Inhoud
Zondag 17 februari.
En een nieuw dagblad!
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je de Beursweek, Zaragoza Review en Het Onderschrift
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de afgelopen Competitie, Het Interview en Bigmamma's Kookhoek
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over het Raadsel van de Week en nu ook Dahantes Rubriek
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina dan De Stallingen en De schrijfwedstrijd met een trieste aankondiging
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je alles over de nieuwe Handelsgildes en Het Hoekje van Chanovila
- Bladzijde 6 Op de zesde en deze keer laatste pagina staat wederom De Troubadour, De wonderlijke kruidentuin en de rubriek De Stad
|
|
Het raadsel van de week
Elke week verschijnt er in het dagblad een nieuw raadsel. De oplossing van het raadsel vergt over het algemeen enig hersenkraken, we zullen niet zo snel een flauw antwoord verwachten. Mocht je achter het antwoord zijn gekomen, stuur het dan op naar de redactie en maak kans op een van de drie Stenen der Wijzen die we elke week verloten onder de juiste inzendingen.
Het juiste antwoord zal altijd de daarop volgende week in het dagblad gepubliceerd worden, samen met de winnaars van de Stenen der Wijzen. Over deze uitslag is geen correspondentie mogelijk
Let op de voorwaarden om mee te doen:
Sluitdatum zaterdag om 23:59
Slechts EEN oplossing per stad.
Insturen naar Bassjunk
Het woord 'Oplossing raadsel' in het veld 'Onderwerp' bij je bericht
De woestijnreiziger
De meesterdiplomaat, die overigens vandaag een eigen gilde is begonnen, vertelde mij onlangs een mooi raadsel. Het betreft een ontdekkingsreiziger in dienst van een serie karavanserijen, op zoek naar nieuwe weelderigheden om de handel te verrijken.
Een ontdekkingsreiziger is van plan een zesdaagse tocht door de woestijn te maken. Hij heeft het vermoeden dat hij na zes dagen trekken door de woestijn een oase tegen zal komen waar hij zich kan bevoorraden en bovendien een behoorlijk winstgevende nieuwe ruilhandel in kan stellen, als de geruchten juist blijken te zijn.
Voedsel en drinkwater zijn zijn echter in het geheel niet te vinden in deze woestijnij, eenieder die de woestijn in trekt doet er daarom goed aan voldoende proviand mee te nemen. Gelukkig beschikt de karavanserij over dragers die ter beschikking gesteld kunnen worden aan deze ontdekkingsreiziger. Zowel reiziger als dragers kunnen water en voedsel, voldoende voor een persoon voor vier dagen, met zich meedragen.
De karavanserij is echter zuinig op zijn dragers en legt het volgende vraagstuk voor aan de meesterdiplomaat: hoeveel dragers heeft de reiziger minimaal nodig om zijn tocht te voltooien? De dragers hoeven niet de volledige zes dagen bij de reiziger te blijven natuurlijk.
Help jij de meesterdiplomaat en stuur je je antwoord naar Bassjunk?
|
|
Oplossing vorige week
3 vragen
Deze week waren de antwoorden:
vraag 1:
Een zinnig liedje:
Wijsje
vraag 2:
Schrikbarend dierengeluid:
boe
vraag 3:
Heetgebakerd amfibie:
Driftkikker
De winnaars krijgen 'een Steen der Wijzen' toegewezen. De felicitaties gaan uit naar:
pritstift
SAN-VILLE
Roma Nova
--------------------------------------------------------
Oplossing 'zoek de verschillen'
Klik
hier om door te gaan
Dahantes rubriek
Kapianers, deze rubriek noem ik gewoon Dahante's rubriek omdat ik geen zin heb om er een bling-bling naam aan te geven. Waarover zal mijn rubriek gaan?
Wel, we spelen allemaal een economie-gerelateerd spel dat zich afspeelt in de Middeleeuwen en af en toe wordt er ook gealludeerd naar de Nieuwe Tijd. Als leerkracht geschiedenis vond ik het wel interessant jullie informatie aan te bieden die soms oppervlakkig voorkomt in het spel. Reacties, suggesties of vragen? Mail ze naar Hoogdonck !
Het Middeleeuwse wereldbeeld.
Ik heb op mijn bureau zo een wereldkaart-placemat liggen. Je kent dat wel, alle continenten in verschillende kleuren, tijdszones, landen en hoofdsteden. Ik denk dat het veilig is te zeggen dat het wereldbeeld van ons, dat van de 21ste eeuw, juist en volledig is. Alles in correct in kaart gebracht mede mogelijk door sattelieten en geavanceerde technologiën.
