|
|
<<< vorige
volgende >>>
Inhoud
Zondag 13 januari.
Alweer een dubbeldik dagblad!
- Voorpagina
Op de voorpagina vind je de Beursweek, Zaragoza Review en Het Onderschrift
- Pagina 2
Op de tweede pagina vind je alles over de Competitie, Het Interview en Bigmamma's Kookhoek
- Pagina 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week en ook de rubriek Ingezonden Stukken
- Pagina 4
Op de vierde pagina dan De Stallingen (nieuw!), De schrijfwedstrijd en het nieuwste hoofdstuk van het verhaal!
- Pagina 5
Op de vijfde pagina vind je Het Hoekje van Chanovila, Vraag en Antwoord (nieuw!) en iets over de Grote Vertaal Ronde
- Pagina 6
En tot slot staat op de zesde pagina (jaja, dat wordt even doorbladeren!) Dahantes Rubriek en Het Achterbladverhaal van Minsk
|
|
Dahantes rubriek
Kapianers, deze rubriek noem ik gewoon Dahante's rubriek omdat ik geen zin heb om er een bling-bling naam aan te geven. Waarover zal mijn rubriek gaan?
Wel, we spelen allemaal een economie-gerelateerd spel dat zich afspeelt in de Middeleeuwen en af en toe wordt er ook gealludeerd naar de Nieuwe Tijd. Als leerkracht geschiedenis vond ik het wel interessant jullie informatie aan te bieden die soms oppervlakkig voorkomt in het spel. Reacties, suggesties of vragen? Mail ze naar Hoogdonck !
Ik ga over iets spreken dat enkel de Lijfeigenen en Gezellen niet kunnen maken, maar altijd kunnen opzoeken in Help, namelijk de Wapensmederij.
Dit bedrijf zorgt voor alles waarover ik het vandaag wil hebben: de ridder.
Ook hier bestaan vele clichés rond, en ik kan je al zeggen dat in de meeste romans (boeken) een ridder vaak verkeerd wordt uitgebeeld. Dit gebeurt in twee richtingen: ofwel te sterk, ofwel te zwak.
Een ridder kan men herkennen aan zijn uitrusting in de eerste plaats. Afhankelijk van de periode draagt hij een harnas, wapenrok en maliënhemd en bijbehorende leren kledij. Enorm zwaar. Vaak had een ridder hulp nodig bij het op- en afstijgen van zijn paard. Het duurde ook een hele tijd eer een ridder zijn uitrusting aan had; dit gebeurde ook meestal met de hulp van een page. Verder stoorde dit niet. Het is niet zo dat ridders benadeeld waren in gevechten door hun uitrusting.
Zijn paard was speciaal uitgekozen. Het moest getraind, groot en sterk zijn. Te paard was een ridder bijna onoverwinnelijk. Met een slagzwaard kon hij in de stijgbeugels staan en maar houwen op zijn tegenstanders. Met een lans was hij misschien nog gevaarlijker, aangezien hij zijn rivaal vanop een afstand van zijn paard kan werpen.
Zo'n uitrusting was toch niet alles. Indien van het paard geworpen, was een ridder veel van zijn mobiliteit kwijt, maar jarenlange training met de uitrusting zorgde ervoor dat hij nog steeds gevaarlijk uit de hoek kon komen. Het waren de kleine dingetjes die de nadelen van een uitrusting waren. Dolken en messen konden tussen de scharnieren en in de vizieren gestoken worden. Met de uitvinding van de krachtige kruisboog was een harnas veel minder beschermend.
Het stonk ook heel erg naar olie, zweet en roest.
Zwaarden zijn erg verschillend. Er zijn typische slagzwaarden van ridders, steekzwaarden of langzwaarden. Degens konden dan wel brozer zijn dan zwaarden, maar in kundige handen kon men er makkelijk een ridder mee doden. Het penetreerde namelijk zeer makkelijk de maliën.
Bewapende paarden waren echte oorlogsrossen. Meestal werden agressieve vossen gebruikt. Deze werden beslagen en gedrapeerd in uitrustingen. De ridder was het wapen, maar het paard mocht men ook niet onderschatten. Het was de tank van de Middeleeuwen. Beeld je in dat er een muur van galloperend metaal op je afkomt. Je stierf eerder aan de vertrappelende hoeven dan aan een zwaardslag.
Haakbussen is geen wapen dat gebruikt werd door traditionele ridders, maar was vooral een wapen tegen hen. Het was in zekere opzichten beter dan bogen en kruisbogen. De haakbusschutter kon veel meer kogels en poeder meenemen dan een boogschieter en kruisboogschieter pijlen en bolten en was vele krachtiger. Ze boette wel in op vlak van precisie, maar een muur van schutters kan uiteraard niet missen. Het waren de paarden van de ridders die beangstigd werden door het geknal.
Ten slotte biedt de Wapensmederij een hellebaard aan ter productie. Dit is waarlijk een intimiderend wapen. Het lijkt op een uit de kluiten gewassen oestermes. Die vergelijking is niet misplaatst; het was vast de bedoeling vooral de ridder schrik aan te jagen uit zijn harnas gepeuterd te worden. Er bestaan vele variaties met punten, haken en grotere bijlbladen. Wederom is het niet het wapen dat een soldaat of ridder doet overwinnen, het is de kunde van de soldaat of ridder zelf.
Bekende slagen zijn vaak ook slagen waarin ridders sneuvelden: De Gulden Sporenslag in 1302 waarin Franse ridders sneuvelden tegen West-Vlaamse boeren (met hellebaarden) en De Slag bij Pavia waarin Franse ridders sneuvelden als gevolg van een kogelregen; en in Braveheart zie je ook die Engelse ridders zich te pletter rijden op de lange stokken van William Wallace.
Het is dus niet de ridder zelf die je een overwinning boekt. Er is altijd een samenloop van factoren: strategie, techniek, kunde, fysieke omstandigheden, ...
Volgende week misschien iets over een historisch manusje-van-alles: Leonardo da Vinci of ik verander nog van gedachte.
Je mag ook onderwerpen voorstellen uiteraard: stuur naar Hoogdonck.
Tot volgende week.
Dahante
|
|
Schrijf zelf mee!
Ook al hebben we het dagblad deze keer uit kunnen breiden tot 6 pagina's,
we zijn altijd op zoek naar nieuwe kopij!
Als je denkt iets leuks te hebben,
een mopje, verhaaltje, raadseltje, cartoon, wat dan ook:
stuur het op en
help ons een nog leukere krant te maken!!!
Reacties? Graag op het forum of naar uw noodredacteur Ayron in Handelsburcht
|
|
Stripje
Bron: www.schuldige.nl
|
Het achterbladverhaal
...
Bij het ter perse gaan van deze krant hadden wij nog geen achterbladverhaal ontvangen. We zullen dit echter zo snel mogelijk toevoegen!
Minsk
|
|
|