Editie 159 | Bladzijde 3 6. mrt 2011 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


06 03 2011,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de geschiedenis van..

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het dankwoord.




Ome Kilo's Beursbabbels

Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo

Gegroet lieve Kapianertjes van ome Kilo,

wat hebben we weer een drukke week achter de rug. Er werd niet alleen heel veel gehandeld, er kwamen deze week ook heel erg veel vragen binnen via de postduif in "De Bankzitter." Zo wilde handel in geld de positie van het zout verbeteren, Sjeffie uit de stad amsterdam en zijn kastenvrienden vermoedden een complot tussen unsere deutsche freunde und die blode Englander, zelfs onze leider Wim werd verdacht, al is dat laatste natuurlijk absurd, als Wim zich bezig zou houden met kasten dan stonden de kasten uiteraard al lang op [ct]3.000,00 in de statistieken van onze vrijwel altijd trouwe monnik, en er was ook iemand die nu precies wilde weten hoe "De Beursbabbels," tegenwoordig ook wel beurskrabbels genoemd door een kleine incrowd, nu eigenlijk worden samengesteld.

De belangrijkste opmerking van deze week lazen we echter vorige week in onze vrolijke weekblad. Bugs Bunny complimenteerde daarin niet alleen jullie ome Kilo met zijn column, die jullie allemaal zo graag lezen, hij meldde ook dat het er zo nu en dan op lijkt dat jullie ome Kilo ervan uitgaat dat alle kennis met betrekking tot de statistieken van onze trouwe monnik en de prijzen op de grote markt in combinatie met eigen productiegebouwen en locale markten maar als vanzelfsprekend wordt beschouwd. Een heel belangrijke opmerking lieve kapiaanse stadhouders! Jullie ome Kilo weet namelijk heel goed dat hij zo nu en dan kan doorslaan met het geven van details en triviale zaken die er niet toe lijken te doen. Het is juist ook daarom heel fijn dat er zo nu en dan eens op de spreekwoordelijke rem wordt getrapt. Bugs Bunny bedankt, ik zal er zeker op gaan letten!

Hoe "De Beursbabbels" nu specifiek worden samengesteld is natuurlijk iets dat velen van jullie zich afvragen. Het is een complexe zaak waarbij er tussen de vrijwel altijd trouwe monnik, jullie eigen ome Kilo en een vreemde zweterige man met een kaal hoofd, die telkens schuchter om zich heen zit te kijken, veel wordt overlegd waarbij de laatstgenoemde voornamelijk toenemend nerveus gedrag vertoond, de monnik zich laaft aan perenbrandewijn, meestal vanuit het welbekende Oldenwood, de woonplaats van ome Adje, en jullie ome Kilo stapels papieren aandraagt om verbanden uit te leggen en te vergelijken. Daarnaast wordt alle verkregen informatie uit het verleden vergeleken met de huidige situatie op het moment van overleg om dat vervolgens te analyseren om daarbij een redelijkerwijs geloofwaardig beeld van de nabije toekomst te creeeren. Eventueel worden er nog externe adviseurs geraadpleegd en uiteindelijk wordt er dan een pilot geschreven. Nadat die is uitgeplozen, nagetrokken en geanalyseerd wordt er na een voorlaatste vergadering, meestal op het stadhuis van "De Bankzitter," een voordracht gehouden waarna er een stemming volgt. Bij een positief resultaat zal de nieuwe "Beursbabbels" uiteindelijk opgestuurd worden naar de redactie van ons vrolijke weekblad, de Kapi-krant, waarna er een groots banket volgt in het dorpje dat jullie zo goed kennen, "De Bankzitter." U ziet, het schrijven van zo'n column valt nog niet mee.

Om enige eenvoud te brengen in "De Beursbabbels" van deze week beginnen we met een evaluatie van de kasten. Dat is eigenlijk helemaal niet eenvoudig want de meesten onder jullie weten wel dat de kasten pas vanaf de rang van burger in productie kunnen worden genomen. Het product is dus enigszins ongeschikt voor de kleinere kapiaanse ondernemers onder ons. Daarentegen is het weldegelijk een product dat snel kan leiden tot een grote omzet en daarbij dus ook een grote winst. Voor de kleinere stadhouders kan investeren in de meubelindustrie dus bijzonder lucratief, excuus, winstgevend zijn. Let hierbij, als kleine kapiaanse ondernemer vooral ook op de laatste alinea van "De Beursbabbels" van deze week.

