Inhoud
22 05 2011,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de competitie.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het leven in de middeleeuwen.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Willie's pagina.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Diana's intervieuw met..
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het raadsel van de week.
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het dankwoord.
| |
Ome Kilo's Beursbabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Waarde kapiaanse handelslieden,
we hebben weer een vreselijk drukke handelsweek achter de rug. Deze stond natuurlijk volop in het teken van de competitie waarin we allemaal de varkens met kwaliteit nul aan de koning sturen. Het zal u dan ook niet verbazen dat deze dieren, in een ver verleden zwijntjes genaamd voor de harde kern Kapianers onder ons, flink aan de prijs waren. Er werd gemiddeld zo'n [ct]4.000,00 voor betaald, een prijs waarvoor normaal gesproken bans voor worden uitgedeeld in plaats van medailles en oorkondes.
Inherent aan de stijgende prijzen van de varkens stegen ook de knollen in prijs. Al vielen hier de winsten enigszins tegen. Dat komt natuurlijk door de enorm hoge productiesnelheid van knollen in de kapiaanse boerderijen waardoor de grote markt al snel overspoeld wordt met deze wortels. Toch stegen de knollen zo'n 33% in prijs en kostten deze week rond de [ct]20,00.
Denken we aan varkens, dan denken we aan ham. En wie zit daar vuistdiep in? Natuurlijk, onze eigen Frank de Vinger uit Aapje. Jullie ome Kilo kan zich nog goed herinneren dat Frankieboy zich met knollen helemaal rijk rekende tijdens een eerdere competitie. Manmanman, wat waren dat tijden zeg! Inmiddels is onze eigen Don Juan dan ook een rijk man. Niet alleen door de knollenhandel, vooral door de hamverkoop. Uit betrouwbare bron heeft jullie ome Kilo echter vernomen dat De Vinger uit A-dorp zich niet kandidaat zal stellen voor een medaille.
Opperhammer, en immo-makelaar van het beroemde gilde het AKG, Malinwa25 doet dat duidelijk wel. Bijna negen miljoen hammen heeft hij op het moment van schrijven reeds ingestuurd. En als we dat even omrekenen naar handelswaarde, dan zien we dat dat neerkomt op een investering van zo'n [ct]34.200.000.000,00. Een fors bedrag dat we lang niet allemaal in de schatkist hebben zitten. Gelukkig zullen heel wat van deze varkentjes uit de eigen veeboerderijen komen en ook zullen de mede-gildeleden van de altijd goedlachse Malinwa25 hun varkentjes aan zeer aantrekkelijke prijzen sturen om hun goede vriend bij te staan in de strijd om de gouden medaille.
Een stadhouder die zich in korte tijd bijzonder snel heeft ontwikkeld met betrekking tot marktkennis en economische betrekkingen is de stadhouder Slippie uit Ondergoed. Hij en jullie ome Kilo hebben enkele overeenkomsten. Zo maakt deze ondernemende stadhouder zich nogal druk over de banken. En jullie ome Kilo zit daar dan weer bovenop. Banken kunnen, zoals jullie allemaal natuurlijk weten, niet worden verkocht op de locale meubelmarkten. Banken kunnen uitsluitend worden gebruikt om te dienen als leveringen aan speciale gebouwen. Hiermee kunt u relatief eenvoudig statuspunten verdienen voor uw stad.
De prijs van banken kunnen we dus ook niet terugvinden in de statistieken van onze vrijwel altijd trouwe monnik. Deze zuiplap noteert immers alleen de gemiddelde prijzen en gemiddelde kwaliteiten van de goederen die wel op de locale markten kunnen worden verkocht aan de inwoners van ons mooie Kapi-Regnum. De enige manier waarop wij de bankenprijs dus kunnen monitoren is via het aanbod op de grote markt.
Het aanbod aldaar varieert nogal sterk in prijs. De duurste banken komen uit, hoe kan het ook anders, de stad Wassenaer. Deze worden voor [ct]11.111,00 aangeboden aan eenieder die interesse heeft. De goedkoopste banken komen uit Juulke en zijn al voor [ct]990,00 te verkrijgen. Zij het in zeer kleine hoeveelheden.
Als we kijken hoe banken zijn samengesteld, dan komen we al snel tot de conclusie dat die heel dure banken wellicht overdreven geprijsd zijn terwijl die goedkoopste banken eigenlijk weggevertjes zijn. Qua kwaliteit zijn ze in ieder geval gelijk want dat maakt bij de speciale gebouwen helemaal niets uit. De samenstelling van banken is vier blokken hout, een werktuig, een klein beetje ijzer en twee vellen leer. Dan nemen we voor het gemak maar eens even de losse verkoopprijzen; [ct]96,00 voor het hout, [ct]12,00 voor het werktuig, [ct]25,00 voor het ijzer en [ct]1.200,00 voor het leer. Dat komt op een totaal van [ct]1.333,00. Dit is dus wat een bank moet opbrengen om de losse verkoop van de benodigdheden niet interessanter te maken.