Maar de Middeleeuwse mens had geen geavanceerde technologie of kon de aarde niet vanuit de ruimte bekijken; hij kon niet eens het vliegtuig nemen. In vele gevallen zul je zelfs zien dat hij anders dacht dan wij.
De gemiddelde Middeleeuwer, de boer, wist niet wat er aan de andere kant van het bos te vinden was. Ja, zijn kennis van de wereld beperkte zich tot het landgoed van de heer en de onmiddellijke omstreken. Voorts had hij vast wel gehoord van dat en dat landgoed en die en die stad; de rest overleefde in de verhalen die verteld werden. Bijbelse verhalen over het Heilige Land, plaatsen waar heiligen waren, wellicht had hij ook gehoord van de 'barbaarse heidenen uit het oosten', waarover ik later wel meer zal zeggen.
De hogere standen wisten natuurlijk meer van de wereld. De adel reisde rond door heel Europa om politieke banden te versterken en huwelijken te arrangeren. Men kan zeggen dat heel westelijk Europa voldoende gekend was, met uitzondering van IJsland. Scandinavië was enkel in het zuiden bekend. Des te noordelijker werd het minder interessant. Oost-Europa was bekend, maar niet in detail. De voortdurende volksverhuizingen door de eeuwen heen maakten de regio nogal chaotisch. De beschaafde wereld eindigde blijkbaar bij Praag en Wenen. De Balkan was in de Middeleeuwen ook een chaotisch gebied en Griekenland had zijn roem van in de antieke wereld verloren. Byzantium bleef bestaan tot in de 15de eeuw, maar betekende niet veel tegenover het Frankische rijk.
Het oosten was goed bekend, want Jeruzalem lag daar, omgeven door de moslims. Saudi-Arabië, Jemen en Oman waren bekend, vooral voor handelaars.
Afrika was meer bekend dan tijdens de Romeinse periode, maar niet veel. Men geraakte tot de Witte Kaap, maar weinigen dierven verder varen. De grens was de Sahara met als uitschieters: Soedan, Ethiopië en Somalië.
In vergelijking met de antieke wereld is er wat verloren gegaan. Op oude kaarten is het zuiden van Afrika te zien, Madagaskar en zelfs zover als Sri Lanka en Thailand; IJsland en volledig Scandinavië. Maar de landen zijn onduidelijk en vervormd. Duidelijk zijn ze toegevoegd op vlak van beschrijvingen en zijn de cartografen er niet echt geweest. Men kan dus zeggen dat de bekende wereld van de Middeleeuwers verkleind is, maar daarentegen is ze wel gedetailleerder en specifieker geworden.
De moslims hadden een iets grotere weet van Afrika tot in Zwart-Afrika en van Azië tot aan de Stille Oceaan en alle landen aan de Indische Oceaan met uitzondering van Oceanië. Daarbovenop wisten ze bijna evenveel van Europa als Europeanen wisten.
Een geinig weetje is dat eeuwen voor de geboorte van Christus de Feniciërs rond Afrika zijn gevaren en dat dit zo op de kaarten van de oude Grieken is gekomen. Het was echter bijgeloof bij die oude Grieken dat hen ervan weerhield hetzelfde te doen. Zij geloofden namelijk dat rond de wereld een onzichtbare riem zat. Die riem was enorm heet, en iedereen die erdoor probeerde te varen, werd verbrand. Ze hadden namelijk de evenaar in gedachte. Tot in de 15de eeuw heeft niemand het aangedurft over de evenaar te varen vanwege het bijgeloof van de Grieken
Nog een weetje dat zeer populair is, is dat Scandinavische zeevolkeren, waaronder de Vikingen, al zo'n 4 Ã 5 eeuwen voor Columbus delen van de Nieuwe Wereld hebben ontdekt.
Cartografen hadden ook verschillende manieren om kaarten te tekenen. Wij hebben als norm noorden vanboven, maar naar de Romeinse stijl tekenden de Middeleeuwers het noord-oosten vanboven, of indien religie zwaarder doorweegt, het oosten naar boven.
Sommige Laat-Middeleeuwse kaarten hebben het zuiden naar boven of het westen en het oosten verwisseld. Sommige kaarten laten ook het mythische (?) Atlantis zien. Vanaf dat het magnetische noorden werd ontdekt, werden kaarten voornamelijk naar het noorden gericht. Kaarten werden ten slotte het meeste gebruikt door zeelui.
Hier ziet u een kaart van de Romeinen:
En hier een Ptolemeïsche kaart uit de 13de eeuw:
En voor de mythische liefhebbers, een kaart van Kircher met Atlantis (zuiden is bovenaan):