Editie 245 | Bladzijde 4 13. jan 2013 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


13 01 2013,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je een blik in de middeleeuwen.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het recept van de week..

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je de tips over het registeren op

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het dankwoord.


Een blik in de middeleeuwen

Laatste deel Jeanne d’Arc:

Hey Iedereen,

Zoals beloofd is dit het laatste deel over Jeanne d’arc. In dit deel beschrijf ik haar proces en probeer ik te achterhalen wat waar en wat niet waar is over haar leven. Want zoals je wel gemerkt zult hebben is niet alles even duidelijk over haar daden en haar leven, er zouden ook nog vele twijfels zijn.
Zoals gemeld in het vorige artikel was haar proces in 1431. Om politieke redenen sleepte de Engelsen haar als ketter (iemand die niet volgens het Christelijk geloof leefde) voor de rechter. De Engelse hertog van Bredford claimde de Franse kroon voor zijn neef meer Jeanne had iemand anders naar de troon geholpen. Door onze maagd als ketter te laten terechtstellen zou de Franse koning zijn geloofwaardigheid verliezen aan zijn volk. Het proces viel plaats op 9 januari 1431 in Rouen. De zitting was vreemd maar de uitslag was eigenlijk al zo goed als bekend. En Jeanne d’Arc kreeg de doodstraf opgelegd. De redden voor dit vonnis was eigenlijk zeer banaal. Ze droeg tijdens haar proces mannenkleren en dat was in die periode al genoeg om haar als ketter te latten terechtstaan. Volgens velen was het verboden dat meisjes een broek droegen. Dit was haar ondergang en haar aanzien zakte snel.
Toch was er nog een laatste reddingspoging om Jeanne uit de nood te helpen. Het was een Franse maarschalk die luide naar de naam Gilles de Rais die hier probeerde te helpen. Hij woonde het proces bij verkleed als student en zocht toenadering tot de engelse soldaten. De soldaten gokten graag. Ze hielden zich vooral bezig met het dobbelspel dit was een zwakte waarvan hij danig gebruik wist te maken. Hij speelde tegen de hoofdwachter. Toen die al het geld verloor kreeg Gilles wat tijd om door te brengen bij Jeanne d’Arc. Maar bij zijn bezoek bleek dat Jeanne niet meer wou vechten en zich in haar lot verzoende. Samen vluchten zag ze niet meer zitten.
Uiteindelijk werd ze een jaar nadat ze gevangen was genomen dus op 31 mei 1431 vastgesjord aan een paal op de oude markt in het stadje. De Engelsen staken het vuur aan en twee priesters hielden een kruis voor haar. Dit was op verzoek van Jeanne zelf. De Engelsen veegde de resten bijeen en uiteindelijk werd ze nog twee keer verbrand om zeker te zijn dat ze dood was. Dat was natuurlijk bijgeloof dat niet echt nodig was. De Engelsen zorgden er nog wel even voor dat haar resten niet tot relikwieën konden worden gebruikt. En strooiden haar assen over de Seine. De beul bleef echter geloven dat hij vervloekt was door haar te vernietigen.
Zo liet de maagd van Orléans nog wat mysteries achter. Zag ze de verschijnselen van de heiligen echt? Had ze echt bestaan en vooral had ze echt aan het roer van het leger gestaan.
In Parijs en nog enkele ander plaatsen in Frankrijk kun je nog een standbeeld van haar zien. Ook is ze verschenen op enkele mooie schilderijen.
Volgende week ga ik het over een andere bekende of misschien toch niet zo’n bekende vrouw. Het gaat dan over Pausin Johanna. Tot dan.









<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>