Editie 164 | Bladzijde 2 10. apr 2011 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


10 04 2011,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je de geschiedenis van..

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Willie's pagina.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het nieuws uit de stad.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het raadsel van de week..

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord




Ome Kilo's Beursbabbels

Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo

Waarde kapiaanse handelslieden,

De handelsweek werd een beetje overschaduwd door de plotseling verdwenen gildes. De vrouwen staan niet langer aan de top en de wapenkamer van onze wapenbroeder Timlind is ook met de noorderzon verdwenen. Dit alles zou natuurlijk overkomelijk zijn ware het niet dat ook het machtige watergilde van onze leider Wim niet langer voorkomt in de lange lijst van kapiaanse gildes. De angst dat het koninklijk magazijn beheer zonder water komt te zitten is dan ook alom aanwezig en bronnenbouwers doen goede zaken.

Waar de zaken wat stroever verlopen is bij onze kapiaanse ikeacollega’s van de kastenindustrie. Hoewel er aanvankelijk redelijke resultaten werden behaald in deze mooie industrie, waarin onze lieve Leeds de scepter zwaait, daalde de prijs afgelopen donderdag tot onder de achthonderd kapiaanse daalders. Werkelijk een schande als men bekijkt wat er allemaal wordt gedaan door de constructieve kastenbouwers om de prijs, net als bij de andere meubelstukken, aan het plafond te krijgen.

Een en ander kan natuurlijk komen doordat Kapi-Regnum’s meest gewiekste handelaar, Arend uit Arend, geniet van een welverdiend weekendje weg. Zoals we allemaal weten is hij immers van alle markten thuis. Hoewel hij voornamelijk bekend staat om de enorme stroom geiten die hij kan verwerken, is hij ook een verwoed meubelinkoper en vinden wekelijks vele kasten hun weg naar deze beroemde handelsstad.

Waar we een geringe verbetering zien ten opzichte van vorige week is de zwaardenbranche, en dat, lieve Kapianertjes van ome Kilo, ondanks dat de wapenkamer van Timlind nu gesloten is. Bij het zwaardentopic op het forum, waar Eljakim uit Eljatown samen met Madouc en Magoda probeert de prijs op te krikken tot een acceptabel niveau, blijft het rustig. Het lijkt erop dat er hulp komt vanuit de stad Meubelmaker maar deze is nog niet zover dat er ook daadwerkelijk zwaarden kunnen worden geproduceerd. Rondom Amsterdam-Westerpark, waar Zeeman Rob resideert, blijft het ook nog angstvallig stil. Een duidelijke voorspelling van hoe de prijs zal verlopen is dan ook nog niet te maken.

Gelukkig zagen we de zwaardenprijs deze week langzaam stijgen tot boven de [ct]3.200,00 en schommelde de gemiddelde kwaliteit rond de dertig met een toenemend aanbod tot ruimschoots boven de honderdduizend zwaarden. We kunnen dus spreken van veel goede wil. En waar een wil is, is een weg.

De discussies op het forum in De Waag, onder toezicht van jullie ome Kilo´s grote vriend Werthood, bevatten veel tips voor de startende ondernemers onder ons. Zo konden we deze week weer eens lezen wat het nut is van grote markten in de fruitsector. Nu zijn grote markten altijd heel handig natuurlijk. Hoe groter de verkoopoppervlakte van uw locale marktgebouw is, hoe meer Kapianers geneigd zijn om langs te komen om te zien of er iets van hun gading te vinden is. En als de kwaliteit van uw producten dan ook nog eens goed is, dan is de locale bevolking meer dan bereid om flink in de buidel te tasten voor de producten die u aanbiedt.

Mocht u niet in het bezit zijn van een grote verkoopgelegenheid, dan kunt u natuurlijk ook altijd uw prijzen naar beneden brengen. Er bevinden zich immers meer dan genoeg koopjesjagers onder de kapiaanse bevolking die bereid zijn om een blokje om te lopen om een kleinere markt te bezoeken als zij daar enkele kapiaanse daalders kunnen besparen.

De bovenstaande manier van handelen zal u echter niet in dank worden afgenomen door uw collegahandelaren. Het hanteren van een lage prijs in uw locale marktgebouwen heeft namelijk effect op de statistieken van de grootste klant van de perenbrandewijn van ome Adje uit Oldenwood, onze vrijwel altijd trouwe monnik.

Alle prijzen die worden gehanteerd, in combinatie met de aangeboden hoeveelheden en de diverse kwaliteiten van alle producten worden door hem, mits hij wakker kan blijven en geen kater heeft, verwerkt tot statistieken die ons de volgende handelsdag leiden in onze mogelijkheden op de locale markten.

Staat er in de statistieken van onze perenbrandewijnliefhebber bijvoorbeeld dat de gemiddelde kwaliteit van noten zeven is met een gemiddelde prijs van [ct]95,00, en u beschikt over de mooie kwaliteit noten twaalf, dan kunt u erop rekenen dat u een prijs kan hanteren die ruim boven het gemiddelde ligt. En dat komt goed uit want bij alle producten uit de fruitplukkerij ligt de plafondprijs op [ct]100,00 en die is zo gemakkelijk te behalen. Dat heeft dan weer een gunstig effect op de statistieken van de dag erna wanneer onze middernachtelijke f5-ersnachtmerrie een nog betere prijs dan [ct]95,00, kan noteren in zijn statistieken. En als de prijs mooi hoog staat, dan weet u dat u met uw koopjes nog altijd een goede prijs kunt krijgen….

