Inhoud
14 08 2011,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
De tweede pagina vind je de ontdekkings reis van Neef Steef en het recept van de week.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Floralis stel aan uw voor:
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Diana's intervieuw met..
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je tips om de crisis te overleven
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je alles over de competitie
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je Willie's pagina.
- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het nieuws uit de stad.
- Bladzijde 10
Op de tiende pagina vind je het raadsel van de week.
- Bladzijde 11
Op de elfde pagina vind je het dankwoord.
| |
Ome Kilo's Beursbabbels
Een blik op de grote markt met jullie eigen ome Kilo
Gegroet waarde kapiaanse handelaren van Kapi-Regnum,
de gebeurtenissen van een week zijn normaal gesproken al voldoende om ons vrolijke weekblad, de Kapi-krant, te voorzien van een uitgebreide beursbabbels waarin we op de hoogte gehouden worden van alle activiteiten met betrekking tot de handel en wandel hier in ons mooie Kapi-Regnum.
Door de zomerstop is het echter zo dat we nu alle spannende gebeurtenissen van de afgelopen drie weken zouden kunnen bundelen, zoveel is er immers gebeurd! De hoogte van de onderzoeken werd bijgesteld, er was een ware explosie in de fruitindustrie, Werthood kwam met tal van nieuwe ideeen voor leuke producten, madame Chery veroorzaakte een ware rel met haar coins, onze leider Wim bouwde zijn eerste bronnen uit tot 50.000 vierkante meter, Handelius lanceerde een prachtig overzicht van de prijzen van de kapiaanse producten en zo waren er nog tal van gebeurtenissen die normaal gesproken nu dus drie columns van jullie favortiete oom, ome Kilo uit "De Bankzitter," zouden kunnen vullen.
Tijdens de geheime vergadering van enkele weken geleden, u weet nog wel, die ene op de supergeheime locatie ergens in de bossen rond Oldenwood waarbij uitermate belangrijke zaken werden besproken, was besloten om de haalbare hoogte van de onderzoeken bij te stellen tot 255 in plaats van de gebruikelijke 127. Net op tijd kunnen we wel stellen want zoals u allen weet wist onze leider Wim dit niveau eergisteren te bereiken met zijn zwaar heerschende water. Maar ook onze vrienden BlueBlood en Emden komen al aardig in de buurt met onderzoeken die het niveau 118 reeds hebben bereikt. Een heel knappe prestatie waar men terecht fier op mag zijn.
Overigens is het zo dat de looptijd van een onderzoek bij elk niveau hoger iets langer wordt, zoals u allen natuurlijk reeds lang geleden hebt opgemerkt. Dat zal niet veranderen met het nieuwe onderzoeksplafond waardoor volgens onze duitse collega's van www.kapitools.de, waar we zeer bruikbare en interessante informatie kunnen vergaren over onder andere bouwkosten en onderzoekstijden, het brengen van een onderzoek 203 naar 204 ongeveer 87 jaar, 9 uur en 12 seconden in beslag zal nemen. Een goede zaak! We willen immers allemaal nog zo lang mogelijk blijven genieten van het mooie Kapi-Regnum en dat is zo wel heel goed mogelijk gemaakt.
Voor de startende stadhouders onder ons was er werkelijk prachtig nieuws deze weken. De stadhouders uit Bartie en Miracle gingen met elkaar de strijd aan om de inkoopsprijzen van het fruit. Toen jullie ome Kilo nog vrolijk op plaats 5.443 stond, naast destijds zijn goede vriend, de stadhouder uit Blackside, verkocht hij zijn appeltjes aan de destijds zeer goede prijs van [ct]15,00 aan de lieftallige stadhoudster van de, inmiddels gesloten, stad Weedoville. Tegenwoordig kunnen de kleinere ondernemertjes onder ons genieten van prijzen van zo'n [ct]105,00 voor hun fruitsoorten, zo'n [ct]90,00 meer dan jullie ome Kilo er destijds voor kon lospeuteren dus.
Deze flinke stijging in de prijzen in de fruitsector creeeren natuurlijk ook ideale omstandigheden voor de startende stadhouders onder ons om inkomsten te vergaren die het mogelijk maken om de relatief kleine kapiaanse dorpjes in korte tijd te laten uitgroeien tot volwaardige kapiaanse steden. Terwijl jullie ome Kilo de inwoners van "De Bankzitter" moest laten sappelen om het eerste miljoen te vergaren, vliegen de eerste miljoenen goed oplettende nieuwe stadhouders zo ongeveer om de oren. Zeker als zij de wijze raad van andere stadhouders ter harte nemen.