Dat hoeft dus geen enkel probleem te zijn. Onze eigen Tommy uit Kailua, waar jullie eigen ome Kilo ook al heel wat goederen naartoe heeft laten transporteren, biedt immers vele malen meer dan die [ct]1.333,00. De banken dienen dan echter wel kwaliteit nul te hebben, maar omdat dat ook scheelt in de productiekosten hoeft dat geen probleem te vormen.
Wilt u zich dus toeleggen op de bankenhandel, dat is het verstandig u niet enkel en alleen op de grote markt te richten als afzetplaats, al kunt u daar natuurlijk altijd een paar banken aanbieden als aas om potentiele klanten te werven. Verstandiger is het om van te voren een afzetmarkt te bekijken. Dat kan heel gemakkelijk. U gaat gewoon naar ons leuke en gezellige forum en zoek onder het kopje "Producten gezocht" naar stadhouders die interesse hebben in de producten die u gaat maken. Even een duifje en -hop- u heeft een handelsrelatie.
Inmiddels blijven we ons hier in het dorpje dat jullie allemaal zo goed kennen, "De Bankzitter," nog altijd verbazen over de fruithandel. Vele fruitsoorten op de grote markt benaderen de prijs in de statistieken van onze monnik, die het met name op de gegiste peren van ome Adje uit Oldenwood, heeft voorzien. Minimumprijzen van [ct]70,00, ongeacht het soort fruit, zijn eerder regel dan uitzondering. De druiven, waarvan jullie ome Kilo zoals jullie waarschijnlijk wel weten ook een grote fan is, waren deze week op de grote markt niet onder de [ct]165,00 beschikbaar op een gegeven moment.
Een en ander zou niet zo verwonderlijk zijn als de prijs in de statistieken van onze monnik het tempo van stijging zou kunnen bijhouden. Niets is echter minder waar. Natuurlijk zien we wel fruitsoorten op de plafondprijs van [ct]100,00 staan. De kersen doen dit regelmatig maar ook de appeltjes, samen met de geiten het product wat op startende kapiaanse ondernemers een aantrekkingskracht heeft van blauw licht op een vlieg, wisten deze week de plafondprijs te raken. Helaas blijft dit vaak beperkt tot een dag.
Het is startende kapiaanse ondernemers dan ook aan te raden om de bekende vis-methode te gebruiken. Hierbij zet men een klein deel van de voorraad die men wil verkopen op de grote markt en contacteert de opkopende partij om zo de rest van de partij te kunnen verkopen zonder eerst de belachelijk hoge marktcommissie te betalen.
Bijvoorbeeld; In "De Bankzitter" heeft men 4.000 boten q4 die men wil verkopen maar we hebben geen opkoper. De botenboer besluit 100 boten aan te bieden op de grote markt aan een prijs van [ct]400,00. Hierover wordt [ct]40,00 marktcommissie betaald per boot. Na verloop van tijd koopt de beroemde visstad Neophema de boten van de grote markt en de botenboer uit "De Bankzitter" krijgt hierover bericht van de marktmeester. Omdat deze laatstgenoemde nog 3.900 boten q4 beschikbaar heeft contacteert hij direct de stadhouder van Neophema. Omdat Neophema ook wel weet dat er marktcommissie is betaald en er dus wel wat van de prijs afkan besluiten de botenboer uit "De Bankzitter" en de stadhouder van Neophema de nietbetaalde marktcommissie te verdelen. 5% Voor Neophema en 5% voor de botenboer uit "De Bankzitter." De rest van de boten wordt zo voor [ct]380,00 verstuurd aan de stadhouder van Neophema.
Deze methode kan natuurlijk worden toegepast met alle producten. Boten, druiven, knollen, geiten, wat u maar wilt. Ook een berichtje op het forum kan al snel leiden tot een goede handelsrelatie. Eenmalig of vast, dat kunt u onder elkaar overeenkomen. Zo wist de stadhouder van de stad Happiness deze week enkele koopjes vanuit "De Bankzitter" weg te kapen voordat Kapi-Regnum's meest gewiekste handelaar Arend ermee aan de haal ging. Houdt dus ook het forum goed in de gaten!
Ons mooie Kapi-Regnum biedt namelijk enorm veel handelsmogelijkheden, veel meer dan wat het in eerste instantie lijkt. Kom dus ook eens kijken op het forum, en stel uw vragen. En bedenk daar altijd goed bij dat ook de grootste en meest ervaren kapiaanse stadhouders zijn begonnen met [ct]680.000,00 en nul kennis. Geen enkele vraag is dus raar, we hebben allemaal eens met dezelfde twijfel te maken gehad. Maar, als startende ondernemer heeft u nu het geluk dat vrijwel elke grote stad beschikt over adviseurs die u graag helpen met het ontwikkelen van uw dorp of stad.
Tot volgende handelsweek en een altijd vriendelijke groet vanuit "De Banzitter,"
Uw kiloknallert
|
|
|