Inhoud
14 08 2011,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
De tweede pagina vind je de ontdekkings reis van Neef Steef en het recept van de week.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je de beursbabbels van ome Kilo.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Floralis stel aan uw voor:
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Diana's intervieuw met..
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je tips om de crisis te overleven
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je alles over de competitie
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je Willie's pagina.
- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het nieuws uit de stad.
- Bladzijde 10
Op de tiende pagina vind je het raadsel van de week.
- Bladzijde 11
Op de elfde pagina vind je het dankwoord.
| |
Crisis?
In real-life nemen tegenwoordig weer veel mensen het woord crisis in de mond. De financiële rating van de Verenigde Staten van Amerika is gedaald van AAA naar AA+, de grafieken van de beurzen maken neerwaartse bewegingen, de euro komt onder druk te staan omwille van de torenhoge staatsschulden van vele Europese landen, …
Geen goed nieuws, maar is zo’n crisis ook mogelijk in onze Kapi wereld? Het begrip ‘crisis’ is in ons rijk zeker al ter sprake gekomen. Kijk maar eens naar volgende voorbeelden uit de werkkamer:
- Vandaag stond er een man aan de deur die zichzelf een "econoom" noemde. Hij zei dat we ons moesten behoeden voor een grote economische crisis. Ik heb gezegd dat hij het maar eens bij de buurstad moest proberen.
- er is een woedende massa voor onze poorten, klagend over de prijzen!
- Het blijkt dat een groot deel van je spaargeld, die je tijdelijk in leen had gegeven bij de Baljuw van Islands, verdwenen is. Wellicht is het beter alles maar weer gewoon in de eigen schatkist te bewaren....
En ook op het forum is het woord crisis al enkele malen genoemd. Probeert men ons te waarschuwen of bang te maken?
Feit is dat we allemaal moeten proberen om zo’n crisis te voorkomen. Hoe kunnen we dit doen? Ik heb ook niet de wijsheid in pacht, maar hieronder vind je alvast een aantal tips. Deze tips heb je misschien ook al van Ome Kilo en zijn beursbabbels meegekregen of via iemand anders, maar wie weet vind je hieronder nog een nieuwe tip.
Tip 1: een lange productielijn
Een langere productielijn levert meer op dan een korte productielijn, de prijzen bij de stats bewijzen het. Stel je gaat fruit maken: hiervoor heb je nodig water en een fruitplukkerij, je zou dus een bron kunnen bouwen, maar het is al dikwijls aangehaald dat een bron op langere termijn geen goede investering is. Het water kan je best inkopen via de markt. De prijzen van fruit in de stats schommelen rond de 100. Een langere productielijn is bijvoorbeeld nodig om kleding te maken, water, een boerderij, een veeboerderij en een weverij. Kleding is in de stats nu geprijsd aan ongeveer 780. Je ziet dus dat hoe langer die productielijn is, hoe hoger de prijs is op de markt.
Tip 2: een hogere kwaliteit leidt tot meer profijt
Bouw onderzoeksgebouwen en onderzoek de producten die je produceert. Een hogere kwaliteit levert op eigen markten meer op dan een lagere kwaliteit. Ook handig is als je 2 onderzoeksgebouwen van dezelfde soort hebt. Zo kan de ene onderzoeken terwijl je de andere kan uitbouwen. Op die manier kan je de onderzoekstijd flink verkorten.
Tip 3: bouw lokale markten
Producten kan je op 3 manieren verkopen:
Per contract: de kosten die hieraan verbonden zijn, zijn beperkt en binnen een gilde kan je zelfs kosteloos contracten naar elkaar versturen.
Via de marktplaats: hieraan is een commissie van 10 % verbonden. Bijvoorbeeld, je plaatst 1 appel voor 100 op de markt en iemand koopt je appel. Zodra je de appel plaatst, moet je dan 10 % van 100 = 10 betalen en bij de verkoop ontvang je 100. Dan heb je dus 90 verdiend. In dit voorbeeldje is dat relatief weinig, maar bedenk eens hoeveel het kost als je miljoenen stuks verkoopt aan een hoge prijs.
