Inhoud
02 06 2013,
- Bladzijde 1
Op de voorpagina vind je Het welkomswoord en de verjaardagskalender.
- Bladzijde 2
Op de tweede pagina vind je alles over de competitie.
- Bladzijde 3
Op de derde pagina vind je een blik in de middeleeuwen.
- Bladzijde 4
Op de vierde pagina vind je het raadsel van de week.
- Bladzijde 5
Op de vijfde pagina vind je het recept van de week.
- Bladzijde 6
Op de zesde pagina vind je Diana's intervieuw met..
- Bladzijde 7
Op de zevende pagina vind je de tips over het registeren op het forum.
- Bladzijde 8
Op de achtste pagina vind je het dankwoord.
| |
Een blik in de middeleeuwen
De honderdjarige oorlog deel 3:
Hey iedereen,
Na deze zonnige dag dacht ik dat het wel terug tijd werd voor nieuwe blik in de middelleeuwen. Eerst nog even de nieuwssite opengedaan om mee te zijn met de recentste gebeurtenissen. En wat zag ik daar? In een klooster in Durham zouden onderzoekers een reeks manuscripten hebben ontdekt die deel uitmaakte van een kookboek. Wat er bijzonder aan is wel, het zou geschreven zijn rond 1140 in de priorij van de kathedraal van Durham. Volgens de onderzoekers is het ook het oudst geschreven kookboek en zou het vooral recepten bevatten om de gezondheid te verbeteren. De onderzoekers gaan de recepten zelf maken en ze serveren op een lezing. Allen daarheen zou ik zeggen!
Nu terug naar de donkere periode van de middeleeuwen en de honderdjarige oorlog. We weten uit de vorige artikels nu tussen wie de honderdjarige oorlog gevoerd werd en ook dat die niet honderdjaar duurde. We weten de feodale problemen in Europa en dan vooral Frankrijk. In dit derde deel ga ik vooral in op de toestand van de grootste machtshebbers Engeland, Frankrijk en het Heilige roomse rijk.
Eerst gaan we naar Frankrijk waar hertogen en graven Hugo Carpet aanstelden als koning van hun land. Echter het kroondomein van Hugo was kleiner dan sommige domeinen van graven en zijn doel was dan ook Om een groot centraal gezag te maken en dat stelselmatig uit te breiden.
Het Heilig Roomse Rijk dan was onder leiding van Hendrik de vogelaar. Hij oefende macht het door bisschoppen en geestelijken te benoemen en grondgebied te geven. Dit was niet volgens de zin van de paus en raakte daardoor het centrale gezag ook versnipperd. De hertogen en graven van dit rijk voerden een onafhankelijke politiek.
Engeland dan werd meegesleurd in de feodaliteit van Frankrijk. Door de verovering van Willem de Veroveraar. Deze man was hertog van Normandiƫ. Hij deed dit echter wel op een gecontroleerde manier. Alle leenmannen moesten in de eerste plaats een eed van trouw afleggen aan de koning; Hij liet ook een soort van Kadaster opstellen waardoor hij inzicht kreeg in de bezittingen van dat land. In de 13de eeuw werd door een verloren oorlog werd de konklijke macht aan banden gelegd. Dit staat geschreven in de magna Cartha. Wat dit document is ga ik uitleggen in een volgend artikel.
Tot dan groeten Aquino
|
|
|