Editie 237 | Bladzijde 4 18. nov 2012 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


18 11 2012,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je het recept van de week.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je Willie's pagina.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je een blik in de middeleeuwen.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je de tips over het registeren op het forum.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord.


Een blik in de middeleeuwen

Hoofse literatuur: Literatuur uit de middeleeuwen:

Hey iedereen,
Grijs weer buiten hier dus tijd genoeg voor te denken aan een volgend artikel. Dit keer ga ik het hebben over de hoofse literatuur de literatuur van de Middelleeuwen. Ik heb hier trouwens nog een goede link gevonden over de literatuur in de middelleeuwen: http://www.literatuurgeschiedenis.nl/lg ... me038.html . Waarom ik nu over de hoofse literatuur ga schrijven? Wel dat was op vraag van iemand van de gilde en ben daarop de uitdaging aangegaan.
Voor dit artikel heb ik me een aantal vragen gesteld nl : 1) Wat is de hoofse literatuur? 2) Wanner is hij ontstaan? 3 ) Hoe kwam de hoofse literatuur tot stand? 4) Welke bekende voorbeelden en vormen zijn er?
De hoofse literatuur is ontstaan rond de twaalfde eeuw in en rond de Provence in Frankrijk. Het was ook een bekende vorm bij de lage landen. In de twaalfde eeuw steeg de welvaart en groeide de algemene bevolking. Dit gebeurde voornamelijk in West – Europa de adel had als gevolg meer tijd om zich met de aangename dingen van het leven bezig te houden. Door spel, te luisteren naar muziek (troubadours) enzovoort. Tijdens de twaalfde eeuw waren er ook enkele kruistochten waardoor het westen in aanraking kwam met de Arabische cultuur. Op dat vlak stonden ze verder dan bij ons in Europa. Daarop begon zich in de Franse hoven een aparte cultuur te ontwikkelen. De regels waren zeer eenvoudig: Je moest je medemens met respectvolle gemanierdheid tegemoet treden. Je laat de ander in zijn waarde en plaatst deze niet voor onaangename verrassingen, je bent wellevend, galant en je beheerst je driften en impulsen.
Deze thematiek komt ook ter sprake in de hoofse literatuur. Daarbij kent hij nog drie hoofdkenmerken die telkens terugkwamen: 1) Hoogwaarding van de vrouw: je moest je vrouw eren en alles geven. 2) Moedige sterke en slimme ridders vele mensen spiegelden zich aan dat beeld. En natuurlijk de liefde die overal een grote rol speelt.
Het grootste bekendste verhaal dat iedereen wel kent in natuurlijk de Arthurlegende met Lancelot, King Arthur en Merlijn maar ook Wallewein en het egidiuslied zijn vrij bekende voorbeelden.
De volgende keer ga ik het hebben over een vrouw met een sterk verhaal dat verfilmd is geweest. Een vrouw die met de Franse legers ten strijde trok tegen hun vijanden. De vrouw waar ik over spreek heet Jeanne d’Arc

Met vriendelijke groeten Aquino








<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>