Editie 162 | Bladzijde 5 27. mrt 2011 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


27 03 2011,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je "De middeleeuwen"

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je Straffe verhalen.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het recept van de week.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord




Ome Kilo's Beursbabbels

Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo

Gegroet waarde kapiaanse handelaren,

De handelsweek bracht weer volop activiteiten met zich mee zoals we allemaal hebben gemerkt. Er is natuurlijk de notencompetitie maar oplettende handelaren wrijven zich ook in hun handen met de mogelijk op handen zijnde coinsstrijd tussen de coinsverkopers. Er wordt druk gespeculeerd over mogelijke prijsstijgingen en ook –dalingen en de kapiaanse steden en dorpjes die nog niet in staat waren om een premium te financieren vanuit hun eigen opbrengsten hopen daar, vanzelfsprekend, binnen afzienbare tijd een ommezwaai in te zien.

Waar ook druk gespeculeerd werd was in “De Waag.” Ome Kilo’s grote vriend Werthood nam daar het initiatief om de diverse producten die in ons mooie Kapi-Regnum te verhandelen zijn, weer eens flink onder de aandacht te brengen. Een initiatief dat we allemaal moeten toejuichen, want een levendige discussie over de diverse mogelijkheden kan zeer verhelderend werken en kan onervaren handelaren aan het inzicht helpen dat zo belangrijk is om de maximale winsten te behalen uit hun handelswaar. Uiteraard zonder daarbij de statistieken van onze perenbrandewijnlurkende monnik in een negatieve spiraal te doen belanden waarbij zowel de onervaren- als de meer ervaren stadhouders onder ons alle zeilen moeten bijzetten om deze te doorbreken. Inmiddels weten we immers allemaal dat het heel eenvoudig is om prijzen te laten dalen terwijl stabilisatie en groei een veel grotere inspanning vereisen.

Heropening van oude onderwerpen in “De Waag” is uiteraard ook een zegen voor de meubelmakers van Kapi-Regnum. Zoals de statistieken van onze vrijwel altijd trouwe monnik aangeven, gaat het heel erg goed met de meubelmakende steden en dorpen onder ons, maar er is ruimte voor verbetering. De kastenmakers, die enige tijd terug nog grote problemen hadden met handelaren die hun waar ruim onder de plafondprijs aanboden op de locale markten en zo de gemiddelde prijs, en vaak ook de gemiddelde kwaliteit, in de statistieken stevig deden dalen, zouden deze gelegenheid met beide handen moeten aangrijpen om hun product eens goed in het zonnetje te zetten. De tafelboeren, stoelentimmeraars en stellingkastenknutselaars doen het echter veel stabieler in de statistieken en weten, vrijwel zonder uitzonderingen, de plafondprijs van hun waar goed vast te houden.

Wellicht dat sommigen onder jullie zich nog wel de handelsgildes kunnen herinneren. Het was het gildesysteem van voor het huidige gildesysteem waarbij er verschillende gildes waren die uitsluitend gericht waren op productgroepen zoals we die terugvinden bij de kapiaanse onderzoekscentra. Zo waren er de meesterwevers, de meesterhandwerkers, de meestermijners, destijds onder de leiding van onze leider Wim, de oprichter van het watergilde en thans undercover in Kapi-Regnum, maar ook de meestersmeden. De meestersmeden stortten zich hartstochtelijk op de productie en handel van de sieraden en wapens die beschikbaar zijn in ons mooie Kapi-Regnum. Producten die vanwege de complexe productie en uitgebreide gebouwenbehoefte in combinatie met stevige prijsfluctuaties nauwelijks de interesse hadden van de kapiaanse edellieden. Het was echter daar waar ondergetekende, in samenwerking met heer Vandi en CCM, de voorlopers van de beursbabbels maakte waarvan jullie elke week nu zo genieten.