Zo wist JasVerstoppen in korte tijd zijn spookdorp met behulp van moeders uit Sunset City, die we natuurlijk allemaal kennen van de spannende verslagleggingen in ons eigen vrolijke weekblad, de Kapi-krant, waarmee zij ons altijd zo verblijdt, te laten uitgroeien tot een volwaardige handelsstad. Elvisken uit Guirname, die zich inmiddels gelukkig wel heeft aangesloten bij het gilde van Tourixt, die heel toevallig gelijk gestart is met jullie eigen ome Kilo, probeert het echter zelfstandiger te regelen met als gevolg dat de groei enigszins trager verloopt. Maar dat maakt natuurlijk niets uit, iedere stadhouder wandelt op eigen snelheid door de fantastische mogelijkheden die Kapi-Regnum ons te bieden heeft heen. Dat maakt het juist zo waanzinnig leuk om dagelijks de interessante ontwikkelingen bij te houden.
De verkregen inkomsten dienen uiteraard zorgvuldig geinvesteerd te worden. Uitpuilende schatkisten in relatief kleine kapiaanse dorpjes zijn niet aan te raden. Deze kunnen er namelijk voor zorgen dat uw rang wordt verhoogd. Dat klink op zich wel leuk en aardig uiteraard, en dat kan ook heel erg leuk zijn, zo wisten jullie eigen ome Kilo uit "De Bankzitter" en de welbekende, zo niet beruchte, Bouncer uit Freedom City destijds vrijwel gelijktijdig de rang van Hofmeier te bereiken, een hele prestatie destijds, al is deze rang sinds onze eigen Loef, de ambtenaar uit Loevestein, als eerste Kapianer de rang van vorst wist te bereiken, op onze leider Wim na uiteraard die dit vrijwel wekelijks opnieuw weet te evenaren, verworden tot een soort van algemeenheid.
Een hogere rang zorgt ervoor dat u een prachtig nieuw stadhuis krijgt van de dankbare bevolking. Deze zal uitgroeien van een klein houten hutje met een strooien dakje tot een waar paleis. Maar de bevolking is u niet zomaar dankbaar! Nee, daar zit werkelijk een diepere gedachte achter. Op het moment dat u namelijk in rang stijgt en de locale bevolking u voorziet van een nog groter stadhuis om in rond te dwalen tijdens het bedenken van slimme manieren om nog rijker te worden met de handel in ons mooie Kapi-Regnum, ziet de locale bevolking eveneens kans om langzaam maar zeker de kantjes eraf te gaan lopen. Kortom de productiviteit neemt af.
Om dit te compenseren zou men kunnen overwegen kampbewakers in te zetten die de bevolking zouden kunnen stimuleren om iets harder hun best te doen. Dit is niet ondenkelijk aangezien ons mooie Kapi-Regnum afkomstig is uit Duitsland en de locale bevolking aldaar hiermee grote ervaring heeft opgedaan in het verleden. Een andere manier zou kunnen zijn om simpelweg meer arbeiders in te zetten. En laat dat nou net de manier zijn die gekozen is door unsere Nachbarn.
Maar meer arbeiders vereisen meer arbeidsplaatsen. U zult uw gebouwen dus moeten uitbreiden. En dat niet alleen, u zult ook meer onderkomens moeten bouwen voor uw toekomstige arbeiders. Een lastige zaak want een teveel aan onderkomens tegenover een tekort aan arbeidsplaatsen kan leiden tot een opstand die u veel geld kan kosten! Het is dus verstandig om pas op het laatste moment, bijvoorbeeld een dag voordat uw uitbouwwerkzaamheden voltooiing naderen, extra woonruimte te laten neerplempen.
Extra vierkante meters aan uw productiegebouwen doen de afgenomen productiviteit door uw rangstijging compenseren en kunnen deze ook flink doen toenemen. Extra vierkante meters aan uw locale markten doen de verkoopmogelijkheden aldaar flink toenemen, waarbij het de moeite waard is om te vermelden dat de verkoopmogelijkheden in het geval van een stijging in rang niet afnemen, want de kapiaanse jonkvrouwen gaan nu eenmaal liever naar een grote markt om meer en duurdere goederen te bemachtigen dan naar de locale schurk om de hoek. Daarin verschillen zij niet van alle andere jonkvrouwen uiteraard.
Het is dus zaak om, in het geval dat een rangstijging voor de poorten van uw kapiaanse dorpjes en steden staat, de inhoud van de schatkist om te zetten in bouwmateriaal om de mogelijkheden van uw productielijnen uit te breiden om zo de rangstijging nog even uit te stellen en optimaal te profiteren van de voordelen van de lagere rangen die ons mooie Kapi-Regnum te bieden heeft.
