|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
06 02 2011,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de geschiedenis van..
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je Diana's intervieuw met..
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je de beursbabbels van Adrem.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het raadsel van de week.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de "Geroosterde ganzen proeverij" en het recept van de week.
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je alles over de competitie.
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het dankwoord
| |
Geroosterde ganzen proeverij
Zoals jullie allen weten is afgelopen dinsdag het "Geroosterde ganzen proeverij" event, reporter Sunset City was erbij en heeft het volgende verslag geschreven:
Bezoek Koning Richard II
Een week lang was er keihard gewerkt om alle benodigde geroosterde ganzen te produceren. Was eerder de motivatie ver te zoeken geweest, nu met een gouden medaille in het vooruitzicht was menig stad bereid te produceren. Uw reporter zag bij sommige steden zelfs files voor de stadspoorten. Dit had waarschijnlijk vooral te maken met de faire prijs die hier geboden werd voor de gevleugelde lekkernijen. Zolang de kwaliteit voldeed waren gildes bereid harde daalders te betalen voor de ganzen.
Eerder hadden we op zaterdag de veroorzaker van al deze hectiek mogen bekogelen met tomaten, die waren ons aangereikt via een goeie buur My Free Farm. De productie ligt daar zo hoog dat ze daar regelmatig tomaten doordraaien en die kwamen nu goed van pas voor dit stukje volksvermaak. Door al het tomatendrap kon je niet eens meer zien of het een man of vrouw was die daar op het schavot vastgemaakt stond. Toen de tomaten op waren, kwamen de eieren tevoorschijn.
Toen de miljoenen geroosterde ganzen afgekoeld waren, werden ze verzameld en opgeslagen. Die dinsdagmorgen werden ze in alle vroegte op lange tafels uitgestald. De omgeving was versierd met allerlei producten vervaardigd door de huisvrouwen en kinderen van de diverse steden. Schilden met de stadswapens hingen te blinken in de zon. Alles was er klaar voor.
In de verte werd een stofwolk zichtbaar, deze leek naderbij te komen. Het was Koning Richard II met zijn gezelschap. Het publiek maakte ruimbaan om hem doorgang te geven. Er klonk gejuich en applaus toen koning Richard naar de tafels toe liep.
De verwachtingen waren hoog gespannen, welk gilde zou uiteindelijk de Koninklijke goedkeuring krijgen? Eerlijk gezegd dacht ik dat de prijs naar AKG zou gaan, zij hadden de grootste uitstalling, veel diversiteit maar allemaal puike vogels. Maar de Koning bleek een voorkeur te hebben voor verfijning en exclusiviteit en koos voor een redelijk onbekend gilde die slecht een partij van 100 ganzen beschikbaar had gesteld: MiJa. Net als bij het aanbieden voor Kwaliteitsinstituut was dit duidelijk een monster voor wat dit gilde aan mogelijkheden had. Iedere gans was prachtig gelijkmatig geroosterd en het velletje intact en krokant. Vanaf nu mag MiJa zich hofleverancier noemen, heel de partij werd opgeëist en ingepakt voor levering aan het Koninklijke paleis.
Ik hoorde de koning informeren bij de organisatie naar De Kaas. Maxam leek even van zijn stuk gebracht door deze vraag en vroeg bij zijn trouwe helpers of zij iets wisten. Niecke snapte wat er bedoeld werd en lichte onze vorst in waar hij deze kaas het beste kon zoeken, maar dat zij helaas ook niet wist welke stad nu in het bezit was van deze uitzonderlijke kaas. Ze gaf hem het adres van de Frietboer aangezien hij het meeste leek te weten over dit fenomeen. Na een geslaagd bezoek aan de ganzen proeverij vertrok Koning Richard II aan het einde van de dag, aangezien zijn aanwezigheid was gewenst bij een banket die zelfde avond.
Sunset City
|
|
En uiteraard ook het recept voor de gans:
Geroosterde gans
Ingrediënten:
1 panklare gans van ca. 3-4 kg
25 gr boter
1 ui, geschild en fijngehakt
ganzenlevertjes, fijngehakt
2 tl gedroogde salie
1-2 el verse peterselie, fijngehakt
zout en peper uit de molen
75 gr broodkruim van vers witbrood
1 losgeklopt ei
3 dl droge witte wijn
3 dl bouillon
2 tl ma?zena
een beetje citroensap
Om te garneren:
gebakken sjalotjes of zilveruitjes
reepjes wortel, in boter gestoofd
takjes peterselie
Voorbereiding
Als gebruik wordt gemaakt van een diepvries gans, let er dan op dat hij volledig is ontdooid ? tenminste 24 uur bij kamertemperatuur.
Verwijder de stukken die niet worden gebruikt, zoals de maag, het hart enz. Haal ook het overtollig vet weg dat zich nog in de holte bevindt.
Bereidingswijze:
Smelt voor de vulling, de boter in een pan en fruit de ui zacht en glazig. Voeg de lever toe en fruit nog een paar minuten, tot de lever gaar is. Doe in een kom, voeg salie, peterselie, zout en peper en het broodkruim toe. Roer en zoveel losgeklopt ei door tot een zachte vulling ontstaat. Gebruik dit om de hals van de gans te vullen. Zet het met een prikker vast. Bind de vogel op en prik hem in met een vork of een grote stopnaald. Plaats de gans in een braadslede op een rooster. Meng de wijn en de bouillon en giet dit over de gans. Rooster 20 minuten in een voorverwarmde oven op 220 graden. Haal de gans eruit en bedruip met de jus. Bedek de gans met vetvrij papier (anders wordt het vel zwart) en breng de temperatuur terug tot 180 graden. Zet de gans terug in de oven en reken een baktijd van 15 minuten voor 450 gram. Bedruip halverwege de baktijd weer en verwijder het papier gedurende de laatste 20 minuten, om het vel bruin te laten worden. Leg de gans op een warme schaal en houd warm. Haal met een lepel het vet van de jus. Zeef de jus in een steelpan en bind met ma?zena. Breng al roerende aan de kook. Garneer de gans met uitjes, wortels en peterselie.
|
|
|
|
|
|