Inhoud
13 03 2011,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je Diana's intervieuw met..
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het raadsel van de week.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je alles over de competitie.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je de geschiedenis van..
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je .......
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het dankwoord.
| |
Ome Kilo's Beursbabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Waarde kapiaanse edellieden,
zoals u tegenwoordig merkt, zijn er met grote regelmaat competities in ons mooie Kapi-Regnum. Dit kunnen individuele competities zijn, waarbij u kans maakt op competitie-oorkondes, of gildecompetities, waarbij u met uw gildeleden kan strijden voor competitiebekers en eeuwige roem. Hoe dan ook, competities doen de prijzen van de betreffende producten en grondstoffen over het algemeen stijgen tot recordhoogtes. Prijzen die u normaliter niet eens zou overwegen te betalen.
Wierook lijkt hierop echter een uitzondering te zijn. Wellicht de uitzondering die de regel bevestigt. Wierook is dan ook niet bepaald een product waarin veel steden zich hebben gespecialiseerd. Dat is ook makkelijk te verklaren. Wierook kan namelijk niet worden verkocht op de locale markten en is uitsluitend bedoeld voor leveringen aan speciale gebouwen. De vraag is dan ook, met uitzondering van het moment van de competitie uiteraard, vrijwel nihil.
Maar ook de complexe productie kan natuurlijk een rol spelen. Al zien we dat een ander karavanserij product, zout, daar waar we het vorige week over hadden en waarbij we trots kunnen melden dat de prijzen inmiddels een stijgende lijn laten zien dankzij een samenwerking tussen de vraagsteller van vorige week en een eilandbewoner van rond de stad Amsterdam, waarbij ik even wil melden dat het hier niet Sjeffie betreft, daarentegen, ondanks een gelijk complexe productielijn, zich mag verheugen op een groeiende interesse.
Bij een grote belangstelling in het huidige competitieproduct wierook, zowel in de aankoop als in de productie ervan vanwege een interessante prijsstelling op de grote markt, die er momenteel dus niet is, zouden we eveneens een stijgende lijn moeten zien in de benodigde grondstoffen, te weten ham, jenever en paarden. Jenever en ham zijn echter nauwelijks gestegen qua prijs en ook de paardenfokkers zijn nauwelijks rendabel als we de knollenprijs naast de inzet zetten. Al met al kunnen we dus stellen dat deze competitie niet kan rekenen op al te veel belangstelling. Een goede zaak!
Waarom vindt ome Kilo dat nu een goede zaak dat er zo weinig belangstelling is voor de wierook? Vraagt u zich natuurlijk af. Welnu, competities zijn al lange tijd niet meer individueel te winnen. Tenzij er daadwerkelijk honderd miljard of meer wordt geinvesteerd. En ook bij gildecompetities zien we dat veel gildes moeten samenwerken om uberhaupt een kans te maken op een van de zeer begeerde bekers. Dit heeft tot gevolg dat onze bronnenbouwende collega's normaliter eigenlijk niet of nauwelijks kans maken op een prijs. Deze competitie vormt dan ook een uitgelezen kans voor de minder rijke stadhouders onder ons om met een relatief kleine investering toch een medaille binnen te slepen en een schitterend stuk status te verdienen. Ziedaar.
De grondstoffen die nodig zijn voor de productie van wierook zien we dan amper toenemen in prijs, voor andere producten ligt dat weer heel anders. Zo hebben we enkele weken terug al eens met grote verbazing de botenmarkt onder de loep genomen waarbij we een krimp in het aanbod zagen terwijl de prijs stabiliseerde op een punt dat zo'n 16% hoger lag dan enkele maanden terug het geval was.
Leer deed het deze week uitzonderlijk goed op de grote markt. Jullie ome Kilo kan zich nog wel herinneren dat het leer voor [ct]100,00 werd aangeboden, een prijs die op de huidige markt niet meer denkbaar zou zijn en, vaker wel dan niet, tot wel twaalf keer wordt overschreden waarbij de aangeboden kwaliteit nauwelijks verschil lijkt te maken. Goed nieuws dus voor steden met grote weverijen. Want ondanks dat de geiten, die uiteindelijk de hoofdbron vormen voor het leer, evenals de boten met zo'n 16% zijn gestegen in prijs tot een mooie ronde vierhonderd kapiaanse daaldertjes, is het nog altijd lucratief om deze om te zetten tot leer. Met een investering van twee blokken hout, eenvijfde werktuig en enkele tientallen kapiaanse daalders wordt uw geit immers een mooi vel leer. Dat gaat ongeveer zo; een geit ([ct]400,00,) eenvijfde werktuig ([ct]2,40,) twee blokken hout ([ct]48,00) in combinatie met [ct]35,00 arbeidsloon levert een investering op van [ct]485,40. Stel daar tegenover de laagste prijs van leer op het moment van schrijven, [ct]829,00, minus tien procent voor die zakkenvullende marktmeesteroplichter, en u heeft ([ct]829,00 min [ct]82,90 min [ct]485,40) [ct]260,70 pure winst op uw leer. Waarbij we voor het gemak maar even de grondstofprijzen gelijk hebben gesteld aan de kosten die u op de grote markt kwijt zou zijn en niet die indien u alles zelf zou maken wat een besparing, en dus een extra winst, van ongeveer [ct]379,40 zou opleveren wat de totaalwinst op [ct]640,10 zou brengen per vel leer. Lucratieve handel beste Kapianertjes van ome Kilo.
