Editie 17 | Bladzijde 7 12. feb 2025 AD
<<< vorige  


Inhoud


Zondag 27 januari.
Daar is uw wekelijke dagblad weer!

- Voorpagina
Op de voorpagina vind je de Beursweek, Zaragoza Review en Het Onderschrift

- Pagina 2
Op de tweede pagina vind je eindelijk weer alles over de Competitie, Het Interview en Bigmamma's Kookhoek

- Pagina 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week en ook de rubriek Ingezonden Stukken

- Pagina 4
Op de vierde pagina dan De Stallingen (nieuw!), De schrijfwedstrijd en het nieuwste hoofdstuk van het verhaal!

- Pagina 5
Op de vijfde pagina vind je Het Hoekje van Chanovila, Vraag en Antwoord en Zoek de 5 Verschillen (nieuw!)

- Pagina 6
Op de zesde pagina staat deze keer De Troubadour, De wonderlijke kruidentuin (nieuw!)en de rubriek De Stad

- Pagina 7
En tot slot staat op de zevende pagina Dahantes Rubriek en een mededeling van Bassjunk











Dahantes rubriek



Kapianers, deze rubriek noem ik gewoon Dahante's rubriek omdat ik geen zin heb om er een bling-bling naam aan te geven. Waarover zal mijn rubriek gaan?
Wel, we spelen allemaal een economie-gerelateerd spel dat zich afspeelt in de Middeleeuwen en af en toe wordt er ook gealludeerd naar de Nieuwe Tijd. Als leerkracht geschiedenis vond ik het wel interessant jullie informatie aan te bieden die soms oppervlakkig voorkomt in het spel. Reacties, suggesties of vragen? Mail ze naar Hoogdonck !


In de voorbije edities hebben we het in de krant gehad over lijfeigenen, horigen en ridders. Ik ga nu onze piramide afwerken door vandaag de rest van de adel te bespreken en de geestelijkheid uit te leggen.


Ik zeg de rest van de adel, omdat ridders van adel waren. Het was niet echt een aparte groep binnen de adel. Iedere adellijke kon dat zijn, maar uiteraard had niet elke edelman er de aanleg of de fysiek voor; of zelfs de zin om het luxeleven in een kasteel op te geven om kruistochten te doen of het land rond te reizen. Hoe komt men aan zo'n adellijke titel? Daarvoor moeten we wederom kijken naar het tijdperk voor de Middeleeuwen. In het Late Romeinse Keizerrijk en de val van het West-Romeinse Rijk drongen de Germaanse stammen in het Romeinse grondgebied, soms als bondgenoten, meestal als vijanden. Ze eigenden zichzelf grondgebied toe en werden gouverneurs. Na de val van het West-Romeinse Rijk is er niemand meer om die Germanen te zeggen wat te doen. Ze worden dus hun eigen baas. Het is op dat moment dat de koninklijke families de adel vormen, want zij bezitten het land waarop de rest van het volk werkt. We kennen de Germanen uiteraard niet als een vredelievend volkje. Uiteindelijk wordt het Frankische rijk gevormd met vuur en zwaard onder Clodovech, beter bekend als Clovis. Dit rijk wordt nog eens uitgebreid onder Karel de Grote.

Maar stel je eens voor. Een koning en duizenden hectaren land. Hoe kan die man dat onder zijn gezag houden? Nu wordt het leenstelsel in leven geroepen. De koning stuurt zijn familie en vrienden over het hele rijk en stelt hen aan als gouverneurs. Ze krijgen land. De koning heeft enkele paleizen in het midden van Frankrijk, zijn gouverneurs enkele kastelen in hun eigen grondgebied. Maar dan gebeurt er iets dat niet echt voorzien was. De gouverneurs vinden het niet zo fijn niet meer aan het koninklijke hof te zijn en verdelen hun land onder hun familieleden en vrienden (zelf houdt hij natuurlijk ook een stuk). Op die manier kan hij verblijven bij de koning en geraakt zijn grondgebied niet in verval. Elke ondergeschikte krijgt van zijn bovengeschikte land en moet de bovengeschikte trouw zijn. Zo zijn er verschillende lagen in het koninkrijk. Eerst de koning, dan vazallen, ondervazallen, graven, hertogen, baronnen, markiezen, ...

Het probleem is namelijk dat die eerste ondervazal wel heel goed wist van wie hij zijn grond gekregen heeft en wie hij trouw moest zijn. Maar na enkele generaties voelen de achterkleinkinderen bitter weinig trouw voor het leencontract dat 100 jaar geleden opgesteld is geweest. Er worden dus nieuwe bondgenoten gezocht, oude banden worden verbroken, of in herinnering gebracht. Algemeen gesproken viel dit nog wel mee, hoor. De koning zorgde ervoor dat er geen buitensporige dingen gebeurden in zijn rijk.

