Editie 216 | Bladzijde 4 27. mei 2012 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


27 05 2012,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je Willie's pagina..

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het recept van de week.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Het Gilde D.v tuinieren

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 7
Op de zevende vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je de tips over het registeren op het forum.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord.


Het Gilde D.v tuinieren

Deel 3 : De roos



Rozen zijn dan geen groenten maar kunnen we wel onderschikken bij ook wel de eetbare tuin.
Sommige rijke van hogere stand waren zo verzot op de schoonheid van deze bloemen dat ze boeren in plaats van gewassen rozen lieten kweken.
Ten tijden van de middeleeuwen is hierdoor de naam Rosarium ontstaan wat rozentuin betekend.
Er valt zo heel erg veel over rozen te vertellen door de zeer lange en talrijke geschiedenis die al eeuwen lang bestaat.
Aantal bekende citaten uit oude tijden

Latijn: Contemnunt spinam cum cecidere rosae
Vertaling: Wanneer de rozen zijn afgevallen, veracht men de doornen.v Ovidius Romeins dichter 43 v.C. - 17 n.C.

Latijn: Etiam inter vepres rosae nascuntur.
vertaling: Ook onder doornstruiken groeien rozen.
Erasmus Nederlands humanist en filosoof 1469-1536

Engels: What's in a name? That which we call a rose, by any other name would smell as sweet.
Vertaling: Wat zegt een naam? Dat wat wij een roos noemen, zou met elke andere naam even heerlijk ruiken.
Romeo and Juliet (1595) William Shakespeare
Engels toneelschrijver en dichter 1564-1616

Deze Rozen staan symbool bij verschillende landen en culturen.
De rozenblaadjes worden vanaf oudsher al gebruikt.
Van schoonheids-en tot gezondheid-recepten, als drankje, zelfs als afweer middel tegen duivels en heksen.
Ook rozen heerlijk te gebruiken als lekkernij.
Een van die lekkernijen is een Roos van marsepein.
Dat weten de meeste wel, in kapi Regnum kon je deze t/m 20 mei 2012 dmv het inruilen van 150 gebakjes verkrijgen.

Wil je nou deze lekker thuis is eten, zijn er verschillende manieren om een marsepeinen roos zelf te maken.
Wil je weten wat nou één van die manieren zal zijn en wat je daarvoor ook in de tuin zou moeten doen, lees dan dit deel zeker even verder.

Om echte rozen marsepein te maken heb je een bloeiende rozenstruik nodig !
Je hebt hele mooie fel gekleurde men zet ze vaak graag in de tuin.
Rozen daar zijn veel talrijke rozen variëteiten in, een aantal:

Rosa Moschata Muskusroos


Rosa gallica De apothekers roos is donkerrood van kleur en wordt het meest gebruikt voor geneeskundige eigenschappen.
In tijden van de middeleeuwen werd er door alchemisten veel onderzoek gedaan naar deze wonderschone rozen.
In de Middeleeuwen wordt de roos hoofdzakelijk als geneeskrachtig kruid gebruikt.

Er zijn ook wilde rozen:
Rosa Canina Hondsroos en Egalantier zoals deze genoemd worden.
Deze staan veel al bekend voor het gebruiken van de rozenbottel.
De hondsroos heet niet voor niets zo, werd je gebeten door een dolle hond behandelde de dokter je met deze rozensoort.

Om een roos van marsepein te maken heb je rozen water nodig, waar je vervolgens rozen siroop gaat maken.
Je gaat naar je tuin op pad naar de rozen struik.
heb je die niet zul je elders kunnen gaan zoeken,
alvorens je de bloemblaadjes plukken gaat in de tuin van een ander kun
je het best even vragen uiteraard.
De bloemist zijn er ook vast wel rozen te verkrijgen.
Alleen weet je niet of die bespoten zijn met een giftig goedje.
Bespoten rozen zou je ook maar beter niet kunnen gebruiken.
Elke rozen soort er wel voor te gebruiken, al zullen de rode, roze goed geurende soorten wel het beste zijn.

Pluk van de rozen struik 4 tot 5 bloemen alle blaadjes van de bloemen weg.
Probeer alleen de blaadjes weg te halen, het midden van de bloem laten zitten als je wilt dat er een rozenbottel komt.
Rozenbottels zijn weer goed te gebruiken voor bv het maken van jam.
Dit kun je het beste doen na de zomer, zeker als je nog een keer een bloei van de rozen struik zou willen hebben.

