frankische handen. Er zijn echter meerdere aanwijzingen dat de verhouding tussen de Friezen en de Franken beter was dan de vijandelijkheden suggereren en dat er sprake was van economische samenwerking en uitwisseling.
Nadat de Friezen ten westen van de Lauwers in 734 in de Slag aan de Boorne definitief verslagen werden, kwam daar ook de huidige provincie Friesland bij. Het gebied van de verslagen Friezen werd opgenomen in het Frankische rijk. Aan het einde van de achtste eeuw vonden echter steeds meer invallen van Vikingen plaats, waardoor het gezag van de Franken verminderde.
Aan het einde van de regering van Lodewijk de Vrome was de koninklijke macht verzwakt door de stormvloed van 838, maar vooral door de twisten van Lodewijk met zijn zoons. Na de dood van Lodewijk beleende zijn zoon Lotharius I de Deense broers Rorik en Harald met Frisia - het huidige Friesland en Holland - in een poging de aanvallen van de Vikingen te weren. De gouwgraven zien hun macht daardoor afnemen. Ze gingen samenwerken met de Denen, maar in 885 kwam aan de Deense overheersing een einde door de moord op Godfried de Noorman, waarbij Gerolf, comes Fresonum, een aandeel had. Hij ontving als beloning van de Oostfrankische koning Arnulf op 4 augustus 889 een aantal goederen in vol eigendom.

In 985 gaf koning Otto III, op verzoek van zijn moeder Theophanu een aantal gebieden in eigendom (proprium) aan graaf Ansfried. Dit was het gebied tussen de rivieren Liora (Lier) en Hisla (Hollandse IJssel) - Masaland -, villa Sunnimeri, het gebied tussen de rivieren Medemelaka en Chinnelosara gemerchi - Kinheim - en Texla. Het gezag van de koning was in de ijzeren eeuw zeer beperkt, zodat deze weinig tot geen macht kon uitoefenen in zijn buitengebieden. In mindere mate gold dit ook voor de graaf zelf, die slechts in zijn kerngebied werkelijk macht kon uitoefenen.
Dit bleek wel toen graaf Arnulf in 993 om het leven kwam bij een poging zijn opstandige onderdanen tot gehoorzaamheid te dwingen. Dit gevecht vond plaats bij Winkel en wordt gezien als een eerste teken van de libertas van de Friezen, maar op dat moment was er nog geen sprake van scheiding tussen West-Friesland en Kennemerland. Volgens Thietmar van Merseburg kwam het in 1005 tot een verzoening door toedoen van koning Hendrik II naar aanleiding van een verzoek hiertoe van zijn schoonzus Lutgardis, de weduwe van Arnulf. Van verwijdering was pas sprake toen aan het einde van de elfde eeuw de grafelijke macht tussen 1049 en 1076 wegviel. In dat jaar overleed bisschop Willem I van Utrecht en wist graaf Dirk V zijn gezag weer grotendeels te herstellen.
West-Friesland tijdelijk onafhankelijk

Het wegvallen van het grafelijke gezag tussen 1049 en 1076 heeft waarschijnlijk bijgedragen aan het versterkte gevoel door de Friese Vrijheid niet gebonden te zijn aan het betalen van belasting en het leveren van manschappen voor heervaart buiten het eigen gebied. Het onderscheid blijkt uit de eerste vermelding van Floris II als comes de Hollant, graaf van Holland, waar zijn voorgangers nog als Friese graaf werden aangeduid. Occidentalis Fresia is de naam van het dan blijkbaar afzonderlijke West-Friesland.
Tot het einde van de dertiende eeuw was er geregeld strijd tussen de Friese, later Hollandse graven en de West-Friezen. Pas na de slag bij Vroonen onderwierpen de West-Friezen zich definitief.
Van graafschap Holland en heerlijkheid West-Friesland naar provincie
In 1291 besloot Floris V zich graaf van Holland en Zeeland en heer van Friesland te noemen. Dit was ook het gebruik na de vereniging middels personele unies met Henegouwen, Beieren-Straubing, Bourgondië en Habsburg, hoewel de titels langzaam naar onderen schoven in belangrijkheid, zodat deze bij de laatste graaf, Filips II, pas halverwege zijn lijst van titels werden genoemd. Het opnemen van de naam Friesland was voor de graaf ook een uiting van zijn claim op Friesland ten oosten van het Vlie.
Na de Eerste Vrije Statenvergadering van 1572 namen de Staten van Holland en West-Friesland het bestuur over van de toenmalige graaf, Filips II. Het nam ook de bestuurlijke rol over van het Hof van Holland, dat nog tot ver in de zestiende eeuw politieke bevoegdheden hield, maar zich steeds meer beperkte tot gerechtelijke aangelegenheden. De Staten van Holland werden na de Franse inval in 1795 vervangen door de Provisionele Representanten van het Volk van Holland.
Tijdens de opstand tegen het Spaanse gezag ontstonden voor noordelijk en zuidelijk Holland afzonderlijke bestuurscolleges. Een eerste stap was in 1574 de afzonderlijke bijeenkomsten van enkele Noord-Hollandse steden, Alkmaar, Hoorn, Enkhuizen, Edam, Monnickendam, Medemblik en Purmerend. Deze waren vooral na het beleg en de val van Haarlem afgesneden van de prinsgezinde steden bezuiden het IJ en konden niet meer in de Staten in Den Haag verschijnen. Uit deze vergaderingen ontstonden wat naderhand de Gecommitteerde Raden van Westfriesland en het Noorderkwartier is gaan heten. Daarna ontstonden ook de Gecommitteerde Raden van het Zuiderkwartier (1584).
Pogingen om de deze raden samen te voegen, strandden op de drang naar zelfstandigheid van het Noorderkwartier. Dit was vooral op het vlak van financiën dusdanig onwerkbaar dat in 1751 de beide raden werden gedwongen samen te werken, waardoor zij in feite als één naar buiten kwamen. Met de instelling van de Provisionele Representanten van het Volk van Holland in 1795 werden de Gecommitteerde Raden vervangen door drie colleges, het Comité van Algemeen Welzijn, van Militaire Zaken en van Financiën. In de maanden daarna werden nog twaalf comités opgericht.
West-Friesland had ook een eigen Admiraliteit, de Admiraliteit van het Noorderkwartier (in Hoorn) en munt (afwisselend in Hoorn, Enkhuizen en Medemblik).
Departement en provincie Holland
Onder de Bataafse republiek werd het gewest opgedeeld in enkele departementen. Op 13 april 1807 werd ze (onder het Koninkrijk Holland) opgedeeld in Amstelland en Maasland. In 1814 werden de twee opgedeelde gebieden weer samengevoegd als provincie en kreeg het opnieuw de naam Holland. De provincie kende nog steeds een tweedeling in bestuurlijke zin in de vorm van Napoleons tijd. De provincie Holland werd in 1840 uiteindelijk officieel opgedeeld in Noord-Holland en Zuid-Holland, tot ontzetting van de Westfriezen, die diverse pogingen hadden ondernomen om het West-Friese gebied dan maar een eigen provincie te laten worden. Dat mislukte echter telkens en de provincie werd op een andere manier opgedeeld. In de jaren daarna werd er nog regelmatig met gebieden geschoven tussen de twee provincies en ook met de aanliggende provincies (zoals in 1942, toen de eilanden Vlieland en Terschelling bij de provincie Friesland werden ingedeeld).