Prijst u uw producten echter onder de prijs die de monnik hanteert in zijn statistieken, dan zal de prijs van die producten de volgende dag lager zijn in de statistieken. En met het bovenstaande in gedachten weet u wat dat betekent voor de prijzen die u kunt hanteren. Het is dus altijd van het grootste belang om constructieve prijzen te hanteren.

Constructief prijzen is iets wat we duidelijk niet zagen in de kapiaanse honinghandel deze week. Zo halverwege de week stegen zowel de kwaliteit en de aangeboden hoeveelheid van honing explosief. Maar zoveel mogelijkheden als dat schiep om de stabiele honingprijs te handhaven en de werkelijke prijsmogelijkheden op de locale boerenmarkten te stimuleren, zodat honing op de locale boerenmarkten in de mooie kapiaanse steden voor nog meer kapiaanse daalders in de schatkisten van alle stadhouders zou kunnen zorgen, zo onzorgvuldig werd hiermee omgesprongen.

Ondanks alle mogelijkheden daalde de prijs van honing namelijk met bijna tien kapiaanse daalders. En dat is heel wat voor een product wat een plafondprijs van [ct]181,00 heeft. Gezien de kwaliteit die ruim boven de veertig lag, waaruit we dus kunnen concluderen dat het hier een stadhouder betreft die op de hoogte had kunnen zijn van de marktwerking, was er dan ook sprake van een bewuste dumpactie. Maar gelukkig zijn dumperts altijd snel door hun voorraad heen, zoals altijd, en herstelde de prijs zich snel op de welbekende [ct]181,00.

Deze plafondprijs werd trouwens stevig bekritiseerd door medehandelaar Meetkerke die stelde dat dat onmogelijk rendabel zou kunnen zijn gezien de prijs die de kruiden los opbrengen op de grote markt. En daar heeft hij een heel goed punt lieve Kapianertjes. Op de grote markt zien we dat kruiden met het grootste gemak voor tussen de zestig en tachtig kapiaanse daalders opbrengen. Uiteraard met enige uitschieters tot ver boven de honderd kapiaanse daalders voor kruiden met een heel goede kwaliteit. En als we zo rekenen zou een pot honing tussen de driehonderd en vierhonderd kapiaanse daalders moeten opbrengen. Als we de plafondprijs van kruiden van [ct]100,00 gebruiken, zelfs vijfhonderd.

Waarom zou u dan toch in de honingindustrie willen stappen? Behalve de schijnbaar waardeloze opbrengst loopt u immers ook nog het risico om gemeen gestoken te worden door de bijen. Welnu, de prijs die u voor uw honing kunt krijgen op uw locale boerenmarkt overstijgt ruimschoots de [ct]181,00 die onze vriend, en ome Adje’s grootste klant, hardnekkig blijft noteren in zijn statistieken. Als u bijvoorbeeld begint met het kweken en verkopen van eigen kruiden, dan kan u zelf ontdekken wanneer het nu rendabeler wordt om deze om te zetten naar honing. Beide producten worden immers verkocht op dezelfde boerenmarkt en u hoeft er dus geen ander marktgebouw voor te bouwen danwel aan te schaffen.

En, zoals men in Meetkerke heel goed weet, er kan mede worden gebrouwen van honing. Deze lekker zoete drank is een echt middeleeuws product en het is dan ook geen wonder dat de locale bevolking hiervan maar geen genoeg kan krijgen. Hoewel mede voor [ct]645,16 voorkomt in de statistieken, kan de werkelijke prijs die men kan krijgen ruim boven de [ct]1.200,00 komen. Dat is ook wel logisch als we ons realiseren dat men voor dit zalige product maar liefst tien kruiden nodig heeft die los dus al [ct]1.000,00 opbrengen.

Natuurlijk is er voor de productie van mede ook behoefte aan vaten. De vatenindustrie is overigens flink bezig met het los verkopen van hun product op de locale meubelmarkten. Dagelijks zien we een aanbod dat de miljoen flink overschrijdt en waar prijzen van tegen de vierhonderd kapiaanse daalders eerder regel dan uitzondering zijn. Op de grote markt heerst M-Westcity duidelijk wanneer het vaten betreft. Zoekt u dus vaten, dan is het verstandig een postduif die kant op te sturen. Hij zorgt voor een groot aanbod van verschillende kwaliteiten en heel betaalbare prijzen. De uitgave van ruim driehonderd daalders lijkt heel wat, maar beseft u zich goed dat u per eindproduct daarvan slechts eentiende bij de prijs voor hoeft op te tellen.

Waar u slechts een twintigste voor nodig heeft zijn boten, bij de kapiaanse visserij dus. De boten zagen we enkele weken terug, zoals u zich nog wel kunt herinneren, explosief in prijs toenemen. Dat kwam natuurlijk door het geringe aanbod. Slimme kapiaanse handelaren zijn daar handig op ingesprongen en inmiddels lijkt de botenmarkt zich te stabiliseren. Nu maar hopen dat dat bij de zwaardenhandelaren ook gebeurt.

Een goede handelsweek toegewenst en natuurlijk een altijd vriendelijke groet vanuit “De Bankzitter,”

Jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo











<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>