Bij het onderdeel “haakbussen,” die vrijwel niemand destijds maakte, begon jullie ome Kilo met de evaluatie van de prijs van haakbussen. Uiteraard terwijl er ook een flinke bijdrage werd geleverd aan het gemiddelde aanbod in de statistieken. Heer Vandi en CCM sloten zich aan bij de lange weg naar de top, waarbij het interessant is om te weten dat vrijwel geen kapiaans product destijds de plafondprijs wist aan te tikken. Langzaam maar zeker en stapje voor stapje wisten wij de prijs van haakbussen, die daarvoor soms wel onder de [ct]1.000,00 stond, op te trekken van [ct]1.500,00 naar [ct]1.900,00 tot aan…. Afijn, tot aan [ct]4.819,28 dus, het prijsplafond dat we zo tevreden terug zien in de statistieken van de middernachtelijke monnik. Alhoewel deze prijs niet helemaal stabiel is, de verkoop van haakbussen vereist een grondige voorbereiding, doet het toch deugt om te zien dat het behaalde resultaat niet geheel verdwenen is. Het behalen van het prijsplafond is uitsluitend te danken aan de onderlinge samenwerking tussen de haakbusproducerende steden gevoed vanuit het discussieplatform dat werd aangeboden op het kapiaanse forum. Het is dan ook iedereen aan te raden om van de huidige structuur gebruik te maken en het forum, en dan dus met name “De Waag,” te gebruiken om te leren en doceren over productmogelijkheden om zo samen de top van een product te bereiken.

Haakbussen zijn, zoals u wellicht weet, een hobbyproduct. Dat wil zeggen dat het veel inspanning kost voordat u er een goedgevulde schatkist aan overhoudt. Zoveel inspanning dat het wellicht kan lijken dat het resultaat er nooit van zal komen en dat u overweegt uw haakbussenlijn van de hand te doen om bijvoorbeeld over te stappen op een eenvoudiger product. Onder deze producten kunnen we onder andere ook het dons beddengoed, de parelkettingen en de oorlogsrossen plaatsen. Het valt daarbij op dat er nauwelijks aanbod is van sommige van deze producten. Zo zagen we afgelopen zaterdag dat er van het dons beddengoed slechts 211 stuks werden aangeboden en dat het aanbod van oorlogsrossen de bedroefende 88 liet zien. Energieke startende kapiaanse ondernemers zouden dit als een prachtige uitdaging moeten zien. Het is namelijk vreselijk moeilijk een positie binnen bijvoorbeeld de vismarkt te bereiken, al is het alleen maar vanwege het totale gebrek aan boten op de grote markt, terwijl het dan juist weer eenvoudiger is om met een onbemind product aan de slag te gaan. Maar let op, discretie is gewenst. Als een dolle olifant door de porceleinkast razen heeft al meerdere kapiaanse ondernemers de moed in de schoenen doen zakken met hun goede initiatieven. Samenwerking in “De Waag” is dan ook zeer aan te raden.

Nu hoort ome Kilo jullie allemaal denken; “Schoenen? Dan zal ome Kilo het wel weer over de sloffen van ome Adje uit Oldenwood, die zo trouw en toegewijd de beursbabbels waarnam tijdens de afwezigheid van jullie eigen ome Kilo vanwege zijn overgang van het land naar het water, gaan hebben. Niets is echter minder waar. We gaan het hebben over wat ome Adje nu zoal verkoopt in zijn winkel. Producten die veel kapiaanse handelaren het water in de mond doet lopen en die zij zelf maar al te graag ook aanbieden op hun locale markten om de kapiaanse bevolking te laten delen in de lekkernijen. Wat zijn we toch een sociaal volkje.