Terwijl de minder ervaren stadhouders zich druk maakten over rangstijgingen en wat ze nu met hun aangeschafte bronnen moesten, waarover jullie ome Kilo nog een leuk, en ook leerzaam, verhaal heeft, maakten de meer ervaren stadhouders zich meer druk over de prijs van de coins en de stabiliteit van de producten.
De overzichten van de kapiaanse goederen, de prijzen en de kwaliteit worden door kapiaanse collega Handelius heel handig weergegeven in een overzichtelijk schema. Deze vindt u terug in de herberg bij "Kapi Regnum statistieken site." Deze is met name handig als u het teveel werk vindt om elke week weer door de beursbabbels van jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo heen te moeten worstelen om er aan het eind van de rit achter te komen dat het overzicht van de kruidenhandel waar u eigenlijk voor kwam deze week helemaal niet besproken werd.
De prijs van coins lijkt zich overigens ook te stabiliseren. Na de vorige stabilisatie, die overigens bijna een tekort aan coins veroorzaakte wegens gebrekkige aanvoer, besloot Kapi-Regnum's grootste coinshandelaar, de Bandit uit Bandits Ranch, tot een prijsstijging bij inkoop, waarin hij al snel door andere handelaren, die ook een graantje wilden meepikken, gevolgd werd. Dit bracht de markt weer enigszins op gang omdat onze korte termijndenkende vrienden ineens zo'n tweehonderd miljoen extra inkomsten zagen op een maand premium, wat onmisbaar is voor de zichzelf respecterende kapiaanse handelaar.
Inmiddels lijkt deze markt zich echter ook weer te stabiliseren wat onvermijdelijk tot gevolg zal hebben dat er vroeg of laat wederom een tekort aan coins zal ontstaan wat de prijs verder zal opdrijven. Hoewel de prijs van een maand premium dus nu ongeveer een miljard kapiaanse daalders kost, is het zeker niet ondenkbaar dat dit op korte termijn kan oplopen tot 1,2 of 1,3 miljard. Een uiteindelijke stijging is onvermijdelijk. Het is daarom ook maar goed dat de fruitprijzen zo zijn toegenomen.
Tot slot wil ik nog even terugkomen op waar we mee zijn begonnen deze week, de geheime vergadering. Kapi-Regnum's meest succesvolle ijzervreter, Kapi-Jappie, en enkele andere succesvolle stadhouders die het koninklijk kwaliteitsinstituut vullen met kwaliteitsartikelen, waar jullie ome Kilo ook een beetje bijbehoort omdat noch de kwaliteit van het hout uit "De Bankzitter" noch de kwaliteit van het water van aldaar tot nu toe zijn overtroffen, hebben in het verleden al enkele malen de prijzen van de niet-verhandelbare oorkonde met betrekking tot kwaliteitsgoederen in opspraak gebracht. En met succes! Want in de geheime vergadering is besloten dat men nu ook 100 kwaliteitsgoederen kan aanbieden tegen een prijs die hoger ligt dan de marktconforme prijs van het betreffende product aangezien het hier niet een gewoon product betreft maar een product waarmee een oorkonde van de wetenschappers van het koninklijk kwaliteitsinstituut kan worden verkregen.
De rest natuurlijk de vraag wat een marktconforme prijs is. Welnu, dat is een gemiddelde prijs zoals we die tegenkomen in zowel de onderhandse handel, wat tante Niecke en de lieve Leeds streng controleren, en in de handel op de grote markt. Met de huidige appelprijs is het bijvoorbeeld een verdachte transactie als u uw appeltjes voor [ct]15,00 zou verkopen aan een andere kapiaanse stadhouder. Maar waar precies de marge ligt, dat is discutabel.
Het is zelfs dermate discutabel dat de charmante madame Chery uit Cheryline een flinke waarschuwing kreeg met betrekking tot haar coinsveiling. Zij bood enkele loten met coins aan op de veiling met een bin, wat overigens staat voor buy it now, oftewel ik wil die shit nu hebben en ben bereid er de hoofdprijs voor neer te leggen dus stuur het nu op, die aanzienlijk lager lag dan de inkoopsprijs die sommige coinhandelaren op dat moment hanteerden. Voor de snelle beslissers met een flink gevulde schatkist was er dus een makkelijke winst te behalen en het was Wertie uit Werthood die de knoop als eerste doorhakte en op alle loten bin bood. Het verschil met marktconforme waarde was procentueel wellicht lager dan bij andere producten, al gaat het in absolute getallen natuurlijk nog altijd om miljoenen gulden kapiaanse daalders.