Via eigen markten: elke keer dat je iets verkoopt op je eigen markten kost dat ook geld, maar die kosten zijn ook beperkt. Beginnende spelers met kleine eigen markten zullen zeggen dat het lang duurt vooraleer hun producten verkocht zijn of dat ze hun prijs moeten laten zakken om op een redelijk korte tijd te kunnen verkopen. Maar eigen markten bieden ook voordeel. Je kunt namelijk 100% erop vertrouwen dat je eigen inwoners de goederen zullen kopen en binnen de tijdsperiode die vasthangt aan de prijs die je zelf hebt bepaald. Bij verkoop per contract weet je immers vaak niet zeker wanneer de andere speler het contract zal ondertekenen en óf ie het wel zal ondertekenen, en bij verkoop via de marktplaats ben je telkens die 10 % commissie kwijt en dan weet je ook niet zeker of iemand je producten zal kopen en wanneer dat zal gebeuren.
Eigen markten bieden dus zekerheid. Bovendien zijn eigen markten de absoluut enige echte manier om kapidaalders aan de schatkist van ons koninkrijk toe te voegen. Ik zal het even verduidelijken met een voorbeeld.
Stel speler A heeft een nettowaarde van 100.000, geen contant geld en A heeft 1 appel geproduceerd die zich in het magazijn bevindt. Speler B is iemand die in dezelfde gilde zit als speler A, speler B heeft ook een nettowaarde van 100.000, 100 contant geld en heeft geen appel in het magazijn. Als A nu de appel aan B verkoopt, zal na afloop van die verkoop A dus geen appel meer hebben, maar wel 100 contant geld en B zal 1 appel hebben en geen contant geld. Er is dus enkel een verschuiving van kapidaalders van de schatkist van B naar A opgetreden, maar er zijn geen nieuwe kapidaalders gecreëerd.
Stel nu echter dat speler A nog steeds een nettowaarde van 100.000 heeft, een beetje contant geld (bijvoorbeeld 5), 1 appel in het magazijn en een fruitmarkt. Als A die appel op zijn eigen markt verkoopt, kost hem dat bijvoorbeeld 2 contant geld om die appel op die markt te plaatsen, maar hij heeft dan nog altijd 3 contant geld over. Als A de appel bijvoorbeeld voor 97 verkoopt, heeft hij na de verkoop 3 + 97 = 100 contant geld. Speler B heeft hier geen rol in gespeeld en die heeft ook nog steeds zijn 100 contant geld. Eerst hadden A en B samen dus 5+100 = 105 contant geld, en na de verkoop op eigen markten door A, hebben A en B samen dus 100+100=200. Er zijn dus extra kapidaalders in het spel gekomen en die extra daalders kunnen weer verder gebruikt worden om uit te bouwen, iets te kopen, …
Tip 4: let op de prijs!
Als je bij verkopen links klikt op Prijzen Kwaliteit zie je een scherm met voor elk product dat verhandelbaar is op eigen markten het aantal verkochte producten op alle eigen markten samen van alle spelers, de gemiddelde prijs en de gemiddelde kwaliteit. Dit wordt altijd om middernacht bijgewerkt door de middernachtelijke monnik. De meesten onder ons zullen deze cijfers wel begrijpen, maar voor beginners zal ik het met een voorbeeld proberen te verduidelijken.
Stel dat de Prijzen Kwaliteit tabel volgende gegevens bevat:
Appels Aantal 2 Prijs 75 Kwaliteit 10
Als de tabel vandaag bovenstaande gegevens bevat, betekent dat dus dat er gisteren op alle eigen markten van alle spelers samen 2 appels verkocht zijn. Het kan zijn dat 1 speler dus 2 appels op zijn markt heeft verkocht, maar het kan ook dat 2 spelers elk één appel verkocht hebben, dat weet je niet. Laten we ervan uitgaan dat het gaat om 2 spelers die elk één appel verkocht hebben. Stel dat speler A zijn appel van kwaliteit 0 was en hij die verkocht heeft voor 50 op zijn eigen markt. Speler B heeft zijn appel van kwaliteit 20 verkocht op zijn eigen markt voor 100. De gemiddelde prijs en kwaliteit vind je terug in de Prijzen Kwaliteit tabel: (50+100) / 2 = 75
(0+20) / 2 = 10
Het is zaak om deze tabel goed in de gaten te houden en voor je producten die je verkoopt op eigen markten minstens de prijs te vragen die je vindt in de tabel. Stel dat speler C vandaag dus bovenstaande tabel in verband met de appels ziet. Neem dat speler C een beginneling is en slechts één appel kwaliteit 0 heeft en deze vandaag op zijn eigen markt verkoopt. Speler A en B doen vandaag net hetzelfde als gisteren en voor de rest verkoopt niemand appels.
