Editie 235 | Bladzijde 3 4. nov 2012 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


04 11 2012,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een blik in de middeleeuwen.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je Willie's pagina.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het nieuws uit de stad.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het recept van de week.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je de tips over het registeren op het forum.

- Bladzijde 10
Op de tiende pagina vind je het dankwoord.


Een blik in de middeleeuwen

De Inquisitie:

Hey iedereen

In de donker nachten die nu gaan komen en met Halloween dat net achter de rug sta ik even stil bij een donkere periode in de Katholieke kerk. Het onderwerp van de week is misschien wel toepassend voor de periode van het jaar. Het gaat over de toen zeer gevreesde Inquisitie van de Katholiek kerk.
De inquisitie is een soort rechtbank van de Katholieke Kerk. Je had drie verschillende soorten inquisitie: de Pauselijke inquisitie, de Spaanse inquisitie en de Romeinse inquisitie. De taak die de inquisitie had was veelzijdig. Het werd bevoegd voor het opsporen, bestraffen en onderzoeken van ketters. Met onderzoeken bedoel ik het deel van het proces dat gevoerd werd. De inquisitie was actief in heel Europa.
De werkwijze van de inquisitie was zeer typerend. De inquisitie kwam aan bij een welbepaalde stad of dorp. Er werd aan de plaatselijke pastoor gevraagd de hele gemeenschap in de kerk te roepen, afwezigheid was al genoeg om beschuldigd te worden als ketter en een straf te ondergaan van de inquisitie. Als iedereen in de kerk was werd er opgeroepen om op de biecht te gaan bij de inquisitie. Kleine misgrijpen werden dan vergeven door de inquisitie als men aan tenminste twee voorwaarden voldeed. Namelijk men moest berouw tonen en twee andere ketters aanduiden. Je snapt wel dat er hierdoor veel verdachten op de lijst kwamen te staan van de inquisitie. Indien men dat niet deed kon men tot een zwaardere straf worden veroordeeld. De ergste missdaden van ketterij ( afwijkingen van het geloof) kwamen ook op een lijst te staan.
Er ging een hele tijd voorbij voordat de verdachte werd gedagvaard daarna duurde het nog een hele tijd voordat men voor het tribunaal verscheen. De verdachte wist in de tussentijd ook niet waarvoor men hem beschuldigde. Tijdens zijn ondervraging bij het tribunaal werden er notities gemaakt. Men wist pas iets van de beschuldiging als het te laat was en men zichzelf bijna had verraden en de beschuldiging hard werd gemaakt. Als dit gebeurde werd de verdachte bestraft. Nu als men werd verdacht van ketterij dan was dat meteen al een veroordeling op zich want de verdachte had op geen enkel moment zich kunnen verdedigen. Hij mocht bijvoorbeeld geen getuigen oproepen.
Dit was nog maar een klein deel van het verhaal volgende week lezen jullie meer over de inquisitie.

Tot volgende week.
Aquino







<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>