Blokker is een dorp in de regio West-Friesland in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Blokker is verdeeld in twee delen; Westerblokker en Oosterblokker (West-Fries: Oôsterblokker). Westerblokker maakt tegenwoordig deel uit van de gemeente Hoorn, Oosterblokker van de gemeente Drechterland. Westerblokker wordt tegenwoordig door onder andere de gemeente en provincie ook wel gewoon Blokker genoemd. Blokker kreeg in 1964 landelijke bekendheid doordat in het gebouw van de plaatselijke groentenveiling "Op Hoop van Zegen" The Beatles tweemaal achtereen optraden - hun enige optredens ooit op Nederlandse bodem.
De plaats is al eeuwen opgedeeld in twee delen, al in de 13e eeuw spreekt men over een Oosterlijk en een Westerlijk deel, maar het is pas sinds 1979 dat Blokker in verschillende gerechtsgedeelten valt. Tot 1979 was Blokker zelfs een eigen gemeente.
De plaatsnaam Blokker is de 'verbasterde' naam voor Blokweer(en). Die benaming is een verwijzing naar het rechthoekige en vierkante land dat gevormd werd door de twee sloten die aan weerszijden van het land zijn gelegen. Oosterblokker is wat men het oostelijke gebied noemde van de Blokweer(en). In 1396 komt de plaats voor als Oesterblocwer, in 1414 als Oisterblocweer en in 1639 als Ooster Blocker. Westerblokker is wat men het westelijke gebied noemde van de Blokweer(en). In 1289 komt de plaats voor als Westerblokweere, in 1396 als Westerblocwer en in 1639 als Wester Blocker.
Blokker viel een tijd onder de stede Westwoud, deze had in 1414 stadsrechten verkregen. Maar uiteindelijk scheidden de twee van elkaar, en werd Blokker zelfstandig.
De plaats is al sinds eeuwen opgedeeld in twee delen. Al in de dertiende eeuw sprak men een oostelijk en een westelijk deel, maar het is pas sinds 1979 dat Blokker in verschillende gerechtsgedeelten valt. Tot 1979 was Blokker zelfs een eigen gemeente, totdat deze werd opgedeeld in de gemeenten Hoorn, Bangert (Drechterland) en Venhuizen. Westerblokker is wat men het westelijke gebied noemde van de Blokweer(en). In 1289 komt de plaats voor als Westerblokweere, in 1396 als Westerblocwer en in 1639 als Wester Blocker.
De plaatsnaam Blokker is de 'verbasterde' naam voor Blokweer(en). Die benaming is een verwijzing naar het rechthoekige en vierkante land dat gevormd werd door de twee sloten die aan weerszijden van het land zijn gelegen. In het jaar 1980 is men aan de zuidkant van blokker begonnen met het bouwen van een geheel nieuwe woonwijk.
Omdat dit gedeelte van het grondgebied in het verleden, op grote schaal gebruikt werd voor veeteelt en fruitteelt met name “Kersen” was de naam voor deze woonwijk gauw gekozen en bekend.

En om deze voormalige fruittelers niet in de vergetelheid te laten geraken heb ik besloten om mijn stadje die naam te geven… Kersenboogert-2

Heb jij ook een geschiedenis verhaal van jou stad en wil je dit ook delen met andere kapri leden?? Meld je dan aan op het Forum…..






<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>