Editie 246 | Bladzijde 2 3. feb 2013 AD
<<< vorige volgende >>>


Inhoud


03 02 2013,

- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.

- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je een blik in de middeleeuwen.

- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je het recept van de week..

- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je het raadsel van de week.

- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je Diana's intervieuw met..

- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je alles over de competitie.

- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je Uit de oude doos.

- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je de tips over het registeren op.

- Bladzijde 9
Op de negende pagina vind je het dankwoord.


Een blik in de middeleeuwen

paussin Johanna

Hey Iedereen,

Deze week ga ik het hebben over één van de opmerkelijkste pausen tot hiertoe. Het gaat zelfs zover dat deze paus niet echt door het pausdom wordt erkend en alle bronnen hiernaar moesten verdwijnen. Gelukkig genoeg zijn er wel degelijk enkele bronnen overeind gebleven. Maar die zijn soms zo tegenstrijdig aan elkaar dat we ons moeten afvragen of deze paus wel degelijk bestaan heeft. Waarom het zo onduidelijk is en de machthebbers van het Christendom dit wil verbergen is omdat ze een vrouwelijke paus is. Ik ga het hebben over paussin Johanna. In sommige middeleeuwse geschriften wordt ze Agnes genoemd.

Onze pausin zou het ambt van paus hebben bekleed in de 9de eeuw rond 855 maar er zijn ook bronnen die zeggen dat ze dat deed in de elfde eeuw. Zoals je dus ziet zijn er al tegenstrijdigheden. Er werd voor het eerst over haar geschreven in de 13de eeuw. Ze bekleedde het ambt maar twee jaar.
Johanna zou ergens in een klein dorpje in Engeland geboren zijn geweest. In haar latere leven zou ze naar Athene gereisd zijn om daar te gaan. Door de kennis die ze opdeed en haar intellectueel inzicht, kon ze op grote steun rekenen van de kerkleiders. Ze werd dan ook na paus Leo de vierde in 855 tot paus verkozen.
Tijdens een processie zou ze bevallen zijn geweest en was ze hierdoor bezweken. Haar einde kende volgens sommige legendes twee verschillende versies. Ten eerste zou ze op een paard bevallen zijn van een zoon. Waarna zij aan haar paard zou zijn vastgebonden en zo door de straten van de stad is gesleept. Een andere versie is dat ze na haar bevalling een boetevaardig leven is gaan lijden.
Wat waar is van deze historie die toch opmerkelijk is omdat er nagenoeg geen vrouwelijk personen tot dit soort ambten wordt toegelaten. Beschrijf ik in een volgend artikel ik moet eerst hierover nog wat onderzoek verrichten maar wou jullie al op de hoogte brengen van dit opmerkelijk verhaal. Ik heb het in verschillende boeken al tegengekomen. Maar omdat erin die tijd persoonlijke en politieke intriges op hoog niveau gevoerd werden is het misschien wel te geloven dat ze nooit heeft bestaan en alleen door de vijanden van de Kerk is verzonnen. Ik hou jullie op de hoogte van mijn onderzoek naar deze persoon.

Volgende week ga ik het hebben over de langstlopende oorlog in de geschiedenis van Europa de honderdjarige oorlog tussen Engeland en Frankrijk.

Tot volgende week.








<<< vorige Weekblad Archief volgende >>>