Inhoud
24 04 2011,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je "wist je dat.." en het recept van de week.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Willie's pagina.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Diana's intervieuw met..
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het raadsel van de week..
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina pagina vind je straffe verhalen
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je alles over de competitie
- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord
| |
Ome Kilo's Beursbabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Dag lieve Kapianertjes van ome Kilo,
Wat hebben we weer een drukke handelsweek achter de rug. Op het moment van schrijven gaat de paaseitjescompetitie de laatste fase in en tjongejongejonge wat hebben we een grote variatie aan prijzen voorbij zien komen in de afgelopen week. De prijzen die werden gevraagd varieerden van een ruime [ct]3.500,00 tot een zeer acceptabele [ct]1.200,00. Voldoende gelegenheid dus voor de stadhouders van minder grote steden onder ons om ook een oorkonde te kunnen bemachtigen. Een waardevolle aanvulling op het status dat wij allemaal zo graag zien in de erezalen van onze steden en dorpjes.
Onze vrienden van de kastenverkopers hadden het aanzienlijk moeilijker deze week dan de voorgaande weken. De totale verkoopstop op kasten vanuit de samenwerkende meubelsteden leidt tot prijzen waarbij de boekhouders van het dorpje dat jullie zo goed kennen, “De Bankzitter,” zich hoofdschuddend afvragen of er inmiddels geen kapiaanse daalders verlies worden geleden door diegenen die zich nog altijd op dit kapiaanse meubelstuk toeleggen. Op zaterdag stond de prijs nog maar nipt boven de vijfhonderd kapiaanse daalders. En dat, lieve Kapianertjes, met een aanbod van bijna zevenentachtigduizend stuks met een gemiddelde kwaliteit van bijna twintig. Van zulke kasten zouden we toch meer mogen verwachten.
Kapi-Regnum’s meest gewiekste handelaar, Arend uit Arend, betaalt bijvoorbeeld al met liefde [ct]690,00 voor deze meubels. Zo’n [ct]190,00 meer dan wat de kapiaanse kasten momenteel dus in de locale verkoop opbrengen. De domme handelaren die zich momenteel dus nog toeleggen op de verkoop van kasten hebben dus alleen al op zaterdag zeventachtigduizend maal honderdnegentig kapiaanse daalders laten schieten. Een bedrag van [ct]16.530.000,00! Maar goed, onze kastenvrinden wisten inmiddels al dat stadhouders die nu nog kasten verkopen nou niet bepaald begaafd zijn met een groot economisch inzicht. We zouden ons echter wel kunnen afvragen of zij zelf ook merken dat hun prijsstelling een negatieve invloed heeft op de bedragen die onze vrijwel altijd trouwe monnik dagelijks voor ons noteert in zijn statistieken.
Een markt die even met een dipje te maken kreeg maar zich gelukkig snel weer wist te herstellen was de schoenenmarkt. In het begin van de week leegde een kapiaanse stadhouder zijn locale kledingmarkten van een flinke hoeveelheid schoenen met de mooie gemiddelde kwaliteit van 36, zo’n 8 boven de kwaliteit die we over het algemeen tegenkomen. Dat lijkt natuurlijk schitterend, waren het niet dat deze schoenen aanzienlijk lager geprijsd waren dan het gebruikelijke gemiddelde van [ct]677,97, eveneens de plafondprijs van de schoenen.
Gezien de hoeveelheid en de kwaliteit van deze schoenen kunnen we met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid vaststellen dat we hier te maken hadden met een ervaren stadhouder die dus heel goed op de hoogte was van de gevolgen van zijn absurde manier van handelen. De gevolgen, een daling in de prijzen in de statistieken met als resultaat minder goede verkoopmogelijkheden voor alle schoenenreuzen, werden door de toegewijde en constructieve kapiaanse stadhouders echter snel gecompenseerd door even een stapje harder te lopen waardoor de schoenen net iets sneller sleten wat de gehele schoenenbranche weer een positieve draai gaf. Het duurde dan ook niet lang of de schoenenprijs was hersteld tot de fijne [ct]677,97.
Doordat de paaseierencompetitie natuurlijk een flinke druk legt op de capaciteiten van de kapiaanse boerderijen vanwege de grote hoeveelheden graan die nodig zijn om alle kippen en eitjes op tijd gereed te maken, zou men verwachten dat dit product stevig in prijs zou toenemen. Vanuit Manhatan bereikte jullie ome Kilo het verontrustende bericht echter dat de graanprijs dalende lijkt. Niet zozeer in de statistieken overigens, waar de plafondprijs gehandhaafd blijft, maar meer in de onderhandse verkoop.
Graan kan op de locale levensmiddelenmarkt zijn weg naar de kapiaanse consument vinden of via de grote markt worden verhandeld aan andere stadhouders die de mogelijkheden van graan maar al te graag uitbuiten. Graan heeft immers vele mogelijkheden in ons mooie Kapi-Regnum.
Lang geleden, toen tante Niecke nog [ct]60,00 betaalde voor bier met kwaliteit nul, de Houthakker respect toonde aan eenieder op het forum, Ced nog thuis was, geiten [ct]80,00 opbrachten op de grote markt en Wim, onze leider, voor het eerst Kapi-Regnum uitspeelde, inclusief het geheime level, betaalde de fijne stad Abzonx [ct]20,00 voor graan met kwaliteit nul en een extra daalder voor elke extra kwaliteitspunt. Een prachtige prijs destijds. Doordat Abzonx destijds al de meerwaarde van de doorproductie doorhad, kon hij zich, ondanks dat veel stadhouders veel kapiaanse daalders aan hem verdienden vanwege het graan, tot een van de rijkste stadhouders van dat moment rekenen.
