Editie 171 | Bladzijde 9 29. mei 2011 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


29 05 2011,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je het leven in de middeleeuwen

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Taunustown schrijft

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je Willie's pagina.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het nieuws uit de stad.

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 9
Op de negende paginavind je de beursbabbels van ome Kilo.

- Bladzijde 10
Op de tiende pagina vind je het dankwoord




Ome Kilo's Beursbabbels

Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo

Gegroet lieve Kapianertjes van ome Kilo,

wat een drukke handelsweek hebben we weer achter de rug! Er mag dan geen competitie aan de gang zijn op het moment van schrijven, er werden genoeg transacties ter waarde van vele kapiaanse daalders gedaan. Met name de netten lieten interessante ontwikkelingen zien.

Zoals de wat meer ervaren stadhouders onder jullie nog wel weten, bekeken jullie ome Kilo en alle kapiaanse lezertjes vroeger vooral de producten die we op de locale markten kunnen verkopen om zo gezamelijk de plafondprijzen, de hoogste prijzen die onze fijne middernachtelijke monnik in zijn belangrijke statistieken wil noteren, te bereiken. Inmiddels bekijken we voornamelijk de prijzen van producten op de grote markt, vandaar ook de ondertitel "een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo."

Nu het door onze leider WIM uitgevonden Kapi-Regnum al bijna vier jaar bestaat, waarbij Hij overigens nog steeds de enige is de het geheime level heeft uitgespeeld, ondanks het recente vorstenstatus van Kapi-Regnum's enige ambtenaar, Loevestein, zijn inmiddels alle plafondprijzen van de diverse producten die ons mooie Kapi-Regnum rijk is wel bekend. De interessante ontwikkelingen vinden dan ook voornamelijk plaats op de grote markt, de plek waar eenieder zijn of haar producten kan aanbieden.

Dat we, de accountants van "De Bankzitter" in samenwerking met de stadhouder van het dorpje dat we allemaal zo goed kennen, "De Bankzitter," jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo, onze aandacht naar dit medium hebben verlegt, dat is natuurlijk omdat we allemaal, de meer ervaren stadhouders evenveel alsook de startende ondernemers onder ons, daar een behoorlijk deel van de inhoud van onze schatkist aan verdienen.

Op de grote markt doet namelijk vrijwel iedere handelaar op ons mooie Kapi-Regnum zijn eerste stapjes in de leuke handelswereld. Onze eigen Frank de Vinger, u kent hem uit het mooie gilde De Verenigde Gilde, en natuurlijk van zijn heerlijke hammetjes en schitterende veroveringen op het gothische front, rekende zich al eens rijk met het tussenproduct knollen, vroeger wortels genaamd, en kan zich inmiddels tot een rijke kapiaanse speler rekenen.

Nu zijn de wortelen, de knollen voor de huidige Kapi-Regnumgeneratie, vaker een product waar veel kapiaanse ondernemers zich rijk op rekenen. Zo hebben we onder ons zelfs koning knol die zijn inkomsten voornamelijk lijkt te behalen uit de inkomsten uit de knollenverkoop. We weten inmiddels natuurlijk allemaal dat grondstoffen aanbieden een prima bron van inkomsten kan zijn voor de kapiaanse grondstoffenhandelaren, waarbij we vaak toch ook moeten constateren dat er een maximale prijs is die het publiek op de grote markt bereid is te betalen.

Dat wil zeggen, sommige bezoekers van de grote markt zijn bereid prijzen tot wel [ct]600.000,00 voor een blok hout te betalen. Het betreft hier echter vaak stadhouders die eveneens een andere stad beheren maar dit zijn vergeten te melden bij onze eigen multihunter, de lieve Leigh uit Leeds, en tevens onderling met elkaar handelen. Een zonde waaraan al heel wat stadhouders een permanente ban hebben kunnen verdienen.

Geduld is echter een schone zaak. De welbekende uitbouwen kosten immers vaak meerdere dagen aan geduld, ook de onderzoeken kosten telkenmale meer minuten totdat de duur zelfs meerdere dagen is. De maximale uitbouw van een ijzerwerkplaats kost zelfs meer dan een jaar in totaal! Er is echter heel erg veel geld te verdienen in een dergelijk gebouw. Ijzerwaren zijn namelijk zeer gewild. De prijs van dergelijke producten ligt dan ook hoog terwijl de productiekosten redelijk laag liggen.

Boten, het favoriete product van jullie eigen ome Kilo uit de fabrikant, de ijzerwerkplaats voor de meesten, leveren inmiddels veel kapiaanse daalders op. Maar ook is er een enorm tekort aan ijzer en ijzerwaren met een goede kwaliteit. En ook aan ijzerwaren met een beperkte kwaliteit trouwens. De markt met kwaliteit nul producten is nog immer groeiende, zo weten we inmiddels uit de groeiende aanvragen die we kunnen lezen op ons kapiaanse forum onder "producten gezocht."