Dan wordt de tabel van vandaag:
Appels Aantal 3 Prijs 75 Kwaliteit 6,6
(50 (A) + 100 (B) + 75 (C)) / 3 = 75
(0+20+0) / 3 = 6,6
Als speler C onder de prijs in de tabel zou verkopen, zou dat nadelig zijn. Laten we er bijvoorbeeld van uitgaan dat C die éne appel kwaliteit 0 verkocht op zijn eigen markt voor 50 net als speler A dat deed. Dan wordt de tabel van vandaag:
Appels Aantal 3 Prijs 66,66 Kwaliteit 6,6
(50 (A) + 100 (B) + 50 (C)) / 3 = 66,66
(0+20+0) / 3 = 6,6
Die prijsdaling is nadelig voor iedereen. Bij tip 3 heb ik immers al uitgelegd dat eigen markten de enige manier zijn om nieuwe kapidaalders in het spel te brengen. Als de verkoopprijs op eigen markten daalt, worden er dus minder nieuwe daalders in het spel gebracht.
Probeer dus altijd te prijzen aan de prijs in de tabel of erboven. Lukt dat niet, bijvoorbeeld omdat je markten nog te klein zijn, probeer dan om je producten te verkopen aan spelers met grote eigen markten die deze prijs wel kunnen handhaven.
Tip 5: onafhankelijkheid
De laatste tip die ik wil meegeven: probeer onafhankelijk te zijn. Laat ik dit weer met een voorbeeld illustreren. Stel dat je geiten produceert. Hiervoor heb je nodig water en knollen. Water is altijd voorradig dankzij het koninklijke magazijn beheer. Dit hoef je dus niet zelf te produceren, want het zal er altijd in overvloed zijn. Bovendien zijn andere producten veel winstgevender dan water, maar natuurlijk blijft kapi-regnum eerst en vooral een spel, dus laat je door mij zeker niet tegenhouden om bronnen te bouwen als jij daar zin in hebt. Je moet het spel spelen zoals je dat zelf wil.
Maar verder, je hebt dus water nodig en knollen. Je kan knollen kopen via de marktplaats en zo misschien via via per contract van een andere speler je knollen kopen. Maar wat als die speler op een dag beslist om geen knollen meer aan jou te verkopen omdat ie iets anders wil gaan maken? Als je niemand anders vindt van wie je knollen kan kopen en als er geen te krijgen zijn via de marktplaats, dan stopt je productie van geiten abrupt. Dit kan je echter vermijden als je zelf een boerderij hebt die knollen produceert. Zo ben je er zeker van dat de productie blijft verder lopen.
Dit was nu een eenvoudig voorbeeld met een korte productielijn, maar ook bij hele lange productielijnen kan je die totale onafhankelijkheid enkel verzekeren als je alles zelf produceert.
Natuurlijk speel je kapi-regnum niet alleen, daarom is deze laatste tip misschien toch niet helemaal relevant. Er zullen immers zolang het spel bestaat, wel genoeg spelers bestaan die je met de nodige producten kunnen helpen. Ik wil alleen maar zeggen dat wanneer je volledig afhankelijk bent van anderen, het mogelijk is dat dat tot vervelende situaties kan leiden. Maar daarom hoeft het natuurlijk in werkelijkheid nog niet zo te zijn.
Zo dit waren mijn tips om een economische crisis in onze Kapi-wereld te vermijden. Zoals ik in de inleiding al heb gezegd, heb ik de wijsheid niet in pacht. Er zijn vast nog wel een heleboel tips, die ik vergeten ben op te noemen. En waarschijnlijk zullen sommige spelers mijn tips zelfs kunnen weerleggen. Ik ben dan ook geen ervaringsdeskundige. Ik heb voor de inspiratie van mijn tips mijn licht opgestoken in de beursbabbels van Ome Kilo. Voor meer uitleg bij mijn tips of voor andere tips denk ik dat je dan ook best bij hem of anderen te rade kunt gaan. Maar natuurlijk mag je mij ook om raad vragen. Vragen kost niets.
In elk geval wil ik jullie bedanken voor het lezen van deze tekst en hoop ik dat jullie er iets aan hebben.
Peere
|
|
|