Editie 238 | Bladzijde 3 25. nov 2012 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


25 11 2012,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een blik in de middeleeuwen.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Willie's pagina

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het recept van de week.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je Uit de oude doos.

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je de tips over het registeren op het forum.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord.

- Bladzijde 10
Op de tiende pagina vind je het dankwoord.


Een blik in de middeleeuwen

Jeanne d’arc:

Hey iedereen,
Het artikel van deze week gaat over een zeer bijzondere dame een van de weinige dames die in de Middeleeuwen zeer hoog is geraakt. Het was toen in de geest van die tijd nog minder aannemelijk dat een vrouw een zeer hoge functie had. Ze staat ook bekend als de maagd van Orleans.
Jeanne d’arc werd vermoedelijk geboren in het jaar 1412 maar dit is niet zeker. Op haar proces waar ik later meer over ga vertellen verklaarde ze dat ze negentien jaar is geworden. Deze vrouw stierf in het jaar 1431 en werd verbrand op verdenking van hekserij. Dit werd gedaan door de Britten.
Jeanne was de dochter van Jacques d’arc , die haar vader was en Isabelle Romée was haar moeder. Ze werd geboren in Lotharing ten tijde van de honderdjarige oorlog. Ze slaagde er als eerste vrouw in om aanvoerste te worden van het Franse leger.
Jeanne was heel gelovig ze beoefende haar geloof door te bidden en naar de Kerk. Op een gegeven moment in haar leven hoorde ze stemmen van 2 heiligen. De stemmen zouden afkomstig zijn geweest van de Aartsengel Gabriël en Catherina. Ook die van Magarethe zou ze gehoord hebben. De heiligen zouden tegen haar gezegd hebben dat Engelan d bevrijd moest worden van het Engelse leger. Ze verkleedde zich als man en ging in 1429 naar de Dauphin om hem te overtuigen van zijn strijd op te voeren. Om dat ze haar eerst niet vertrouwde liet de Dauphin haar ondervragen door twee gezagvoerders op verdenking van ketterij. Toen bleek dat dit standpunt echter niet klopte stemde hij toe om een beleg Van Orléans te breken.
Hoe het daarna verder ging lezen jullie in het volgende deel van dit artikel volgende week.








<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>