Deze veiling kreeg overigens nog een behoorlijk staartje. Een weekje op Kapi-Regnum zonder kleine rel is immers hetzelfde als een weekje op Travian, helemaal niets waard. Veel andere stadhouders boden namelijk, ondanks dat Wertie uit Werthood al bin had geboden, vrolijk door op de coinsveiling van madame Chery. Wellicht tegen beter weten in want de coins waren immers al vergeven aan Werthood die succesvol protest aantekende tegen deze actie. En Duitsers en hun collaborateurs zouden hun naam niet waardig zijn als daar niet ruchsichtlos tegen zou worden opgetreden. Een hele doos vol met bans werd dan ook uit de kast getrokken. De enige die overbleef in de kast was onze eigen Shadow. Grappen maken op de veiling is namelijk verboten, zoals we allemaal kunnen lezen in de veilingregels.
Als allerlaatste wil ik nog even terugkomen op een grappig verhaal wat jullie eigen ome Kilo deze week meemaakte en wat een zeer goede educatieve waarde heeft op de gang van zakendoen hier in ons mooie Kapi-Regnum. Zoals alle ervaren stadhouders u zullen vertellen is een bron hier in ons mooie Kapi-Regnum het productiegebouw dat u de minste keiharde kapiaanse daalders oplevert indien u uw productie ter verkoop aanbiedt. Niettemin is het verstandig, zoals de lieve Leigh uit Leeds telkenmale mededeelt, dat indien u reeds in het bezit bent van een bron deze te blijven gebruiken totdat u de plaats die de bron bezet houdt ook daadwerkelijk nodig heeft. Elk water dat u goedkoper kan krijgen dan [ct]0,24 is namelijk mooi meegenomen.
Nu wilde het geval deze week dat er ineens een schitterende aanbieding verscheen op de grote markt vanuit de stad Djerwietown, ruim twee miljard emmers water aan de mooie prijs van [ct]0,23. De prijs waarvoor jullie het altijd mogen opsturen naar het dorpje dat jullie allemaal zo goed kennen, "De Bankzitter," alwaar jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo, jullie aller favoriete oom hier in het mooie Kapi-Regnum, resideert. En zo'n aanbieding, lieve Kapianertjes, laat jullie ome Kilo natuurlijk niet liggen! Pats! Kassa voor Djerwietown en voor de komende tijd weer mooi fris water voor de bewoners van "De Bankzitter."
"Nou leuk hoor ome Kilo, wat fijn dat u die volkomen oninteressante flauwekul met ons deelt." Hoor ik jullie denken. En terecht. Maar dat is niet het einde van het verhaal. De stadhouder van Djerwietown, die via zijn duiventil op de hoogte werd gesteld dat zijn aangeboden water was verkocht en aan wie, stuurde namelijk meteen een postduifje achter zijn water aan om te kijken of ik wellicht geinteresseerd was in de overname van zijn bron. Iets waarom jullie eigen ome Kilo natuurlijk smakelijk moest lachen om begrijpelijke redenen. Niettemin vereiste het goede fatsoen, waarmee jullie ome Kilo ruim bedeeld is, dat er vanzelfsprekend wel een duifje retour werd gezonden om het aanbod vriendelijk doch definitief af te slaan.
Maar welk gedeelte van dit verhaal, met uitzondering dat een bron kopen wellicht niet de beste investering is, is nu educatief? Welnu, we kunnen hieruit opmaken dat Djerwietown op zoek is naar een mogelijke koper voor zijn bron, wat begrijpelijk is. Daarom laat hij wat water naar de grote markt vloeien om mogelijke watergeinteresseerden te ontmoeten, wat ook lukte, moi, jullie eigen ome Kilo, om vervolgens zijn bron ter verkoop aan te bieden. Een handige methode die we ook wel vissen noemen.
Bij vissen, wat we met alle producten kunnen doen, is het echter verstandig om alleen wat aas uit te gooien. Een kleine hoeveelheid producten dus. Dit is om te voorkomen dat iemand alle producten in een keer opkoopt. Zo kunnen we per opkoper kijken of het de moeite waard is om meer producten danwel een gebouw aan te bieden.
En al zullen waterkopers over het algemeen minder interesse hebben in de aanschaf van een bron, juist omdat zij bekend zijn met het grote nadeel van dit gebouw, wie niet waagt, wie niet wint. Maar voor bronnen bezitters is het over het algemeen zaak even te wachten totdat er een nieuwe stadhouder zich aandient van wie we kunnen stellen dat die zijn of haar vermogen heeft verdient met de verkoop van coins om de bronnen aan te slijten. Zij zijn namelijk over het algemeen wel bereid om kapiaanse daalders te betalen voor dit verder niet zo productieve gebouwtje. Misschien niet de netste manier om uw bron te slijten, maar ach, coins zijn vaak en harde leerschool.
Tot volgende week en natuurlijk een altijd vriendelijke groet vanuit het dorpje dat jullie allemaal zo goed kennen, "De Bankzitter,"
jullie eigen fijne ouwe trouwe ome Kilo
|
|
|