Helaas heeft de stadhouder van Abzonx de poorten achter zich gesloten, maar de graanhandel is uiteraard voort blijven gaan. Lang werd zelfs gedacht dat graan, ondanks alle eenvoud, mogelijk voor de grootste winsten zou kunnen zorgen vanwege de snelle productiecapaciteiten in combinatie met de snelle verkoopmogelijkheden. En met de mooie plafondprijs van [ct]133,33 zijn zowel de absolute winstmarges alsook de procentuele- zeer interessant te noemen.
Door graan echter door te verwerken naar bijvoorbeeld kippen, die er in ons mooie Kapi-Regnum toch echt eerder waren dan de eieren, bier, ganzen en wat al niet meer, kan men producten maken die uiteindelijk leiden tot een hogere omzet en een hogere nettowinst dan alleen de productie en verkoop van graan. Ook als u gebouwenplaatsen moet gebruiken voor gebouwen die niet direct bijdragen aan de winsten, zoals ijzerwerkplaatsen en houtmolens en deze dus niet meer kunt gebruiken voor de productie van graan.
Door zoveel mogelijk zelf te maken, en dus zo min mogelijk in te kopen, kunt u eveneens de kwaliteit van het eindproduct beter controleren en bent u niet afhankelijk van eventuele opkopers dan wel leveranciers. Deze personen kunnen immers, net als Abzonx, besluiten om de poorten te sluiten en dan komt u mooi of zonder producten te zitten danwel met uitpuilende magazijnen.
Jullie eigen ome Kilo kocht vroeger zijn vaten voor het bier in bij zijn grote vriend Ganzzzzzie uit Ganzenstad en de boten voor de visserij bij GWS van Limbon. Beide steden hebben inmiddels echter net als Abzonx de poorten gesloten en dat heeft jullie ome Kilo veel kopzorgen bezorgd om op tijd zijn ijzerwaren zelf op orde te kunnen krijgen om de producties niet in gevaar te laten komen. Gelukkig is dit allemaal redelijk soepeltjes verlopen maar na het afzwaaien van zijn tweede leverancier werd er in “De Bankzitter” unaniem besloten om een stad te bouwen die geheel zelfstandig zou kunnen functioneren. Dus geen leveranciers meer en geen andere afnemers dan de afnemers op de locale markten.
Zo werkt het ook in de graanmarkt. Hoewel er nog altijd veel vraag is naar graan van verschillende kwaliteiten, waarbij de verkoopprijzen de plafondprijs vaak ruimschoots overschrijden, kan het beter danwel op de locale markten, waar de plafondprijs soms wel wordt verdubbeld, worden verkocht, danwel worden doorverwerkt. Doorverwerken tot een ander eindproduct is de lucratievere optie. Kiest men echter toch voor de onderhandse verkoop, dan is men afhankelijk van de grillen van de markt op dat moment.
Het opzetten van een goede productielijn in nog niet eenvoudig. Het vereist enig rekenwerk. Het resultaat is echter dat u uw gebouwenplaatsen optimaal kunt benutten. Wilt u bijvoorbeeld bier maken, dan moet u berekenen hoeveel graan u daarvoor nodig heeft. Dat kan door de productiecapaciteit van de brouwerij te vergelijken met de productiecapaciteit van de boerderij. Het is verstandig om dit te doen met gebouwen van dezelfde omvang. Uiteindelijk, na heel lang aanwezig te zijn in ons mooie Kapi-Regnum en veel uit te bouwen, zullen de gebouwen immers allemaal dezelfde omvang bereiken, de maximale omvang van 32.767 vierkante meter.
U zult zien dat een brouwerij van 100 vierkante meter dezelfde productiesnelheid van bier heeft als een boerderij van 100 vierkante meter graan kan maken. Het is dus aan te bevelen om per brouwerij ook een boerderij te plaatsen en deze allemaal dezelfde omvang te laten hebben. De vatenproductie berekenen laat ik dan weer aan u over.
Bij weverijen is dit al iets complexer. Stel dat u schoenen wilt gaan maken, dan heeft u al meerdere weverijen nodig. Een weverij zal immers al nodig zijn voor uw leer. Vervolgens kijkt u hoeveel schoenen u daarvan kunt maken en deelt dat door de dagproductie van schoenen van 1 weverij. Het getal dat daar uitkomt is het aantal weverijen dat u naast uw leerweverij nodig heeft om al het leer te verwerken. En dan zijn er nog de benodigde geiten nodig. Geiten zoals die waarvan jullie eigen ome Kilo een veiling met zeer aantrekkelijke prijzen heeft op het forum. In principe is 1 veeboerderij voldoende om in uw geiten voor 1 weverij te voorzien. En dan nog knollen.
Kortom, hoe eenvoudig Kapi-Regnum ook lijkt te zijn, door de enorme hoeveelheid mogelijkheden en verwarrende berichten van onze trouwe monnik voor de leken, komt er heel veel meer bij kijken bij het vullen van uw schatkisten dan simpelweg produceren en verkopen. Tenminste… Als u dat effectief wil doen.
Volgende week kijken we weer verder hoe de verschillende markten en prijzen zich ontwikkelen. Tot dan, blijf constructief prijzen, aarzel niet om om hulp te vragen bij mede-Kapianers, gildeleden of natuurlijk jullie eigen ome Kilo uit “De Bankzitter,” en…. Een altijd vriendelijke groet vanuit “De Bankzitter,”
Jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo
|
|
|