Editie 234 | Bladzijde 6 28. okt 2012 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


28 10 2012,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je Willie's pagina.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Uit de oude doos.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het recept van de week.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je een blik in de middeleeuwen

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je de tips over het registeren op het forum.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord.


Een blik in de middeleeuwen

De Val van het West – Romeinse Rijk

Hey Iedereen,

Zoals beloofd ga ik jullie deze week het verhaal vertellen van de val van het Romeinse Rijk en het begin van de middeleeuwen. Het verhaal zal deze week zeker nog niet af zijn. Ik zal er zeker de komende weken op terug komen met meer details en pittige weetjes. Het artikel nu is een kleine basis van wat je zeker moet weten over het onderwerp.
De val van het West – Romeinse rijk in het jaar 476 was de ommekeer geweest in Europa, en een reden geweest voor Italiaanse humanisten om dit jaar het begin te laten zijn van een nieuwe ons welbekende periode. Het Romeinse Rijk was vroeger in de periode voor de Middeleeuwen het grootste rijk in Europa. De grote vraag is nu hoe is dat rijk ten val gekomen? Wat waren de oorzaken van dat verval en hoe zag de kaart van Europa ervoor en erna uit.
Eén van de meest waarschijnlijke oorzaken was dat het Romeinse Rijk te groot werd om te verdedigen en te regeren. Ook had het te weinig soldaten om de grenzen te verdedigen. Rond 395 werd het Romeinse Rijk in 2 delen opgesplitst het was niet genoeg om de ondergang van het rijk af te wenden. Ook werd het Romeinse rijk geregeerd door onkundige leiders die niet genoeg kennis van zaken had om het te regeren. De laatste keizer in 476 was Romulus Augustulus. Hij werd afgezet in 476 en daarmee was het lot van zijn rijk bezegeld. Het zou nooit meer zo groot zijn als vroeger. Romulus en een paar van zijn recente (toen gezien natuurlijk) hadden ook nog te kampen met een economische crisis waardoor ze moeilijkheden kregen om het leger en hun generaals te betalen.
De druk op de grenzen werd in zijn regeer periode steeds groter. De Germanen die toen nog rond de grenzen verbleven, trokken massaal het Romeinse rijk binnen. De Germanen werden onder druk gezet door andere volkeren die hen uit hun plaatsen verdreven. Aan de andere kant kregen ze ook te kampen met een ander dat heette toen Byzantium en was Islamitisch gezind. Ze verdreven de German uit hun woonvertrekken en joegen ze op. Daardoor kwamen ook de grenzen van het Romeinse rijk en meer bepaald het West Romeinse rijk onderdruk te staan.
Hoe lagen de kaarten in de periode dat de Romeinen in Europa heersten? Wel dat was op dat moment nog heel simpel eigenlijk. Of kan simpel gezegd worden als je het zo kan stellen. Van de Middellandse zee tot aan de Rijn en de zwarte zee, was het Romeinse Rijk gevestigd. Elders in Europa dus ten noorden van de Rijn waren de Germaanse volkeren gevestigd. In het zuiden waren de Vandalen baas en vanuit het oosten kwamen de Hunnen opdraven .
In het kort: Het West Romeinse rijk is gevallen omdat ze geregeerd werd door onbekwame leiders en onder druk stond van verscheidene andere volkeren die in de volksmond ook wel de Germanen werden genoemd. Doordat ze onder druk stonden op verschillende vlakken konden de romeinen hun grenzen niet meer verdedigen.
Volgende keer in deze aflevering: Een weekje rust over dit onderwerp. Ik ga de tijd nemen om te zien of alles klopt wat ik heb geschreven en ik ga ook dieper in op het onderwerp.

Volgende week ga ik het hebben over de inquisitie en hun daden.

Aquino







<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>