Inhoud
17 04 2011,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je Willie's pagina.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over de competitie
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Diana's intervieuw met...
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het raadsel van de week..
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina pagina vind je het dankwoord.
| |
Ome Kilo's Beursbabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Dag lieve Kapianertjes van ome Kilo,
De afgelopen handelsweek stond natuurlijk helemaal in het teken van de paaseieren competitie. Maar er gebeurde veel meer dan alleen de handel in eieren met de vereiste kwaliteit twee. De zwaardenhandelaren behaalden hun eerste kleine successen, de markt voor kapiaanse kasten kwam onder zware druk te staan en we zagen nog nooit eerder vertoonde resultaten op de fruitmarkten.
Deze laatste gebeurtenis is het natuurlijk waard om als eerste eens besproken te worden. Deze week zagen ze tot tweemaal aan toe dat de kapiaanse druiven, waarvan jullie eigen ome Kilo ook een groot fan is, maar dat terzijde, qua aanbod de vaten kapiaans bier, dat in de locale herbergen traditioneel rijkelijk vloeit in dermate grote hoeveelheden dat dit tot nu toe onmiskenbaar het populairste kapiaanse product was, wist te overtreffen waardoor het bier zakte tot de tweede plaats in populariteit.
Ongelooflijk! Wie had dat toch kunnen bedenken? Zeker onze eigen tante Niecke, die zoals jullie allemaal weten al sinds de dag dat onze leider Wim ons mooie Kapi-Regnum beschikbaar stelde voor ons allemaal de meest gerespecteerde bierverkoopster is van ons allemaal, niet. Jullie moeten namelijk weten dat tante Niecke in haar eigen locale markt, liefkozend tante Niecke’s Kapi-krantenshop genoemd, meer frisse pinten Jupiler verkoopt dan vele stadhouders tesamen kunnen produceren. En al helemaal wanneer jullie eigen ome Kilo op bezoek komt na een bezoekje aan de familie aan de franse kant van Kapi-Regnum.
Nu wil het toeval dat hij daar op het moment van schrijven ook is. Jullie hebben immers allemaal in de voorgaande editie van ons vrolijke weekblad kunnen lezen wat er is gebeurd met het onderkomen van jullie ome Kilo en zijn geliefde, mevrouw Kilo. Zijn boot is echter niet de enige boot die is gedaald, nee veel meer kapiaanse boten hebben deze week last gehad van dalingen. Waar we zo kort geleden nog verheugd zagen dat de kapiaanse tussenhandel in drijvende vissershutjes, boten genaamd, een explosieve stijging liet zien, zo lijkt die explosie toch een behoorlijk gat in de romp te hebben veroorzaakt. De botenprijs daalde namelijk met zo’n 12,5% tot het oude niveau van 350 kapiaanse daalders. Nog altijd niet slecht maar verre van het niveau waarop het echt lucratief wordt om zich toe te leggen op de productie en handel van boten.
Zo’n uitstapje naar de franse kant van Kapi-Regnum heeft natuurlijk, naast het gezellig samenzijn, voordelen die we op de normale locatie vaak anders zien. Zo is gevogelte hier een graag gezien product. En dan hebben we het niet alleen over vrolijk fluitende gevederde vriendjes in de bomen en de lucht, nee lieve Kapianertjes van ome Kilo, ook op het bord weten die rare franse Kapianers er een waar feest van te maken.
Ganzen en kippen zijn ontzettend populair. Met name de kippen uiteraard, die, zeker met kwaliteit acht, wat het mogelijk maakt om eieren met kwaliteit twee te produceren wat weer handig is voor de competitie, niet aan te slepen zijn. De prijsstijging van de ganzen, wat we uiteraard alleen terugzien op de grote markt aangezien ome Adje’s vaste klant voor kapiaanse perenbrandewijn nog immer structureel weigert zijn middernachtelijke plafondprijzen aan te passen, is, behalve de stijgende populariteit van kapiaanse schrijfveren, ook toe te schrijven aan de graanprijzen en de schaarste van dit product vanwege de competitie die het grootste deel van de capaciteiten van de kapiaanse veeboerderijen opslokt. Veel stadhouders hebben zich namelijk volledig gestort op de paaseitjes.
Wat ook is gestort, maar dan ingestort, is de kastenmarkt. Deze toch al veelgeplaagde markt, waarbij we, uitzonderingen daargelaten, de prijzen in de ozo belangrijke statistieken van onze vrijwel altijd trouwe monnik, slechts sporadisch boven de 900 kapiaanse daalders zagen uitkomen lijkt een nieuw dieptepunt te hebben bereikt. In De Waag zagen we klagende kastenmakers, waaronder onze eigen Sjeffie uit De stad Amsterdam, melden hoe vreselijk het was dat de prijs van kasten tot onder de 800 kapiaanse daalders was gezakt. Maar alsof dat nog niet erg genoeg was, daalde de prijs nog geen dag later tot onder de 700 kapiaanse daalders!