De geplukte rozenblaadjes in een pan of warmte vaste pot.
Wil je rozen water niet zo snel opmaken en iets langer kunnen bewaren
doe er dan een in plakjes gesneden citroen bij in.
Giet er ietsje meer dan een liter goed kokend water bij en laat dit afkoelen en zeker 12 uur staan.
Dan zeef je het rozen water door bv een neteldoek, heb je die niet kan een fijne zeef of desnoods een koffiefilterzakje of theedoek ook best wel.
Het vocht wat je opvangt is je rozenwater.
Veelzijdig te gebruiken. als tonic zo een schoonheidsmiddel,
je krijgt er een mooie zachte verzorgde naar rozen geurende huid van.
Rozenwater heeft ook een desinfecterende werking.

Het rozenwater maken we dik keer gewoon op om er rozen van marsepijn mee te gaan maken.
We hebben ongeveer een liter en doen dit samen met een halve kilo suiker in een pan en brengen dit al roerend aan de kook.
Laat het even doorkoken zodat het wat indikt.
Zo maken we rozensiroop, doe de siroop als deze nog heet is in vrij
stevige bokaaltjes, wekpotjes of ander soort glazen potjes
Vul het goed af tot de rand, deksel erop en zorg ervoor dat je de siroop
af laat koelen op zijn kop.
Als dit is afgekoeld kun je het vrij lang bewaren en gebruiken als ook limonade siroop, dit zou een heilzame werking hebben.
Met name mensen met hart, darm en zenuw en gewrichtsklachten zouden baat hebben bij het nuttigen van rozen siroop.

Voor de roos van marsepein hadden we dus al de rozen siroop en
daarvan heb je 3 eetlepels nodig.
Je voegt 250gram poedersuiker en 250gram zo fijn mogelijk gehakte amandelen aan toe en het sap van een halve citroen en een eiwit toe
roer en kneed dit goed door elkaar.
Maak er bolletjes van en laat deze op een stuk bakpapier bij 50 graden
in de oven wat drogen.
Zorg ervoor dat de oven deur wat openstaat steek er bv een kurk tussen zodat het vocht de over uit kan.
Vorm van de toch nog kneedbare rozenmarsepein bolletjes, blaadjes en
je knutselt er met wat creativiteit zo een roosje van.

Vele bloemen en planten staan symbool.
De symboliek van de roos werd met Maria verbonden.
Ze was het symbool van zuiverheid en moederschap.
De rode roos staat symbool voor hartstochtelijke liefde en werd veel door kunstenaars en dichters gebruikt in hun werken.
Kunstenaars/dichters werden ook wel rederijkers genoemd die zich met name in de late middeleeuwen gingen organiseren in verenigingen.
Zo onstonden er vele rederijkamers, één van de rederijkamers was de Amsterdamse Kamer van Rethorycke "De egalantier"
Rederijker Pieter Corneliszoon Hooft die lid was van deze vereniging schreef eens een gedicht over de roos als symbool van de liefde,
deze gaat als volgt:



Rozen struiken kun je goed snoeien, dit is ook wel nodig om ze
gezond en goed bloeiend te houden.
Het beste is om 2 keer per jaar te snoeien, maar om een extra bloei te bevorderen kun je 3 keer snoeien per jaar.

Zo kun je in een jaargetij aardig wat rozenblaadjes verkrijgen om er
rozen water, siroop en allerlei andere gezonde lekkere dingen mee te maken.

De snoei tijd in het voorjaar
De struikroos kan het best in het begin van de lente gesnoeid worden, nadat de kans op vorst is geweken.
Zorg voor een goede scherpe snoeischaar en wat bescherming voor jezelf,
de stekels van de takken kunnen nogal eens wondjes en splinters veroorzaken.
Verwijder al het dode verhoute (droog geworden) takken.
verwijder ook de wild groeiende scheuten die eventueel naast de stuik omhoog komen zo diep mogelijk weg en zorg dat het midden van de roos goed vrij is van onkruid, aarde mos of bescherming die je in het najaar hebt aangebracht.
Bekijk de struik en knip de takken boven het 2e of 3e oog af.
Een oog is bij de struik een verdikking waaruit een nieuwe scheut zal groeien waaraan later de bloemen zullen gaar verschijnen.
We weten dus dat we boven een oog moeten snoeien, kies er één die naar buiten staat op een tak.
Dit zorgt voor lucht in de struik doordat de takken naar buiten zullen groeien, dit voorkomt schimmels en ook bladluizen.
De rozen zullen ook mooier hierdoor te zien zijn.
Goed snoeien geeft verjonging aan de rozenstruik.
Na deze snoeibeurt kun je de de grond rondom nog voorzien van rozemest.