Voor alle eindproducten in ons mooie Kapi-Regnum geldt dat wij er over het algemeen vanuit kunnen gaan dat de grootste winst uiteindelijk kan worden behaald door de verkoop op locale markten. In het geval van de kasten dus de meubelmarkt. Daar zitten echter wel enige haken en ogen aan. Zo is de verkooptijd van eindproducten met een lage kwaliteit aanzienlijk langer dan wanneer een kapiaanse stadhouder hetzelfde eindproduct met een hoge kwaliteit aanbiedt. Het is dus zaak voor elke kapiaanse handelaar om er zorg voor te dragen dat het betreffende eindproduct, in ongeacht welke productielijn, een zo hoog mogelijke kwaliteit behaald. Het verhogen van de kwaliteit van de eindproducten kan eenvoudig door deze te onderzoeken, in het geval van kasten in een hut van de meesterhandwerker. Maar ook producten die tijdens het productieproces worden gemaakt en gebruikt, dienen te worden onderzocht. In het geval van kasten betreft dat ijzererts, uit de hut van de meestermijner, kolen, uit de hut van de meesterhandwerker en het ijzer, eveneens vanuit de hut van de meesterhandwerker. En dan nog de benodigde werktuigen.

U ziet dat er in het geval van de kasten maar liefst vier producten kunnen worden onderzocht in de hut van de meesterhandwerker. Aangezien er slechts een product per keer kan worden onderzocht per hut met onderzoekers is het, voor de kapiaanse stadhouders die zich graag zouden willen begeven in de kastenmarkt, dan ook zeer aan te raden om twee, of misschien wel meer, van dergelijke onderzoekscentra te bouwen in uw mooie kapiaanse dorpen en steden. Dat versneld de onderzoeksprocedure aanzienlijk en stelt u bovendien in de gelegenheid om ook tijdens het uitbouwen door te onderzoeken. Mits u niet alle onderzoekscentra tegelijkertijd in uitbouw zet natuurlijk.

Een ander, en zeer belangrijk, punt bij de verkoop van eindproducten op de locale markten is de omvang van uw marktgebouw. Standaard zijn alle marktgebouwen twintig vierkante meter groot, of eigenlijk klein. En zeg nu zelf, de keuze op een grote markt is groter, daarom zal een grote markt ook meer potentiele kapiaanse klanten trekken dan een kleine locale markt. Uitbreiden van uw verkooppunt om een optimaal resultaat te behalen is dus een vereiste. En dat dat nog niet meevalt, daarmee zijn velen onder ons door schade en schande wijs mee geworden. Er zijn immers heel veel grote markten in de diverse kapiaanse steden, en ook de gemiddelde kwaliteit ligt bijzonder hoog. Lang en geduldig uitbreiden is dus het devies. Of, mits u over voldoende contanten beschikt, de aanschaf van een grotere locale markt via een van de veilingen op het forum. Maar dat is natuurlijk niet voor iedereen mogelijk.

Geduld is dus een schone zaak. Dat kan natuurlijk soms wel frustrerend werken aangezien de grotere steden met meer ervaren stadhouders de kapiaanse daalders met bakken tegelijk binnen lijken te slepen. Heel belangrijk is het hier, voor de kleinere kapiaanse ondernemers onder ons, te beseffen dat sommige grote steden reeds twee, drie en soms wel vier jaren bezig zijn met de ontwikkeling van hun steden. Doorzettingsvermogen, het behouden van vertrouwen en vooral plezier in het onderhouden van uw dorp of stad zijn noodzakelijk voor het slagen van uw onderneming.

De vermoedens met betrekking tot het ondermijnen van de kastenmarkt door onze leider Wim moeten natuurlijk met een korreltje zout worden genomen. Of eigenlijk een flinke lading zout. En laat de zoutprijs nu ook onderwerp van gesprek zijn geweest deze week. Onze vrijwel altijd trouwe monnik hanteert prijzen die wij kennen als plafondprijzen. Dat zijn de maximale prijzen die hij wil noteren in zijn middernachtelijke statistieken. Dat neemt echter niet weg dat veel ondernemers op hun locale markten een aanzienlijk hogere prijs kunnen behalen met de verkoop van hun product aan de locale kapiaanse bevolking. Zo ook met zout.

