Editie 173 | Bladzijde 6 12. juni 2011 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


12 06 2011,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je Taunustown schrijft.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je alles over de competitie..

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Willie's pagina.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je Floralis stel aan uw voor:

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het raadsel van de week..

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het nieuws uit de stad.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord.


Floralis stel aan uw voor:

Jean Froissart,

Was (Valenciennes, ca. 1337 - Chimay, ca. 1405) een belangrijke laatmiddeleeuwse, Franstalige kroniekschrijver uit de Zuidelijke Nederlanden. Eeuwenlang was zijn meesterwerk, de Kronieken van Froissart een belangrijke bron voor de geschiedschrijving over de Honderdjarige Oorlog en de feodaliteit en wordt het beschouwd als uitdrukking van de heropleving van de riddertijd. Het werk beschrijft de jaren 1322 tot 1400.

Over het leven van Froissart zelf is weinig bekend. Froissart was afkomstig uit Valenciennes in het graafschap Henegouwen. Hij werd hofdichter en geschiedschrijver voor Filippa van Henegouwen, de gemalin van Eduard III van Engeland.

Froissart reisde onder meer naar Engeland, Schotland, Wales, Frankrijk, Vlaanderen, Spanje en Milaan om materiaal te verzamelen voor zijn kroniek. In 1368 reisde hij in het gevolg van Lionel van Antwerpen naar Milaan om het huwelijk van Lionel met de dochter van Galeazzo Visconti bij te wonen. Opmerkelijk genoeg waren daar naast Froissart ook twee andere belangrijke middeleeuwse auteurs, Geoffrey Chaucer en Petrarca, aanwezig.



Na de publicatie van zijn eerste werk, en na de dood van Philippa, werd hij onder andere gesteund door Johanna van Brabant. Hij ontving de prebende van Estinnes, een dorp bij Binche en werd later kanunnik van Chimay. Dit was genoeg om verdere reizen om materiaal voor zijn werk te verzamelen uit eigen zak te betalen. In 1395 keerde hij terug naar Engeland, maar was teleurgesteld in de veranderingen sinds hij dit land voor het laatst had bezocht, met name in het verdwijnen van hoofs gedrag. Er is niet bekend wanneer en waar hij is overleden, maar hij zou begraven liggen in de Sint-Monegundis van Chimay. Een manuscript, bewaard op het kasteel van Chimay, zegt dat Froissart in 1419 stierf (Kervyn de Lettenhove, 1867, deel I, p. 463).

Floralis,




<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>