De producten uit de ijzerwerkplaats, een gebouw dat de oudere kapiaanse stadhouders wellicht nog kennen als fabrikant, uit de tijd dat knollen nog wortels waren en ook pekelvlees beter bekend was onder de naam droogvlees, is eveneens hofleverancier van producten die veelvuldig gebruikt worden in vervolgindustrieen waaronder de meubelindustrie, de kledingmarkt maar zeker ook de visserij.

Zo kwam een bekende stadhoudster uit de visserij deze week bij jullie eigen ome Kilo op de thee om haar problemen met de visserij op te lossen met kwaliteitsproducten uit de fabrikant, ja, jullie ome Kilo blijft een klassieke stadhouder, van het dorpje dat jullie zo goed kennen, "De Bankzitter." Maar ook bekende meubelmakers, diezelfden die we terugvinden in het koninklijk kwaliteitsinstituut met hun schitterende handelswaar, zijn al meerdere malen voor advies, en natuurlijk gezelligheid, langs geweest is de herbergen in "De Bankzitter" om tesamen met jullie eigen ome Kilo de waarde van producten en de diverse mogelijkheden tot inkoop, verkoop en onderhandse handel te kunnen bespreken. Iets wat jullie ome Kilo altijd graag doet, een goed gesprek levert immers beide partijen vaak waardevolle informatie op.

In de visserij vormen de werktuigen een zeer belangrijk onderdeel van de productie. De boten vereisen immers reeds twee werktuigen per stuk maar ook de netten doen een beroep op de werktuigen en daarmee de productiecapaciteit van de fabrikant, of eigenlijk dus de ijzerwerkplaats. Er is dan ook op de grote markt een enorm gebrek aan kwaliteitsproducten, en dan met name ijzer en werktuigen.

De netten waren dan deze week ook producten die vrijwel verdwenen qua aanbod. De prijs voor de meest eenvoudige versie steeg dan ook tot [ct]400,00 voor de meest eenvoudige versie. Deze kost over het algemeen ongeveer grofweg [ct]25,00 om te maken maar levert dus al snel [ct]375,00 meer op dan de kostprijs. En dan met een productiesnelheid die gelijk staat aan de vissnelheid terwijl men slechts een tiende van deze snelheid behoeft wat een buitengewoon interessante ondrhandse doorverkoop situatie creeert met betrekking tot de nettenindustrie.

Vanuit de bond van wevers, van waaruit men voornamelijk doeken en schoenen promoot, kwamen slechts lovende geluiden. Dit had echter weinig met het slinkende aanbod van werktuigen, een essentieel onderdeel in deze industrie, op de grote markt te maken, des te meer met de terugkeer van onze favoriete kwaliteit nul inkoper Tommy uit Kailua. Ineens stegen de gangbare prijzen voor de weverijproducten tot wel 37% waardoor men zelfs met ingekocht hout en werktuigen, waar we het al eerder over hebben gehad, met kwaliteit nul, die ongelimiteerd beschikbaar zijn vanuit het koninklijk magazijn beheer, buitengewoon interessante marges kon behalen op redelijk eenvoudige producten. Iets waar een nieuwe stadhouder onder ons, Potugal, wel interesse in heeft. Deze is daar dan ook direct in gesprongen. Een verstandig besluit.

Bij de wapenhandelaren valt er overigens ook weinig te klagen. Dat wil zeggen, natuurlijk zien zij hun prijzen nog niet zo stabiel aan het plafond hangen als, bijvoorbeeld de voedselverkopers in on s mooie Kapi-Regnum, er valt nog altijd een goed belegde boterham te verdienen in deze markt. Al draaien we daarmee wellicht meer de boerenmarkt kant op alwaar de Kapianers hun brood inslaan terwijl we het hier meer over onder andere de geroosterde ganzen, het wildgebraad en de altijd interessante ham hebben.

Of eigenlijk hebben we het over de wapenmarkt, als afsluiter van deze handelsweek. Zoals jullie inmiddels wel gewend zijn van jullie eigen ome Kilo omdat zijn hart nu eenmaal nog ligt bij de haakbussen. Een product dat in "De Bankzitter" inmiddels door omstandigheden is vervangen door schoenen maar nog altijd kan rekenen op een grote interesse vanuit "De Bankzitter'' vanwege de historische betekenis. Wist u bijvoorbeeld dat de heren getekend door monsieur Rembrandt van Rijn op het schilderij "De Nachtwacht," het pronkstuk van het Rijksmuseum te Amsterdam, de thuishaven van jullie ome Kilo, een beeld is van de voormalige musketiers, de beoefenaars van de kunst in het gebruik van de haakbussen? Afijn, dat is een ander verhaal. We zullen deze babbels over de beurs afronden met een korte samenvatting die onze kunstenaar goed zou doen; het gaat goed met de wapenmarkt.

Een altijd vriendelijke groet vanuit "De Bankzitter,"

jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo











<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>