In een bevolkingspiramide staat de geestelijkheid meestal boven de adel, terwijl ze beiden gelijk zijn hoor. De geestelijkheid (= de clerus) volgt enkel de wet van God (die uiteraard helemaal bovenaan de piramide staat), de adel de wet van de wereld (van de koning). Hoe word je een geestelijke? Simpel. De Franken hadden snel door dat versnippering van grondgebied onder zonen erg slecht was; vandaar dat ze het leenstelsel prefereerden boven extreem erfrecht. Grondgebied is erfelijk, maar enkel voor de oudste zoon. De andere zonen moesten in de clerus. De oudste dochter werd uitgehuwelijkt aan een oudste zoon van een ander grondgebied om politieke banden te verstevigen. De andere dochters gingen in het klooster. Opmerkelijk was dat op die manier de wereld van de geestelijkheid werd gevormd naar de adel. Zoals je in de adel verschillende rangen had, werd dat ook toegepast in de geestelijkheid. Uiteraard waren er al rangen, maar die werden uitgebreid. Zo kon de zoon van een markies niet paus of bisschop worden. En zo kon de zoon van een vazal geen monnik of acoliet zijn. In het begin van de Middeleeuwen moet je ook niet denken dat vele Frankische edelmannen paus konden worden. Dat was eerder weggelegd voor Italiaanse families.

Zoals de adel hadden kloosters, abdijen en kathedralen ook grondgebieden en konden ook belastingen innen, deels voor de armen. Veel kwam echter voor dat die kerkelijke instellingen gebouwd werden door de adel, waardoor het geld vaak niet bij de armen raakte en bleef steken achter de arm van een gierige edelman. Dit stopte echter in de 11de-12de eeuw. Wij kennen wel namen van vele machtige koningen, maar vergeet niet de kracht van het geloof. De clerus had veel in de pap te brokken. Zij waren in de eerste plaats diegenen die ervoor konden zorgen dat iemand in de hemel geraakte - erg belangrijk! Zij waren ook de enigen die konden lezen en schrijven. Men kan zeggen dat zij de administratie vormden van de adel. Zij waren ook de meest geleerde mensen van heel Europa, want zij bezaten de bibliotheken. De macht van de paus in West-Europa was groter dan die van koningen, in theorie. Hun macht was het grootst in de 13de eeuw onder paus Innocentius, die zelfs trachtte het grote Mongoolse rijk van de Khan onder zich te krijgen. Vele religieuze ordes zijn bekend: de augustijnen, benedictijnen, dominicanen, fransiscanen, cistersenzers, de orde van Cluny, .... Militaire takken had je ook,

waaronder de bekendste de Tempelridders zijn. Vanaf de inquisitie werden de ordes zeer machtig. Ze zijn onder andere verantwoordelijk voor het vervolgen van ketters zoals de katharen in Zuid-Frankrijk. Zie ook de bekende veste Carcasonne. Macht is toch wispelturig. Vele koningen legden hun wil op aan pauzen. De pauselijke zetel werd verplaatst. Soms was er veel verwarring: twee pauzen tegelijk, welke is de goede?

Dit was het voor deze week.

Groetjes,

Dahante



P.S. Een opmerking van een lezer: Op een van mijn vreemde omzwervingen ben ik mensen tegen gekomen die paarden trainen voor ridderspelen. Doordat de ridders zo beperkt waren in hun bewegingsvrijheid konden zij niet op een 'normale manier' hun paarden aansporen. Zij trainden hun paarden op een speciale manier zodat de dieren reageerden op geluidscommando's. Ik moest daar weer even aan denken na uw verhaal in de krant. Misschien leuk om te weten.

Nestas

Inderdaad een zeer leuk weetje, Nestas. Bedankt voor je bericht!

Schrijf zelf mee!


Ook al hebben we het dagblad deze keer uit kunnen breiden tot 6 pagina's,
we zijn altijd op zoek naar nieuwe kopij!
Als je denkt iets leuks te hebben,
een mopje, verhaaltje, raadseltje, cartoon, wat dan ook:
stuur het op en
help ons een nog leukere krant te maken!!!

Reacties?
Graag op het forum of naar uw noodredacteur Ayron in Handelsburcht

Volgende week een nieuw rubriek.





Het achterbladverhaal



inzendingen


even aandacht voor de mensen die wat schrijven voor de krant. Ik zou graag willen dat de stukjes er voor vrijdag op zaterdag nacht zijn. Dit zal ons helpen om de krant sneller online te zetten. Voor vragen, stuur dan even een bericht naar: Bassjunk


<<< vorige Weekblad Archief