En niet alleen de leerverkopers varen wel bij de huidige prijzen. Ook de schoenenverkopers doen nog altijd goede zaken. Dat komt natuurlijk omdat ome Adje uit Oldenwood niet langer op zijn dooie gemak door de bergen stiefelt maar tegenwoordig het vuur uit de schoenen loopt om u allemaal te kunnen voorzien in de behoeftes van echte f5-ende schermstarende Kapi-kenners, te weten cola, bier en chips. Hij slijt zo heel wat schoenen zult u begrijpen, wat weer goed is voor de schoenenprijs in de statistieken van onze vrijwel altijd trouwe monnik. En de schoenen zijn met een statistiekenprijs die tegen de plafondprijs van [ct]677,97 aan blijft schuren nog altijd goed te slijten met ingekocht leer. Er is immers maar eenvijfde lap leer nodig om een paar schoenen van te maken wat met een prijs van [ct]829,00 neerkomt op een meerwaarde van [ct]165,80 in de kostprijs. Er is dus nog volop ruimte om schatkistvulling te genereren voor de schoenenverkopers met de huidige leerprijs. Ook voor leveranciers aan opkopers trouwens, want als we de prijs van schoenen met ingekochte materialen met kwaliteit nul maken, dan zien we dat de prijs nog altijd onder de helft van de prijs van de qo-inkopers blijft.
Zoals u allen wellicht reeds weet, weigert onze nachtbrakende monnik stelselmatig een prijs in de statistieken te noteren die hoger is dan de plafondprijs. Zo kan de prijs van de aangeboden vissen best een keer gemiddeld [ct]375,00 zijn maar dan toch zal onze perenbrandewijnzuipende vriend niet meer dan [ct]317,46 noteren in de ozo belangrijke statistieken. Dat terwijl de werkelijke prijs weldegelijk van invloed is op de mogelijkheden die er op de locale markten zijn met betrekking tot prijzen en verkooptijden. Zo staat het bier al meer dan een jaar op de plafondprijs van [ct]333,33 sinds een bekende Soesterknol, een caviafluisteraar en een geheimzinnige derde zich tot taak hadden gesteld dit te realiseren. Toch, lieve jongens en meisjes van ome Kilo, vinden er toch nog flinke schommelingen plaats in de werkelijke prijs, al ligt deze gelukkig nog altijd hoger dan het plafond waaraan onze monnik zich blijft vastbijten.
Om dat te kunnen waarnemen is heel eenvoudig. Als u dagelijks dezelfde hoeveelheid bier aanbiedt in uw herberg, dan zult u merken dat de prijs die u vraagt de verkooptijd zal doen schommelen. De ene keer zal dat langer zijn, de andere keer zal het sneller verkocht zijn. Als u met uw gangbare prijs merkt dat de verkoop sneller gaat, dan staat de prijs hoger. En duurt het langer, dan is de prijs lager. Al is het heelwel mogelijk dat in beide gevallen de prijs in de bekende statistieken gelijk is. De grondstoffen die nodig zijn om bier te produceren nodigen zo nu en dan ook wel een beetje uit om met een geringere winst tevreden te zijn. Zo werden er deze week mooie vaten aangeboden voor slechts [ct]200,00. Dat levert, zoals u weet, een bijdrage van [ct]20,00 op de kostprijs van het bier. Zeer gering en [ct]350,00 is daarbij nog altijd een flinke winstpakker.
Maar omdat we uiteindelijk allemaal ons hebben genesteld in het mooie Kapi-Regnum om onze schatkisten zo vol mogelijk te krijgen, wil ik u allen motiveren om toch vooral uw prijzen op de locale markten zo hoog mogelijk te houden. In ieder geval hoger dan wat onze rekenkundige monnik wenst neer te plempen. Zo verdienen u en uw mede-Kapianers het maximale en zal deze omgekeerde vicieuze cirkel leiden tot record op record.
Veel handelsplezier en natuurlijk een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"
jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo
|
|
|