Nu is het zo dat die kerel die alle middernachtelijke f5-ers op de grote markt zo ruw komt onderbreken stelselmatig weigert om het zout hoger te noteren dan [ct]1.208,46. Als we echter een blik op de grote markt werpen, dan zien we dat het goedkoopste zout op het moment van schrijven wordt aangeboden voor [ct]3.500,00! Waarom zou u nog zout verkopen aan [ct]1.208,46 als u er op de grote markt al [ct]3.500,00 voor kunt krijgen. Welnu, op de locale markt is het voor de zouthandelaren ook mogelijk om dergelijke prijzen te hanteren en toch flinke omzetten te maken. Mits we natuurlijk in acht nemen dat we een mooie kwaliteit hanteren op een grote locale markt.

Zout, lieve kapianertjes van ome Kilo, is echter niet alleen een eindproduct, het is ook een tussenproduct, zoals bijvoorbeeld geiten. Zo kunnen we zout gebruiken om bijvoorbeeld pekelvlees of kaas te maken. Waarbij jullie ome Kilo trouwens heeft vernomen dat een vriendelijke stadhouder op die markt een flinke slag wil slaan en zelfs al een respectabel onderzoek op de kop heeft weten te tikken, maar dat terzijde. Zo is er voor kaas slechts 0,05 zout benodigd om te maken wat gelijk staat aan een bedrag van [ct]175,00 op de kostprijs van het eindproduct. Bij de productie van pekelvlees betreft het 0,5 zakken zout en dus een toegevoegde waarde aan de kostprijs van [ct]1.750,00. Beide zorgen ervoor dat de uiteindelijke kostprijs van zowel kaas als pekelvlees boven de welbekende plafondprijs uitkomen, maar we weten inmiddels dat dat geen enkel probleem hoeft te vormen voor de verkoopwaarde op de locale markt. Heel eenvoudig gesteld kunnen we namelijk stellen dat hoe langer een productielijn is, hoe meer het betreffende eindproduct oplevert. Het doorontwikkelen van eindproducten met zout is dus zeer zeker wel de moeite waard aangezien we het hier hebben over een zeer lange en complexe productielijn.

Tot slot deze week kijken we nog even naar de vaten. De vaten en het graan. Bij de vaten zien we op het moment van schrijven de mooie prijs van [ct]412,16 terwijl het graan, dat we vroeger lang als topproduct beschouwden ondanks alle eenvoud, al lange tijd op de plafondprijs van [ct]133,33 zien staan. Om beide producten te verkopen heeft u een levensmiddelenmarkt en een meubelmarkt nodig. Als u beide producten combineert tot bier heeft u echter een herberg nodig. In dat geval gebruikt u 0,1 vat, [ct]41,22 op het moment van schrijven en 1 graan, [ct]133,33 dus, en brouwt daarvan bier. De productieprijs zal dan dus ongeveer [ct]180,00 bedragen. Ruimschoots onder zowel de plafondprijs alsook de handelsprijs op de grote markt dus. En... het stelt u in de gelegenheid om uw meubelmarkt, waarop u tot voor kort uw vaten verkocht, uit te bouwen en zo gereed te maken voor de kastenverkoop. En ook uw levensmiddelenmarkt kan worden uitgebreid om uw met zout geproduceerde vleeswaren op te verkopen. Doorproductie lieve kapiaanse jonkvrouwen en edelmannen.

Dan nog even een laatste noot voor alle startende ondernemers, en dan met name de startende kastenverkopers die telkenmale onder de [ct]1.000,00 verkopen. Let goed op het forum! Op het forum is namelijk geregeld grote vraag naar producten met kwaliteit nul, ook kasten. Die producten kunt u dan verkopen aan prijzen die, naar alle waarschijnlijkheid, met de verkooptijd op uw locale markten de verkopers tot waanzin drijft. Soms verdient u door onderhandse verkoop, de verkoop per contract dus, meer en sneller dan door de verkoop op de locale markt. Het bijkomende voordeel is dat u lekker door kunt gaan met uitbouwen en onderzoeken en zo toch uw schatkist kunt vullen met keiharde kapiaanse daalders. U blij, de koper blij, iedereen blij. En daar doen we het voor, hier, in het mooie Kapi-Regnum.

Tot volgende week en natuurlijk een altijd vriendelijke groet uit het dorpje dat we allemaal zo goed kennen, "De Bankzitter,"

jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo











<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>