We gaan eens even kijken naar de levensmiddelen. En dan met name de geroosterde ganzen, de hammetjes en het wildgebraad. Alledrie schitterende middeleeuwse producten die we tegenkomen in de slachterijen van ons mooie Kapi-Regum. En dus ook in de statistieken van onze vrijwel altijd trouwe monnik uiteraard. De ham heeft qua aanbod een enorme voorsprong op het wildgebraad. Dat heeft er uiteraard mee te maken dat de productiekosten flink lager liggen. Al is het alleen maar door de 10 knollen extra die de productie van wildgebraad met zich meeneemt. 10 Knollen die u op de grote markt met het grootste gemak voor [ct]150,00 kwijtraakt en die we dus ook voor die prijs zouden moeten optellen bij de plafondprijs van het wildgebraad. Het is daarom ook niet verwonderlijk dat de hammetjes qua aanbod het wildgebraad ruim zes maal overschreiden. Zeker ook dankzij de enorme producties van Malinwa, de Blubmeister en Frank de Vinger. De plafondprijs is dan ook stabiel op [ct]430,11, wat dus zou betekenen dat de plafondprijs van wildgebraad op zeker [ct]580,11 zou moeten staan. Een snelle blik op deze belangrijke informatie leert ons echter dat dat niet het geval is. Wildgebraad heeft een plafondprijs die niet verder komt dan [ct]487,80, gelijk aan de geroosterde ganzen en dus [ct]92,31 lager dan wat redelijk zou zijn gezien de investering in knollen. Nu heeft niemand echter onze trouwe monnik ooit op enige redelijkheid kunnen betrappen.

Over het gebrek aan redelijkheid van onze wiskundige monnik wordt echter door veel kapiaanse handelaren dagelijks gegniffeld in de locale herbergen. Zij weten immers dat de prijzen die onze monnik aangeeft ruimschoots kunnen worden overschreden, waarbij men als stelregel heeft dat een grotere investering in productie een groter rendement oplevert bij verkoop en dat die [ct]92,31, die hij stelselmatig weigert toe te voegen aan de plafondprijs van het wildgebraad, slechts een statement is wat snoeihard wordt genegeerd en overschreden door de kapiaanse wildbraders. Niettemin kunnen de startende ondernemers onder ons verleidt worden door de cijfertjes die de perenbrandewijnzuipert ons dagelijks voorzet.

Het wildgebraad en de geroosterde ganzen hebben zoals we zien een gelijke plafondprijs, te weten [ct]487,80. In het geval van de geroosterde ganzen, die jullie eigen ome Kilo in het verleden deden kennismaken met de slachterij-industrie van ons fijne Kapi-Regnum, zou deze echter vele malen hoger kunnen zijn als we de benodigde grondstoffen eens onder de loep nemen. In tegenstelling tot de ham en het wildgebraad wordt er namelijk niet een vijfde maar een heel stuk wild gevraagd voor de productie. De kruidenbehoefte is dan weliswaar 40% lager, er worden wel drie kratjes appels, die toch al snel [ct]165,00 opleveren op de grote markt, gevraagd. De plafondprijs van geroosterde ganzen zou dan ook gemakkelijk vijf maal hoger moeten zijn met bijtelling van [ct]165,00. Dat dit echter niet het geval is in de statistieken weerhoudt een select gezelschap ganzenroosteraars er echter niet van hun quest voort te zetten en daarbij, uiteraard, en dankzij de monnik, voor ons onzichtbare resultaten te behalen. Met grote tevredenheid kunnen we echter wel allemaal aanschouwen dat zowel de ganzenroosteraars alsmede de hammers en de wildbraders consequent constructief prijzen waardoor we dagelijks de plafondprijzen mogen terugvinden in de statistieken van onze leugenachtige, onbetrouwbare en zuipende monnik.

Geroosterde ganzen zijn, op het moment van schrijven, natuurlijk wel heel slecht vertegenwoordigd qua aanbod in de statistieken. Dit heeft echter niets met de mogelijkheden te maken maar met de notencompetitie. De notencompetitie die heel Kapi-Regnum in zijn greep houdt. De notenproductie is namelijk weer een uitstekende mogelijkheid voor de kapiaanse daaldergrage ondernemers onder ons om de schatkisten weer eens extra te vullen. Het zijn tegenwoordig niet meer alleen de kleine ondernemers onder ons, maar ook de hooggenoteerde kapiaanse steden die zich, met verschillende structuren, bezighouden met de fruitteelt. We kunnen dus stellen dat deze competitie voor iedereen toegankelijk is, zij het als mededinger naar de gouden beker, zij het als schatkistvullende handelaar. De notenproductie, waaraan wij allemaal zo fanatiek meedoen, en waarbij we prijzen tot wel [ct]1.500,00 per noot zien, doet de appelproductie, die nodig is voor de ganzenroosteraars, echter tijdelijk stil staan wat het geringe aanbod van deze lekkernij in de statistieken op zich weer verklaart.