Het heeft er werkelijk alle schijn van dat de constructieve welwillende kastenmakers genoeg hebben van de lakse houding van de kastendumpert en deze stadhouder lekker in zijn eigen sop laten gaarkoken en hem c.q. haar opzadelen met de ellende die door deze stadhouder wordt veroorzaakt. En terecht! We zien dan ook dat deze onnozele figuur, die met zijn prutskastenprijzen de kapiaanse kastenmarkt zo verziekte, inmiddels in een vicieuze cirkel is beland. Dat wil zeggen dat de lage kastenprijzen die dit sujet hanteert alleen nog maar effect hebben op de statistieken van het product waarvan dit sujet de enige verkoper is, kapiaanse kasten. Doordat de prijsstellingen in dit domme dorp zo vreselijk laag liggen, zal onze monnik elke nacht de prijzen in zijn statistieken met betrekking tot kasten naar beneden moeten bijstellen. De verkoop van kasten wordt zo dagelijks veel moeilijker. Maar, lieve Kapianers van ome Kilo, de enige die daar last van heeft is de dumpert zelf. De welwillende kastenmakers lachen dus in hun vuistje terwijl die domme dumpert valt in het gat dat hij voor een ander heeft gegraven.
Nu wil het geval dat er op ons gezellige forum een leuke aanbieding staat voor kastenmakers die, gezien de huidige situatie op de door hun zo geliefde kastenmarkt, willen overstappen op andere kapiaanse meubels. Jullie eigen ome Kilo ziet de huidige kastenrecessie namelijk als een welkome uitdaging. Het stoelenonderzoek q50 dat de inwoners van het dorpje dat jullie allemaal zo goed kennen, “De Bankzitter,” wordt daarom ook ter ruil aangeboden tegen een vergelijkbaar kastenonderzoek. Zo kan jullie ome Kilo de uitdaging tegen de kastendumpert aangaan en kan een gelukkige stadhouder zich toeleggen op de veel stabielere kapiaanse stoelenmarkt.
Een kapiaanse markt die zich ook langzaam maar zeker lijkt te stabiliseren is de veelbesproken zwaardenmarkt. Heel langzaam zien we de prijzen van dit cerimoniele wapen stijgen van 3.200 naar de 3.300 kapiaanse daalders. Dit voornamelijk door de enorme inzet van Eljakim uit Eljatown en het voortschrijdende marktinzicht van Utopolis.
Door de locale wapenmarkten, en overigens ook andere locale markten, dagelijks te legen ontstaat er een veel betere spreiding van de kapiaanse producten. Dit voorkomt dat een enkele lading goederen met een lage prijs de markt dusdanig kan verstoren dat het weken kost om deze te compenseren en stabiliseren voordat er kan worden doorgegaan met structurele hervormingen. Zeker bij een product met een lage dekkingsgraad, zoals de kapiaanse zwaarden maar ook dons beddegoed of oorlogsrossen, kan dit essentiele verschillen maken in de fundamentele opbouw van de prijs in de langzame gang naar de plafondprijs. De haakbussenmarkt heeft er bijvoorbeeld bijna twee jaar over gedaan om, beetje bij beetje, kapiaanse daalder voor kapiaanse daalder, de plafondprijs te bereiken. De zwaardenhandelaren zijn, mede dankzij de inzet van Eljakim en Utopolis in De Waag, op de goede weg.
Tot slot wil ik mij even excuseren dat deze editie van “De beursbabbels” iets korter is dan jullie van mij gewend zijn. Dat heeft verschillende redenen. Ten eerste werkt men hier, aan de franse kant van ons mooie Kapi-Regnum, niet met qwerty-schrijfveren, zoals wij gewend zijn, maar met azerty-schrijfveren wat het schrijven aanzienlijk bemoeilijkt. Eventuele schrijffouten schrijf ik dan ook bij voorbaad aan deze toe. Daarnaast is jullie ome Kilo altijd bijzonder gericht op locale gebruiken. Dat betekent, lieve Kapianertjes, dat hij in dit geval terugvalt op een manier van schrijven die we kennen als “de franse slag.” In meer geciviliseerde gebieden, zoals in ons mooie Kapi-Regnum, wordt dit ook wel omschreven als het “er met de pet naar gooien.”
Gelukkig heeft de duistere gedaante, die dus stiekem de kapiaanse verzekeringsboer blijkt te zijn, beloofd dat jullie ome Kilo samen met zijn lief, mevrouw Kilo, volgende week weer kunnen vertoeven op een schitterende locatie op het water. We kijken er erg naar uit!
Als allerlaatste wil ik graag iedereen bedanken voor het medeleven dat jullie hebben getoond bij de leefsituatie van jullie eigen ome Kilo en de hulp die werd aangeboden. De postduiven met berichten vol medeleven cirkelden in grote getale om de duiventil van “De Bankzitter,” wachtende op permissie om te landen en een lange rij bodes stond voor de poorten van het dorpje waar jullie ome Kilo normaal gesproken resideert, “De Bankzitter,” met karrenvrachten vol hulpgoederen. Heerlijke Blubbelham, kasten uit Leeds, bier uit Niecke, restantjes perenbrandewijn uit Oldenwood (de monnik had het meeste opgezopen,) gotische ontspanning, onaangeroerd door Frank de Vinger, uit Aapje0801, schoenen uit Robstown, zwaarden uit Eljatown en een compleet nieuw onderkomen uit Den Brouwer, het voormalige Rimmington. Heel erg bedankt allemaal! Maar, lieve Kapianertjes, waar jullie jullie eigen ome Kilo natuurlijk echt heel blij mee maken, dat is natuurlijk constructieve prijzen hanteren op jullie locale markten.
De statistieken van de komende handelsweek zullen we dan ook weer in de gaten houden, vol vertrouwen dat jullie allemaal constructief handelen!
Een altijd vriendelijke groet vanuit “De Bankzitter,”
Jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo
|
|
|