Ook is het nu de tijd om rozen te planten of te verplanten.
De meeste rozen bloeien van ongeveer half juni tot eind oktober in
veelal 2 periodes.
Snoei geeft groei en bloei !

Zomer snoei beurt
Wil je een extra bloei is het slim om in de zomer of als je bloemblaadjes geplukt hebt weer te snoeien.
Het vormen van rozenbottels kost de plant veel energie, verwijder je de uitgebloeide bloemen scheelt het voor de roos wat energie waardoor
deze weer een bloei geven kan.
Bekijk bij deze snoeibeurt heel goed de takken en de blaadjes.
Een tak met 3 blaadjes of met 5 zijn er bij de tuinrozen te zien.
De takken met 5 blaadjes zijn sterker en zullen eerder en grotere bloemen geven dan de takken met 3 blaadjes aan een takje.
Snoei de uitgebloeide takken 1 à 2 cm boven het gekozen 5 blad voor het beste resultaat op nog een bloei.
Deze snoei kan het beste eind juni t/m half Augustus en is ook wel afhankelijk van het klimaat.
Is het niet te koud, de dagen nog zonnig en lang en goede vocht en voeding omstandigheden zullen er bij het 5blad nieuwe scheuten komen waar weer nieuwe bloemen aan zullen komen.
Dit is alleen bij soorten die door bloeiend zijn.

Tijdens de rest van het jaar is het noodzaak je rozen struiken in de
gaten te houden.
Zien ze er ziek uit bv roestkleurige vlekken op de bladeren "sterroetdauw" of zie je een witte soort schimmel “witziekte" is het van belang deze zieke jonge scheuten weg te halen.

Komen er bladluizen, iets waar rozenstruiken ook nog wel eens door geplaagd kunnen worden kun je ze behandelen met een middeltje.
Je kunt er bij de groenwinkels zoals tuincentra's wel wat voor kopen.
Ook wat water met afwasmiddel en een klein beetje spiritus, hiermee sproeien houdt de beestjes weg en is weelal een goedkoper alternatief.
Er zijn vele andere meer vriendelijkere middeltjes die bij je rozen kunt gebruiken die de bladluisjes weg zullen houden.
Plant bij je rozen wat Afrikaantjes of knoflook.
Ook luzicerfs met de kop in de aarde steken zorgt ervoor dat bladluizen
niet meer zo snel bij je rozen in de buurt willen komen.
Andere beestjes zoals lieveheersbeestjes zijn dol op bladluis, ze eten ze graag voor je op.
Nog een tip wat zelf helpen, is een emmer vol met netels en water, laat dit even wat rotten. met dit water kun je de rozen ook behandelen door voorzichtig de met bladluis bedekte delen af te sponsen en daar nog eens te besproeien met het brandnetel vocht.

Winter snoei tijd
Deze snoeibeurt kun je doen, al zijn de rozenbottels door laten groeien en de plant vanzelf in zijn rustperiode laten komen ook best een goed idee.
Wil je toch snoeien, snoei dan niet teveel en haal dan alleen de uitgebloeide bloemen en dunne takjes weg.
De rozenbottels kun je ook veel mee doen, zoals we al zeiden lekker jam maken bv ze zitten boordevol met vitamine c
Je kunt er ook mee knutselen, mooie bloemstukjes mee maken.

Ook zelf je rozen struik stekken kan.
In de zomer haal je een tak van de struik, daar waar een verdikking zit zonder uitlopers "een slapend oog" noemen we dit.
Plaats de tak met dat oog in de wat vochtige grond en hou de grond vochtig. De tak zal wortels schieten en zo kun je eigen rozen stek te maken.

Rozen kunnen dus met gemak in de eetbare tuin, je kunt er zo veel andere mooie dingen mee bereiden en doen.
Heb je een groenten tuin dan past een rozen struik er dus ook prima bij.



<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>