Editie 233 | Bladzijde 4 21. okt 2012 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


21 10 2012,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je een blik in de middeleeuwen

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het recept van de week.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je Willie's pagina.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je de tips over het registeren op het forum.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord.


Een blik in de middeleeuwen

Veranderingen

Hey iedereen,

Gisteren naar de stembus gegaan een klein beetje tegenslag gehad met het wachten om nog geen 5 minuten achter de computer te zitten voor mijn stem uit te brengen. Maar goed tijdens het half uurtje wachten had ik mijn inspiratie gevonden voor het artikel.
Het waren Italiaans humanisten die tijdens de renaissance in Europa vonden dat de tijd waarin ze leefden iets nieuws was. Ze vonden ook dat hun leven drastisch veranderd ten opzichten van de wereld voor hen. Die humanisten hadden een periode ingesteld die duurde vanaf de val van het West – Romeinse Rijk tot de tijd waarin ze leefden in de vijftiende of zestiende eeuw. In tegenstelling tot hun Arabische collega’s die veel van hun schriften hadden bewaard, waren in West-Europa de kunst en cultuur in verval geraakt. Tijdens de periode waarin de humanisten leefden laaide die cultuur op. Ze hervonden die cultuur weer tijdens de kruistochten die door de Kerk van toen werden georganiseerd. Ook Vonden ze daardoor dat de tijd voor hun Barbaars was.
Rond het jaar 1300 kwam Petraca (een Italiianse filosoof uit de Renaissance) met de naam voor de periode waarin de Romeinse keizers zich tot het Christendom bekeerde. Hij noemde deze periode tenebrae wat schaduwen betekent. Hij zag deze periode als een smerige middentijd. Rond 1469 werd door een bisschop met de naam Giovanni Andrea de term media tempestas of tussentijden in het gewoon Nederlands. Rond de periode 1513 en 1530 waren er weer verschillende namen in omloop geraakt. Om in volgorde te geven media antiquitas of midden – oudheid, Media Aetas of midden – tijdperk en medie Tempora of midden tijden.
In de 17de eeuw was er ene Cristoph Keller( 22/11/1638 – 4/06/1707 professor retoriek en geschiedenis in het pas gestichte universiteit van Halle) en George Horn (Nederlandse Historicus die leefde van 1620 – 1670) die de term medium aevum of middeleeuwen. Het werd pas echt officieel met het verschijnen van het boek Glossarium medioe et infimoe latinatis van Du Chage in 1678. Twintig jaar later verscheen voor het eerst een boek met de geschiedenis van de middeleeuwen.
Samengevat ontstond de naam middelleeuwen in de 17de door Italiaanse humanisten en Cristoph Keller en George Horn gebruikte de naam voor het eerst.
Het begin van de middeleeuwen is ook nog een vorm van discussie. Over het algemeen wordt aanvaard dat de middeleeuwen beginnen met de val van het West Romeinse Rijk en de volksverhuizing rond 476.
In het volgende artikel ga ik het dan ook uitgebreid hebben over hoe Europa eruitzag voor de middeleeuwen en de val van het West Romeinse rijk dat het begin inluidde van de middeleeuwen.
Tot een volgende schrijven.

Met vriendelijke groeten Aquino










<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>