Editie 166 | Bladzijde 7 24. apr 2011 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


24 04 2011,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je "wist je dat.." en het recept van de week.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Willie's pagina.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het raadsel van de week..

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina pagina vind je straffe verhalen

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je alles over de competitie

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord


Straffe verhalen

Wat gebeurde er met Pasen.

Hier zal ik jullie vertellen over hetgeen ik op eerste Paasdag heb mogen meemaken. Ik was in het dorpje Luegde, gelegen aan het riviertje de Emmer. Het dorp ligt in het voormalige vorstendom Lippe. En Lippe kan weer in verbinding worden gebracht met ons koninklijk huis. Hier wordt een eeuwenoude traditie nog steeds onderhouden, namelijk de Osterraederlauf.

Het begint al ‘s middags. Jonge mannen trekken dan met zeer grote karren, getrokken door stevige koudbloedpaarden, door het dorp. Ze vervoeren zes enorme wielen, die al een paar weken in de rivier hebben gelegen, zodat het hout water op kon nemen. Deze wielen bestaan uit eikenhout met zware ijzeren nagels. Ze zijn manshoog, ongeveer 30 centimeter breed en hebben 4 spaken.

De wielen worden in een soort processie naar de Paasberg gebracht. Achter de wagen met de wielen rijdt een wagen, beladen met lang roggenstro. Ik heb me laten vertellen, dat dit stro speciaal wordt aangebouwd voor deze gelegenheid. Nu wordt het druk boven op de berg. De mannen stoppen en binden het stro tussen de spaken. Dit moet heel precies gebeuren volgens een eeuwenoude traditie.

Zodra het donker is, wordt het grote kruis ontstoken, welk boven op de Paasberg staat. De bevolking stroomt naar de rivieroever en wacht op wat er te gebeuren staat. Plotseling horen we een saluutschot uit een middeleeuws kanon. Het stro in een van de grote wielen wordt aangestoken en als het goed brand, duwen de mannen met lange staken het wiel van de berg af. Brandend rollen na elkaar alle zes wielen naar de rivieroever en lijken daarbij sterk op de zon, die even van de hemel naar beneden is gekomen. Sommige wielen springen op hun weg in het dal enkele meters hoog. Ik kan u berichten, het is een erg spectaculair schouwspel. Maar wat is de betekenis van deze eeuwenoude traditie?

Hoe deze traditie eigenlijk is ontstaan, weet men niet zo precies, maar men vermoed, dat rond de jaartelling op die manier de eigenlijk goddeloze Germanen probeerden een misschien toch wel aanwezige onzichtbare god hiermee te verleiden om ervoor te zorgen, dat de oogst succesvol wordt. De wielen symboliseren de zon en het vuur zal de duisternis overwinnen, zoals nu de dagen langer worden en het duistere jaargetijde van de winter nu eindelijk voorbij is. Als alle wielen op de juiste manier in het dal zijn aangekomen, zo zal ook de oogst goed uitvallen.

Ik kan u aanraden, een keer een bezoek te brengen aan het mooie Luegde op eerste Paasdag. U zult dit spectaculum niet zo snel vergeten. Voor inlichtingen, mag u altijd contact met mij opnemen.

Wil14 van Lijnden





<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>