Een echte schatkistvuller is natuurlijk ook de handel in coins. De verkoop van slechts 1 coin kan een kapiaanse ondernemer al doen stijgen in rang van gezel naar handelaar met alle bijbehorende voor- en nadelen van dien. Zo zal de arbeidsproductiviteit van de werknemers aanzienlijk dalen naarmate u hoger in rang komt, funest voor beheerders van productiegebouwen met geringe omvang. Ook een duistere gedaante kan u plotseling bezoeken met verzoeken. Verzoeken die u veel kapiaanse daalders kunnen kosten en niet altijd met succes kunnen worden afgerond waardoor het voorkomt dat u uw zuur verdiende kapiaanse daalders simpelweg ziet verdampen. Ook de drang om uw daalders lukraak uit te geven aan verbouwingen en aankoop van gebouwen kan leiden tot onverhoedse aankopen waarvan men later spijt kan krijgen.

We mogen echter de voordelen van het beschikken over een ruim budget niet onderschatten. Zo kunnen zorgvuldig opgezette productielijnen flink worden uitgebreid en bestaat er de mogelijkheid om te specialiseren door aankoop van externe expertise. Al is dat laatste vaak een zeer kostbare bedoening. Zo is er onlangs een onderzoek van grote hoogte voor een bedrag van 25 miljard verkocht. Daar moet u dus dan wel heeeeel veel coins voor verkopen!

Coins geven uw stad ook de mogelijkheid om 100 in plaats van 60 gebouwen te plaatsen. Hierbij moet u in gedachten houden dat de bouw en uitbouw van uw gebouwen zich voortzet ook als deze niet langer beschikbaar zijn vanwege het wegvallen van de premiummogelijkheden. Een geringe investering in coins en het neerplempen van gebouwen om deze vervolgens flink in uitbouw te zetten kan dus een slimme zet zijn om zo, zonder directe vervolg aankopen, een flinke stad samen te stellen. U dient echter als stelregel te hanteren dat als u niet minimaal de aankoopprijs van 20 coins, wat nodig is om een premiumaccount te financieren, kunt opbrengen uit uw eigen verkoop van producten, u wellicht beter nog even kunt wachten met het doen van deze uitgave.

Door de herintreding van de vriendelijke Athos beschikken wij in Kapi-Regnum inmiddels over meerdere aanbieders van coins te weten Joeydam, Bandits Ranch en natuurlijk Loevestein. Nu is het zo dat een groter aanbod vaak leidt tot een daling in de prijs, en dat is dan ook precies wat we momenteel meemaken. De coinsprijs is in korte tijd enkele miljoenen kapiaanse daalders gedaald en schommelt nu zo rond de 46 miljoen per coin. Verwacht echter geen prijzen zoals drie jaar geleden, waarbij de coins voor een, nu schamele maar destijds flinke, prijs van [ct]150.000,00, u leest het goed, van eigenaar wisselden. De eerste premiumaccount van jullie ome Kilo kostte destijds zelfs slechts [ct]2.000.000,00. Hoewel handel in coins leuk is, is voor kleinere ondernemers voorzichtigheid geboden.

Houdt u de statistieken, de grote markt, de marktomroeper en het forum goed in de gaten voor tussentijdse marktontwikkelingen en dan neem ik voor deze week weer afscheid met een, uiteraard, altijd vriendelijke groet vanuit “De Bankzitter,”

jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo











<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>